REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Še več olja na ogenj vojne? General zahteva, da mora članica Nata ščititi del ukrajinskega zračnega prostora

Še več olja na ogenj vojne? General zahteva, da mora članica Nata ščititi del ukrajinskega zračnega prostoraVaršava bi rada na delu ukrajinskega ozemlja »zgradila sistem poljske protiletalske obrambe.« Vir: Zajem zaslona, Twitter

V Ukrajini se že nahaja med 20.000 in 30.000 poljskih vojakov, ki so tam kot prostovoljci, sedaj pa Varšava poskuša pridobiti še možnost nadzora - ukrajinskega zračnega prostora.

Poljski general Roman Polko je namreč dejal, da bi morala zračna obramba države prevzeti odgovornost za del ukrajinskega ozemlja po smrtonosnem raketnem napadu na vas blizu meje z Ukrajino.

Polko, upokojeni častnik specialnih enot poljske vojske, ki zdaj opravlja funkcijo vršilca dolžnosti načelnika poljskega Urada za nacionalno varnost (Biuro Bezpieczeństwa Narodowego), je v sredo v pogovoru za Radio ZET vztrajal, da bi morala Poljska z razmestitvijo zračne obrambe poljske vojske na ukrajinskem ozemlju zaščititi »pas zračnega prostora, ki sega na ukrajinsko ozemlje.«

»Ne moremo dovoliti, da (v zračnih napadih) umirajo poljski državljani,« je poudaril ob lansiranju ideje, da bi Varšava na delu ukrajinskega ozemlja »zgradila sistem poljske protiletalske obrambe.«

V isti sapi je izrazil upanje, da bo incident pospešil dobave obrambnega orožja režimu v Kijevu.

General je še povedal, da bi morale poljske oblasti okrepiti obrambne zmogljivosti in povečati nadzor zračnega prostora.

»Moskvo bi morali obvestiti, da bo Ukrajino in obmejno območje nenehno nadzorovala zveza NATO in da bodo ruska bojna sredstva sestreljena,« je dodal Polko, prepričan, da v tem primeru »Rusija ne bo naredila samomora z napadom na ozemlje Poljske«.

Opozoril je tudi, da bi moral »napad brez primere« spodbuditi NATO, da »končno odpravi omejitve« in Ukrajini dobavi orožje dolgega dosega.

Toda po poročilih medijev Washington, najvidnejši podpornik režima ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega, omahuje glede pošiljanja tovrstnega orožja Kijevu, saj se boji, da bi to zaostrilo konflikt.

Zanimivo je, da se poljski general ni dotaknil vprašanja aktivacije 5. člena Washingtonske pogodbe, ki pravi, da je napad na eno med članicami zavezništva napad na vse, oziraje na dejstvo, da za raketnim napadom v katerem sta umrla dva Poljaka ne stoji Rusija, ampak - Ukrajina. Ki ni članica zavezništva, ukrajinski raketi S-300, sovjetske izdelave, pa sta zadeli ozemlje Poljske in ob tem ubili dva državljana taiste države.

Ob vsem tem je Zelenski to provokacijo z izstrelki usmerjenimi proti Poljski, ki bi lahko vodila v spopad med NATO paktom in Rusijo ter v tretjo svetovno vojno, na vse kriplje poskušal podtakniti Rusiji, ko je izrecno trdil, da gre za ruske rakete.

Zelenski je celo zahteval, naj NATO takoj ukrepa proti Rusiji.

Očitno je, da NATO v tem primeru ignorira pomemben člen lastne pogodbe in ne zmore zagotavljati varnosti članicam te zveze.

Ponovimo: rakete so tudi tokrat padle na članico Nata iz nečlanice Nata (Ukrajine), enako kot pred meseci, ko je ukrajinski dron preletel zračni prostor celo dveh članic Nata (Madžarske in Hrvaške).

In se zapičil v travnik ob stanovanjskih stavbah v Zagrebu.

Torej bi bilo vsaj zdaj za pričakovati, da bo Severnoatlanstki pakt po novem incidentu na Poljskem, ki je odnesel dve življenji - ukrepal.

Ker gre za ukrajinski raketi, pač proti Ukrajini.

A to se očitno ne bo zgodilo.

Lahko sklepamo le, da NATO ni zmožen zagotavljati varnosti svojim članicam.

Oziroma je to zagotavljanje zelo selektivno.

Nemčija je glede predloga poljskega generala, ki bi rad poljske sile še uradno in to pod dežnikom Nata - razmestil na ozemlju Ukrajine (ta zamisel je - kot navajajo poljski mediji - zrasla na zelniku poljskega predsednika Andrzeja Dude) medtem že potrdila, da Berlin s partnerji v Natu ne namerava poskušati zapreti ukrajinskega zračnega prostora.

Vlada kanclerja Olafa Scholza ob tem poudarja, da bi takšna poteza lahko sprožila neposreden spopad med Rusijo in silami Nata.

»Z zavezniki smo se dogovorili, da se želimo izogniti nadaljnjemu zaostrovanju te vojne v Ukrajini,« je pojasnil vladni tiskovni predstavnik v Berlinu.

Po besedah ​​tiskovnega predstavnika nemškega obrambnega ministrstva pa je Berlin v tolažbo Varšavi predlagal pomoč pri patruljiranju zračnega prostora - Poljske.

In ne ukrajinskega zračnega prostora.

Novo dolivanje olja na ogenj ukrajinske vojne se je začelo po raketnem napadu na vas Przewodow blizu poljsko-ukrajinske meje, v katerem sta bila ubita dva civilista, državljana Poljske.

Medtem ko je Poljska sprva trdila enako kot Zelenski, češ da je bila raketa izdelana v Rusiji, je poljski predsednik Andrzej Duda pozneje priznal, da jo je verjetno izstrelila ukrajinska zračna obramba.

Rusko obrambno ministrstvo je vpletenost v incident na Poljskem hipno zanikalo.

Navedlo je, da so ruski strokovnjaki analizirali fotografije s prizorišča in identificirali dele rakete »kot elemente rakete iz sistema zračne obrambe S-300, ki ga uporabljajo ukrajinske zračne sile«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek