REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Kdor se igra z ognjem, bo opečen«: V odgovor na kitajsko grožnjo, Tajvan dvignil bojna letala

»Kdor se igra z ognjem, bo opečen«: V odgovor na kitajsko grožnjo, Tajvan dvignil bojna letalaVir: Twitter

Tajvan je že drugi dan zapored dvignil lovska letala kot odgovor na približevanje kitajskih vojaških letal, so sporočili uradniki iz Tajpeja.

Dvanajst letal Shenyang (J-16), dve letali Chengdu (J-10), dve letali Shenyang (J-11), dva bombnika (H-6) in en prestreznik Shenyang (Y-8 ASW) so prečkali sredinsko črto v Tajvanski ožini in vstopili v zračni prostor Tajvana - je sporočilo tajvansko ministrstvo za obrambo.

V sporočilu za javnost piše, da so tajvanske sile dvignile bojna letala in prestreznike ter prerazporedile protiletalsko raketno obrambo, da bi bile kos »aktivnostim«.

Peking je s tem že dvakrat zaporedoma, včeraj in danes, poslala večje formacije letal preko meje, ki deli Tajvan od Kitajske.

Kot poroča New York Times je šlo za »robusten odgovor in demonstracijo sile« za katero so uradniki na Kitajskem dejali, da predstavlja »opozorilo Tajvanu in ZDA zaradi njihovega povečanega političnega in vojaškega sodelovanja.«

Kitajski reaktivci so obiskali Tajvan med visokim ameriškim obiskom
Na skoraj identičen način je Kitajska »kršila« tajvanski zračni prostor tudi ob nedavnem obisku Tajvana s strani ameriškega ministra za zdravje Alexa M. Azarja II. Vir: Twitter
'Tisti, ki se igrajo z ognjem so na dobri poti, da bodo ožgani,' je dejal polkovnik Ren Guoqiang, tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva v Pekingu.

Kitajska smatra Tajvan za svoje ozemlje.

Tajvan, ki se prav tako smatra za »pravo Kitajsko« sicer nikoli ni razglasil neodvisnosti od Kitajske, v primeru, da bi to storil, pa je Kitajska že večkrat napovedala – povsem upravičeno - »integracijo« otoka s silo.

»Tisti, ki se igrajo z ognjem so na dobri poti, da bodo ožgani,« je dejal polkovnik Ren Guoqiang, tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva v Pekingu in ZDA ter Tajvan opozoril, da naj se pazijo »trkov.«

Doslej je do incidentov prihajalo zato, ker so v tajvanski zračni prostor običajno vstopali pari kitajskih lovcev, ki so ga nato hitro zapustili.

Toda tokrat je bilo drugače.

Kitajska armada je za prelet uporabila kar 18 letal.

Kitajski umetni otoki
Kitajska je militarizirala vrsto umetnih otokov in v Južnem Kitajskem morju tudi z letali in raketami dokazuje, da nadzoruje ta prostor. Vir: Twitter
V zadnjem času ZDA Tajvanu prodajajo vedno več orožja, vse glasnejši pa so tudi pozivi, da naj ZDA priznajo – sicer še nerazglašeno - neodvisnost Tajvana.

Med njimi sta bila tudi dva velika strateška bombnika H-6, osem lovcev J-16, štirje lovci J-10 in štirje lovci J-11.

Podobna skupina je prelet izvedla tudi v soboto, v tem primeru pa z 19 letali.

Na skoraj identičen način je Kitajska »kršila« tajvanski zračni prostor tudi ob nedavnem obisku Tajvana s strani ameriškega ministra za zdravje Alexa M. Azarja II.

Šlo je za prvi tako visok obisk Tajvana po letu 1979, ko so ZDA kot »pravo Kitajsko« pričele priznavati Ljudsko republiko Kitajsko.

Vendar je Peking tedaj, ob obisku visokega gosta iz Washingtona v Tajpeju, uporabili le dva lovca - sedaj pa osemnajst, nato pa devetnajst letal, kar je bistveno več.

V zadnjem času ZDA Tajvanu prodajajo vedno več orožja, vse glasnejši pa so tudi pozivi, da naj Združene države Amerike priznajo – sicer še nerazglašeno - neodvisnost Tajvana.

Sliši se nekoliko nenavadno, vendar je pri administraciji Donalda Trumpa, ki se je pravkar odločila, da enostransko nadaljuje s sankcijami OZN proti Iranu - vse mogoče.

Vzhodno poveljstvo kitajske vojske je ob tem izdalo sporočilo, da so bile vaje zračnih sil izvedene zaradi pripravljenosti armade za »obrambo nacionalne unifikacije in ozemeljske integritete.«

Delite članek