REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaostritev: Kitajske reaktivce, ki so se približali Tajvanu, »ciljali z raketami«

Zaostritev: Kitajske reaktivce, ki so se približali Tajvanu, »ciljali z raketami«Kitajski reaktivci so obiskali Tajvan med visokim ameriškim obiskom. Vir: Twitter
Poleg diplomatskih protestov je Kitajska na drugi strani Tajvanske ožine skoncentrirala veliko število vojakov, raketnih sistemov in amfibijskih vozil.

Obisk ameriškega zdravstvenega ministra Alexa Aznarja v Tajvanu – prvi obisk visokega državnega funkcionarja ZDA po 40 letih – v Pekingu vidijo kot resno provokacijo, kršitev politike »ene Kitajske« in novo zaostritev odnosov med državama.

V skladu s tem Kitajska ni ostala brez odgovora.

Poleg diplomatskih protestov so na drugi strani Tajvanske ožine skoncentrirali veliko število vojakov, raketnih sistemov in amfibijskih vozil, hkrati pa so kitajske vojaške lovce poslali preko sredinske črte in v zračni prostor, ki si ga sicer lasti in nadzoruje Tajvan.

Tajvan je v odgovor s protiletalskimi raketami meril na kitajska letala in jih spremljal z radarji, hkrati pa je v zrak poslal svoje prestreznike.

Kitajski lovci so se pred nevarnim srečanjem nato - umaknili.

Šlo je očitno bolj za simbolično potezo, s katero je Kitajska demonstrirala, da Tajvan smatra za svoje ozemlje in da se mu ne bo odrekla.

Kitajski lovec J11
Kitajski lovec J11. Vir: Twitter

Kljub temu pa gre še za en nevaren incident.

Dovolj je namreč, da se samo ena od strani v takšnih srečanjih odzove nekoliko bolj agresivno in že bi lahko bili priče večjemu incidentu ali celo vojni.

Britanski mediji o tem celo poročajo kot o potezi, ki je svet pripeljala »na rob tretje svetovne vojne.«

Ameriški minister in tajvanska predsednica
Alex Aznar in tajvanska predsednica Tsai Ing-wen. Manjka seveda ameriška zastava, da ne bi bilo vse skupaj še bolj videti kot meddržavni obisk ... Vir: Twitter
Visok tajvanski funkcionar je dejal, da je bilo vse skupaj zelo nevarno, saj so bili kitajski lovci v dosegu tajvanskih protiletalskih raket.

Da je šlo za simbolično sporočilo oblastem v Tajvanu in Trumpovi administraciji v Washingtonu kaže tudi dejstvo, da so kitajski vojaški reaktivci v »tajvanski zračni prostor« vstopili okoli devete ure zjutraj, neposredno pred trenutkom srečanja Aznarja s tajvansko »prozahodno« usmerjeno predsednico Tsai Ing-wen.

Visok tajvanski funkcionar je dejal, da je bilo vse skupaj zelo nevarno, saj so bili kitajski lovci v dosegu tajvanskih protiletalskih raket.

Ob tem je v odgovor na ameriško sankcioniranje 11 kitajskih državljanov zaradi delovanja v skadu z novim kitajskim varnostnim zakonom Kitajska napovedala sankcije zoper 11 ameriških državljanov.

Uradno je Aznar na obisku v Tajpeju zaradi uspehov Tajvana v boju proti koronavirusu.

Vendar pomeni obisk tudi prekinitev 40-letne politike ZDA. Leta 1979 so namreč ZDA prekinile diplomatske odnose s Tajvanom in diplomatske odnose vzpostavile s Kitajsko.

Odnose s Tajvanom, ki ga priznavajo kot »de facto« samostojen teritorij ureja poseben ameriški zakon, ZDA pa so se zavezale, da bodo spoštovale ozemeljsko celovitost Kitajske – vendar od tega sedanji ameriški predsednik očitno že odstopa.

Delite članek