REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo je novi ministrski kolega Aleša Hojsa, ki ga ima FBI za enega od najnevarnejših teroristov na svetu?

Kdo je novi ministrski kolega Aleša Hojsa, ki ga ima FBI za enega od najnevarnejših teroristov na svetu?Ministrski kolega Aleša Hojsa. Vir: Twitter

Talibani so za ministra policije nove afganistanske vlade, ki bo začasno vodila Islamski emirat, kot zdaj pravijo državi, ki po padcu prejšnjih oblasti ni več republika, imenovali Sirajudina Hakanija.

Hakanija sicer že leta mrzlično išče ameriški FBI, ki je sprva ponujal nagrado v višini deset milijonov dolarjev nato pa pet milijonov za informacije, ki bi prispevale k njegovi aretaciji.

Hakani je visoki uradnik talibanskega gibanja in tudi vodja brutalne organizacije, ki je bila v ZDA razglašena za teroristično – gre za zloglasno Mrežo Hakani, ki jo je prevzel od očeta in ji pripisujejo nekatere največje napade na tuje vojake, poroča Jerusalem Post.

FBI, tiralica. Vir: FBI.gov

Spletna stran FBI še vedno ponuja 5 milijonov dolarjev za informacije o njem ob risbah, ki kažejo, kakšen bi bil lahko videti njegov obraz.

Ker mu je dolga leta uspevalo prikriti svoj videz pred očmi javnosti in predvsem sovražnikov, so ga Američani pimenovali celo – fantom.

Ob oznaki »najbolj iskan je na spletni strani FBI dodano opozorilo, da je Hakani oborožen in nevaren, ter da sodi med najbolj iskane globalne teroriste.

Novi afganistanski notranji minister se nahaja na ameriškem seznamu 45 najbolj iskanih teroristov na svetu.

Jerusalem Post poudarja, da je po zmagi talibanov v Afganistanu in umiku sil Zahoda iz te države zdaj že znano, kako je videti obraz Hakanija.

Prav tako - kje se nahaja: v Kabulu.

Med najbolj iskanimi teroristi na svetu. Vir: Twitter

»Američani očitno nimajo zadostnih informacij o Hakaniju, ne vedo, na primer, niti kdaj natančno se je rodil. Terorističnemu voditelju pa to ni predstavljalo težav, ko se je v talibanskih vrstah vzpenjal po hierarhiji. Poročila razkrivajo, da njegova organizacija ni le razvpita teroristična skupina, ampak ima tudi povezave z drugimi islamskimi skrajneži, vključno z Al Kaido,« navaja Jerusalem Post.

Mediji z Bližnjega vzhoda poročajo, da si bo zdaj Hakani najbrž hitro omislil lastne medijske ekipe, s fotografi in sodelavci, ki bi popravili njegovo podobo na Zahodu.

Hakanijevi bojevniki. Vir: Twitter

»Ni jasno, zakaj se Washington še naprej pretvarja, da ne ve, kako Hakani izgleda in kje se nahaja,« opozarja časnik.

Združene države navajajo, da »Sirajudina Hakanija iščejo zaradi njegove povezave z napadom na hotel v Kabulu leta 2008, ko je bilo ubitih šest ljudi, med njimi tudi ameriški državljan.«

»Domneva se, da je usklajeval in sodeloval pri napadih na meji na ameriške čete in zaveznike, Hakani pa naj bi bil povrhu vpleten tudi v poskus atentata na afganistanskega predsednika Hamida Karzaja leta 2008,« opozarja časnik.

Glede na napore Bruslja, da EU vzpostavi diplomatske odnose s talibanskimi oblastmi v Afganistanu, se zna zgoditi, da bo tudi slovenski notranji minister Aleš Hojs morda že v času slovenskega predsedovanja Svetu EU spoznal svojega novega ministrskega kolega na svetovnem parketu.

Sirajudina Hakanija.

Tudi afganistanski pandan slovenskega premierja Janeza Janše ima precej zanimivo preteklost.

Včeraj so talibani svojega veterana, mulo Mohameda Hasana Akunda imenovali za vodjo nove afganistanske vlade.

Akund od leta 2011 velja za enega od najnevarnejših teroristov na svetu, saj je na terorističnem seznamu Združenih narodov, za terorista ga smatrajo tudi v Evropski uniji in v Združenem kraljestvu. Zanj veljajo sankcije Organizacije združenih narodov.

Ključna mesta v vladi so tako šla v roke džihadistov in teroristov, ki so na tiralicah ameriških obveščevalnih služb.

V vladi ni nobene ženske.

Vest o imenovanju nove vlade je na dan, ko je v Kabulu spet prišlo do protestnih shodov proti novi oblasti, na novinarski konferenci sporočil tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid.

Talibani so ženske protestnice znova razganjali s streli v zrak in celo pretepali, človekoljubne organizacije pa je strah, da bodo svoj pristop zaostrili kmalu po imenovanju nove vlade.

Delite članek