REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški general trdi, da po eksploziji ukrajinske rakete na Poljskem ni mogel v stik z ruskim načelnikom generalštaba

Ameriški general trdi, da po eksploziji ukrajinske rakete na Poljskem ni mogel v stik z ruskim načelnikom generalštabaKlice vodje Združenega štaba ZDA, generala Marka Milleyja so v Moskvi - ignoriali. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Vodja Združenega štaba ZDA, general Mark Milley, je po raketnem incidentu na Poljskem poskušal priti do svojega ruskega kolega, načelnika Generalštaba oboroženih sil Ruske federacije, generala Valerija Gerasimova, a mu ni uspelo, je Američan razkril novinarjem.

»Mojemu osebju ni uspelo, da bi me povezali z generalom Gerasimovim,« je dejal Milley na skupni tiskovni konferenci z obrambnim ministrom Lloydom Austinom v sredo.

Neuspeli stik se je zgodil po tem, ko je ukrajinska raketa v torek zadela poljsko vas na meji z Ukrajino in ubila dva domačina.

Incident se je zgodil sredi napadov ruskih oboroženih sil, ki so bile osredotočene na ukrajinsko vojaško in energetsko infrastrukturo.

Predsednik Volodimir Zelenski je trdil, da je bilo orožje rusko.

Zelenski je NATO hipno pozval, naj se v odgovor (na ruski napad na Poljsko, članico Severnoatlantskega vojaškega pakta) sklicuje na svoje določbe o kolektivni obrambi.

So maske padle? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Zahodne države so po tem vendarle ocenile, da je bil projektil najverjetneje ukrajinska protiletalska raketa, ki je zašla na poljsko ozemlje.

Toda ukrajinski voditelj je vztrajal in ponovil svojo trditev, da ni šlo za ukrajinsko raketo – kar se je izkazalo za laž.

Christopher Miller, dopisnik Financial Timesa (FT) iz Ukrajine je razkril, da mu je diplomat države Nata v odgovoru na neresnične trditve Zelenskega rekel: »To postaja smešno. Ukrajinci uničujejo [naše] zaupanje vanje.

Nihče ne krivi Ukrajine, a navkljub temu odkrito lažejo.

To je bolj uničujoče kot sam izstrelek.«

»Popolnoma zaupamo v sposobnost Poljske, da izvede to preiskavo na ustrezen način, in dokler ta ne bo končana, menim, da je še prezgodaj, da bi kdorkoli sklepal prehitro,« je po incidentu na Poljskem dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

Zelenski pa je kot vir informacij o izvoru izstrelka navedel ukrajinskega načelnika obrambe generala Valerija Zalužnega.

Vodja Združenega štaba ZDA, general Mark Milley je dejal, da se je pogovarjal tudi z ukrajinskim generalom, vendar ni želel razkriti, kaj so mu povedali o incidentu.

Ruska vojska je zanikala odgovornost in dejala, da so slike razbitin izstrelkov jasno pokazale, da gre za ukrajinske rakete S-300, sovjetske izdelave.

Zunanje ministrstvo Ruske federacije je obtožilo režim v Kijevu, da poskuša pridobiti večjo podporo Zahoda pod lažno pretvezo, in poudarilo, da bi nepristranska preiskava razkrila ukrajinsko »provokacijo.«

Namestnik predsednika ruskega Varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev pa je posmehljivo zapisal, da je Rusija Poljski pripravljena dobaviti napredne protiletalske sisteme, da se bo lahko ubranila pred napadi - ukrajinske vojske.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek