REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Laži Zelenskega hujše od raket: FT graja poskus Ukrajine in Poljske, da z neresnicami sprožita vojno zveze NATO z Rusijo!

Laži Zelenskega hujše od raket: FT graja poskus Ukrajine in Poljske, da z neresnicami sprožita vojno zveze NATO z Rusijo!Zahodni mediji - Zelenski: »Ali lahko rečem, da je šlo za ruske rakete?« Biden: »Samo drži gobec, tepec!« Vir: Zajem zaslona, Telegram

Odziv Poljske in Ukrajine na smrtonosno eksplozijo na meji med državama je mogoče razumeti le kot poskus sprožitve neposrednega spopada med Rusijo in NATO paktom, je v sredo dejal stalni predstavnik Rusije pri Združenih narodih Vasilij Nebenzja.

Ruski odposlanec je v govoru na zasedanju Varnostnega sveta OZN obsodil, kot je dejal, »neodgovorne izjave voditeljev« Poljske in Ukrajine o raketnem napadu.

Pripomnil je, da ni trajalo dolgo, da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski za eksplozijo v poljski vasi okrivi Moskvo.

In v isti sapi NATO pozove k maščevanju.

Tudi komentatorji (tvit zgoraj) opozarjajo, da je Zelenski najhujši terorist in lažnivec, ki mu svet ne verjeme več niti ene besede, ker ubija in terorizira sosede, da bi lahko obtožil Rusijo.

»Ti si kriminalec, lažnivec, ničvrednež in izdajalec svoje domovine«, je zapisala Catherine.

Drugi so hudomušno opazili, da je Zelenski samo dober igralec, ki mu je celo ameriški kolega Sean Penn dal oskarja za dobro igranje pred kamerami.

»Poudarjam, da takšne trditve podaja oseba (Zelenski - op.avt.), ki ne more ne vedeti, da so ukrajinske protiletalske rakete zadele ozemlje Poljske,« je medtem v VS OZN opozoril Nebenzja.

Po besedah ruskega ​​diplomata je šlo za »zavesten poskus, da bi se NATO, ki vodi 'posredniško vojno' proti Rusiji v Ukrajini, porinil v neposredno konfrontacijo z našo državo«.

Dodal je, da odziv poljske vlade na incident ni bil veliko boljši, saj je »že od samega začetka brez kančka kesanja trdila, da je bila deležna napada s strani Rusije«.

Če ne bi bilo dokazov v obliki fotografij s kraja eksplozije, bi bila »vsa dejstva skrita pred javnostjo, Rusija pa bi bila razglašena za krivo«, je sklenil diplomat.

Spomnimo, v torek sta v poljski vasi Przewodow blizu ukrajinske meje v eksploziji umrla dva civilista.

Toda že na podlagi fotografij s kraja tragične nesreče in podatkov iz ameriških satelitov ter drugih obveščevalnih podatkov je bilo mogoče ugotoviti, da je šlo za - ukrajinsko raketo.

To je trdila tudi Rusija.

Poljsko zunanje ministrstvo je sprva trdilo, da za incidentom stoji »projektil ruske izdelave«.

Pozneje je poljski predsednik Andrzej Duda vendarle priznal, da je pri raketi najbrž šlo za ukrajinsko raketo zračne obrambe.

Rusko obrambno ministrstvo pa je zanikalo kakršno koli vpletenost, ocenilo, da gre za provokacijo režima v Kijevu in navedlo, da so njihovi vojaški strokovnjaki analizirali fotografije s prizorišča.

Dele rakete so identificirali »kot elemente rakete iz sistema zračne obrambe S-300, ki ga uporabljajo ukrajinske zračne sile«.

Medtem ko so zahodni uradniki naposled priznali, da je bila raketa ukrajinska, so v vrhu Nata v isti sapi - v opravičilo laži Zelenskega - zvijačno zatrdili, da je končna odgovornost na Rusiji, saj je do incidenta prišlo zaradi vojaške operacije Moskve v Ukrajini.

Sam Volodimir Zelenski pa je še naprej vztrajal, da je bil projektil - ruski.

Da nekdo laže, je hudo, da ponavlja laži, ko ga celo zavezniki postavijo na laž pa je nekaj povsem neverjetnega - in govori o tem, kako zelo zavaja Zelenski, s katerim se evropski politiki tako radi slikajo.

In vse to navkljub dejstvu, da so Zelenskega že v sredo demantirali tako visoki zahodni politiki (od ameriškega predsednika Joeja Bidna do poljskega Dude) kot osrednji mediji.

Da nekdo laže, je hudo, da ponavlja laži, ko ga celo zavezniki postavijo na laž, pa je nekaj povsem neverjetnega - in govori o tem, kako zelo zavaja Zelenski, s katerim se evropski politiki tako radi slikajo.

Financial Times je na primer med prvimi objavil odziv visokega diplomata ene od članic Nata v Kijevu na neresnične trditve Zelenskega.

Kritika tega znanega časnika je bila uničujoča za Volodimirja Zelenskega.

Diplomat je v Financial Timesu namreč opozoril, da se je v tem primeru razkrilo nekaj, kar je še hujše od ruskih raket.

»To postaja že smešno. Ukrajinci uničujejo [naše] zaupanje vanje. Nihče ne krivi Ukrajine, a navkljub temu odkrito lažejo. To je bolj uničujoče kot sam izstrelek.«

Zato so Zelenskega na spletnih medijih že oklicali za lažnivca.

Nevarnega lažnivca, ki se na vse kriplje trudi zanetiti tretjo svetovno vojno. Ne nazadnje, izjava Zelenskega po tragičnem incidentu na Poljskem v bistvu največ pove o njem.

Izrecno je trdil, da so Poljsko zadele ruske rakete, navkljub dejstvu, da je moral vedeti, da to ni res.

Zelenski - lažnivec
FT: Zelenski - lažnivec. Vir: Zajem zaslona, FT

Ob tem je Zelenski po navedbah diplomatskih virov poskušal večkrat govoriti tudi z ameriškim predsednikom Bidnom, vendar v tej nameri ni uspel - kar prav tako pove veliko.

Nekatere karikature to stanje opišejo bolje kot tisoč besed.

Z ukrajinskimi uradniki se je nato pogovarjal samo ameriški svetovalec za nacionalno varnost.

In ko Zelenski govori o »kolektivni varnosti« in zahteva, da »moramo ukrepati« - se moramo spomniti, da Ukrajina ni članica Nata.

Torej: Kdo smo »mi«?

Številni komentatorji iz držav članic Nata so se zato ob zlagane trditve Zelenskega in njegovo zahtevo, da naj NATO ukrepa, ter omenjanje celo 5. člena Washingtonske pogodbe (napad na eno članico je napad na vse), obregnili s kančkom cinizma, sprašujoč: »Zdaj, ko vemo, da je bila ukrajinska raketa, ali moramo v imenu Poljske iti v vojno - proti Ukrajini?«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek