REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Končni udarec: Poljski politik od Nemčije zahteva 1,3 milijarde dolarjev odškodnin

Končni udarec: Poljski politik od Nemčije zahteva 1,3 milijarde dolarjev odškodninMed drugo svetovno vojno je Poljska izgubila približno šest milijonov državljanov in utrpela veliko materialno škodo. Vir: Posnetek zaslona, X

Novoizvoljeni poljski poslanci in senatorji so od odhajajočega namestnika zunanjega ministra Arkadiusza Mularczyka prejeli sporočilo, naj vztrajajo pri zahtevi okoli 1,3 milijarde dolarjev odškodnine od Nemčije za invazijo in okupacijo države v drugi svetovni vojni.

»Ta ukrep, katerega cilj je doseči elementarno pravičnost za Poljsko in Poljake, je nedvomno patriotski in moralni element za vse nove zakonodajalce in senatorje,« je na tiskovni konferenci dejal Mularczyk, poroča tiskovna agencija AP.

Poljska desna vlada je pripravila poročilo o izgubah, ki jih je povzročila okupacija nacistične Nemčije od leta 1939 do 1945, lani pa je Berlinu vročila uradno zahtevo za odškodnino.

Iz Nemčije pa po drugi strani vlada kanclerja Olafa Scholza sporoča, da je primer že zdavnaj rešen in zaključen.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek