REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo je prvi na Putinovem merku: Če bo prišlo do jedrske vojne, bodo to glavne tarče ruskega napada

Kdo je prvi na Putinovem merku: Če bo prišlo do jedrske vojne, bodo to glavne tarče ruskega napadaJe človeštvo na pragu jedrske vojne? Vir: Posnetek zaslona, X

Ruski predsednik Vladimir Putin je posvaril Zahod, da tvega jedrsko vojno, če pošlje svoje enote v Ukrajino.

Če bi se to zgodilo in bi se občutljivo ravnovesje relativnega miru v svetu porušilo, obstajajo nekatere lokacije v Združenih državah Amerike, ki bi jih Moskva verjetno imela prve na merku v jedrski vojni.

Spomnimo, Putin je v svojem nagovoru ljudstvu konec februarja zatrdil, da se NATO in ZDA pripravljata na »udar na rusko ozemlje«.

»Razumeti morajo, da imamo tudi mi orožje, ki lahko zadene tarče na njihovem ozemlju. Vse to resnično grozi s spopadom z uporabo jedrskega orožja in uničenjem civilizacije. Mar tega ne razumejo?« je vprašal Putin.

S tem je namigoval na vnovične pozive francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je dejal, da se ne more izključiti pošiljanja enot Nata v Ukrajino na pomoč v boju proti Rusiji, čeprav so številne članice Nata - kot so Nemčija, Poljska in Češka - hitro zavrnile takšne predloge.

Kot piše Msn.com, to ni prvič, da Putin rožlja z jedrskim orožjem, »vendar svet to jemlje vse bolj resno«.

Po Putinovih besedah ​​ima Rusija novo medcelinsko balistično raketo Sarmat RS-28 (na Zahodu znano kot Satan II) in je popolnoma operativna.

Projektil je dolg 35 metrov, tehta 220 ton in naj bi imel doseg 10.000-18.000 kilometrov. Če bi se te grožnje uresničile, bi Moskva verjetno imela na merku več kot 10 lokacij v Združenih državah.

Poglejmo, kaj bi Rusija potencialno ciljala na ZDA v primeru jedrske vojne:

        1. Pentagon, sedež Ministrstva za obrambo ZDA v Arlingtonu v Virginiji.

Po javno dostopnih podatkih na spletu je Pentagon s približno 600.000 kvadratnimi metri največja poslovna stavba na svetu po površini. Stavba je v obliki peterokotnika, po čemer je dobila tudi ime, ima pet nadstropij in pet obročnih hodnikov v vsaki etaži v skupni dolžini 28,2 km. Kompleks vključuje tudi osrednji trg na petih hektarjih, prav tako v obliki peterokotnika, ki je znan tudi kot »ničelna točka«.

        2. Pomorska baza Norfolk

Bo ukrajinsko brezno vase potegnilo ves svet? Vir: Posnetek zaslona, X

Medtem ko imajo ZDA več kot 40 pomorskih baz, bi lahko bila tarča najprej tista, ki je največja na svetu. Mornariško oporišče Norfolk v jugovzhodni Virginiji je bilo ustanovljeno leta 1917, danes pa obsega približno 14 kvadratnih kilometrov površine.

Norfolk je bil med drugo svetovno vojno center za usposabljanje ameriške mornarice in tesnih zaveznikov.

Baza zagotavlja operativno pripravljenost ameriške Atlantske flote, v njej pa je največja koncentracija ameriške mornarice - 75 bojnih ladij in 134 letal.

        3. Območje pomorske baze Comfort, ki se nahaja v zalivu Kings Bay

Msn.com navaja, da je to še ena verjetna tarča. Je dom ameriške mornarice in se nahaja v okrožju Camden v Georgii.

Mornariško oporišče Kings Bay se nahaja v bližini mest St. Mary's v Georgii in Jacksonvilla na Floridi. Podmorniško oporišče je matično pristanišče Atlantske flote za podmornice z balističnimi raketami na jedrski pogon, ki jih je po javno dostopnih podatkih mogoče oborožiti z jedrskim orožjem Trident. Ta podmorska baza pokriva približno 6.500 hektarjev zemlje.

        4. Letalska baza Barksdale

Nahaja se v okrožju Bossier v Louisiani in je dom 2. bombnega krila ZDA.

Večina baze je znotraj meja mesta Bozer City, vzdolž njegovega zahodnega in severozahodnega roba. Zajema več kot 89 kvadratnih kilometrov vzhodno od mesta Bozer in ob južnem robu avtoceste 20. Več kot 15.000 aktivnih in rezervistov služi v Barksdaleu.

        5. Letalska baza Whiteman

Nahaja se v bližini mesta Knob Noster v Missouriju. Oporišče je trenutno dom bombnikov B-2 Spirit. Ime je dobilo po poročniku Georgeu Whitemanu, ki je bil ubit med napadom na Pearl Harbor.

        6. Strateško poveljstvo ZDA

Strateško poveljstvo Združenih držav (USSTRATCOM) je eno od 11 združenih bojnih poveljstev Ministrstva za obrambo s sedežem v letalski bazi Offat v Nebraski. Odgovorno je za strateško jedrsko odvračanje, globalni napad in kibernetsko obrambo.

Zagotavlja tudi vrsto zmogljivosti za podporo drugim bojnim poveljstvom, vključno z integrirano protiraketno obrambo.

        7. Lualualei VLF oddajnik

To je objekt ameriške mornarice v Lualualaiju na Havajih. Oddaja vojaške ukaze potopljenim podmornicam na zelo nizkih frekvencah (VLF).

        8. Letalska baza Kirtland

Letalska baza Kirtland se nahaja v Albuquerqueju v Novi Mehiki, poleg mednarodnega letališča Sunport, s katerim si deli vzletno-pristajalne steze, zaradi česar je civilno-vojaško letališče.

V oporišču je Center za jedrsko orožje Poveljstva ameriških zračnih sil, ki je odgovoren za nabavo, posodobitev in vzdrževanje programov jedrskega sistema za ministrstvo za obrambo in ministrstvo za energijo. Je tudi dom 58. krila za posebne operacije (58 SOW), enote, ki zagotavlja usposabljanje na tipih, modelih in serijah letal.

        9.  21. podporna eskadrilja sil

Je enota vesoljskih sil Združenih držav s sedežem v letalski bazi Peterson v Koloradu. Zagotavlja operativno in administrativno podporo z informacijami o vremenu in obveščevalnimi podatki ter usklajuje operacije za Space Delta 2.

       10. Letalska baza Warren

Nahaja se v kraju Cheyenne v Wyomingu. Je ena od treh strateških raketnih baz. Je dom 90. raketnega krila (90 MW), ki upravlja z medcelinskimi balističnimi raketami LGM-30G minuteman. Je tudi dom 20. letalskih sil, ki poveljuje vsem ameriškim medcelinskim balističnim raketam. Je najstarejša neprekinjeno aktivna vojaška inštalacija letalskih sil od leta 1867.

       11. Letalska baza Minot

Nahaja se v bližini Minota v Severni Dakoti. Je dom 5. bombniškega krila in 91. raketnega krila - oba iz Poveljstva za globalni napad letalskih sil. Sile se uporabljajo za vzdrževanje in upravljanje bombnikov B-52H.

       12. Letalska baza Hill

Poveljstvo zračnih sil se nahaja v bazi zračnih sil Hill v okrožju Davis v Utahu, blizu mesta Ogden.

Gre za glavno oporišče ameriških zračnih sil in v njem je Ogden Air Logistics Complex, svetovni center za široko paleto letal, motorjev, izstrelkov, programske opreme, letalske elektronike in komponent dodatne opreme. Tam se nahaja tudi 75. krilo letalske baze, ki zagotavlja podporo logističnemu kompleksu.

       13. Letalska baza Malmstrom

Nahaja se v okrožju Cascade v Montani. Je dom 341. raketnega krila, medcelinske raketne enote Poveljstva letalskih sil za globalni napad. Ime je dobil v čast polkovniku Einarju Axelu Malmströmu, ujetem v drugi svetovni vojni.

       14. Mornariška radijska postaja Jim Creek

Zelo nizkofrekvenčni radijski oddajnik ameriške mornarice. V glavnem se ukvarja z enosmerno komunikacijo s podmornicami - glavna naloga je posredovanje ukazov podmornicam Pacifiške flote. Sedež postaje je blizu mesta Oso v Washingtonu.

Po poročanju Msn.com je že dolgo znano, da ima Rusija seznam potencialnih tarč v ZDA.

Ruski televizijski voditelj Dmitrij Kiseljov je naštel nekatere od teh tarč leta 2019 in dodal dve oporišči, ki sta bili zaprti - Fort Richey, center za vojaško usposabljanje v Marylandu, zaprto leta 1998, in letalsko bazo McClellan v Kaliforniji, zaprto leta 2001, navaja portal.

Kiseljov je dodal, da je tarča tudi Camp David, podeželsko zatočišče ameriškega predsednika v okrožju Frederick v Marylandu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek