REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koliko bo Rusija zaslužila s svetovnim prvenstvom v nogometu?

Koliko bo Rusija zaslužila s svetovnim prvenstvom v nogometu?Nogometaši v Rusiji Vir:TASS

Trenutno svetovno prvenstvo v Rusiji je po organizacijskih stroških med najdražjimi v zgodovini, samo priprave na prvenstvo so stale preko 11 milijard evrov. Se bo Kremlju tako veliko vlaganje ekonomsko splačalo?

Gradnja novih stadionov, izboljševanje prometnih povezav, organizacija kulturnih dogodkov in druge stvari. Vse priprave na svetovno prvenstvo v nogometu so skupno stale 11,3 milijarde evrov, kar so plačali ruska država in zasebni investitorji.

Velik znesek sicer ni bil tako strašno breme, ker se je potrošil postopoma skozi več let (2013-2017), vendar je še vedno veliko večji glede na večino držav, ki so v preteklosti gostila svetovna prvenstva v nogometu (razen Brazilije).

Se bo vložek ruskemu gospodarstvu splačal? Analitiki pravijo, da so možnosti, da bi od prvenstva profitiralo rusko gospodarstvo, precej nizke. Mogoče pa je Kremelj ciljal predvsem na dober PR?

Stroški SP v nogometuInfografika: Koliko so gostiteljice potrošile za svetovno prvenstvo (v mrd. €)* Stroški organizacije SP v nogometu po državah. Vir: Nordea Markets, FIFA

 

Koliko bodo prinesli turisti?

Letos bo svetovno prvenstvo v nogometu privabilo v Rusijo na tisoče, če ne celo na milijone turistov. Medtem ko ruski uradniki pričakujejo tudi do 1,5 milijona turistov, so svetovalne družbe bolj zadržane in napovedujejo 500.000 turistov.

Vendar je tudi slednja številka precej dobra, sploh če upoštevamo oceno, da bo vsak navijač povprečno potrošil 4.300 do 6.900 € za hrano, bivanje, spominke, zabavo in tako dalje.

Nogometni stadion - Rusija

Pritok denarja bi lahko dodal še 2,1-3,4 milijarde evrov poleg domače potrošnje. Tuji turisti so doprinesli k rasti povpraševanja po hotelih in restavracijah, ne le v največjih mestih, ampak tudi v regionalnih središčih. »Toda trend ne bo dolgo trajal, končal se bo takoj, ko bo konec prvenstva,« svari Jevgenija Miruk, finančna direktorica svetovalnega podjetja Evolution Management.

Nadaljevanja članka si lahko preberete TUKAJ