REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Talibani trdijo, da so zavzeli Panšir, uporniki pred tem »razstrelili planino« in jim prizadejali veliko žrtev

Talibani trdijo, da so zavzeli Panšir, uporniki pred tem »razstrelili planino« in jim prizadejali veliko žrtevPanšir. Vir: Twitter

Talibani so sporočili, da so zavzeli afganistansko provinco Panšir, ki leži severno od prestolnice Kabul.

Panšir je bila še zadnja od 34 afganistanskih provinc, ki ni bila pod njihovim nadzorom.

Glede na navedbe nekaterih upornikov to sicer ne drži.

Kot so zatrdili, se bo boj v dolini Panšir nadaljeval.

Območje je namreč znano po tem, da ima samo en dostopnejši »vhod« in da so ga velikokrat zavzele tudi sovjetske sile, nato pa so se uporniki zmeraj vrnili, ko je glavnina sil odšla, zato ne bi bilo nenavadno, da bi se tako zgodilo tudi tokrat.

Območje je namreč znano po tem, da ima samo en dostopnejši »vhod« in da so ga velikokrat zavzele tudi sovjetske sile, nato pa so se uporniki zmeraj vrnili, ko je glavnina sil odšla, zato ne bi bilo nenavadno, da bi se tako zgodilo tudi tokrat.

V provinci Panšir so v zadnjih dneh potekali hudi boji med člani protitalibanske skupine Nacionalna odporniška fronta in talibani.

Nacionalna odporniška fronta je včeraj priznala, da je utrpela velike izgube na bojišču v Panširju in pozvala k prekinitvi ognja.

Vseeno pa nekateri uporniki trditve talibanov, da so uspešno zavzeli območje, zanikajo.

Uporniki so v izjavi zagotovili, da so prisotni na strateških položajih po dolini in da se bo boj proti talibanom v Panširju nadaljeval.

Vodja upornikov Ahmad Massoud je včeraj sporočil, da se je s talibani pripravljen pogajati.

Gre za sina ubitega vodje Severnega zavezništva, ki so ga talibani ubili leta 2001, neposredno pred ameriško intervencijo v Afganistanu.

Vojska Ahmada Massouda in Amrullaha Saleha je sicer v soboto razstrelila goro na območju Danah, da bi preprečila talibanom, da bi se prebili v provinco Panšir.

Po eksploziji so bili po trditvah upornikov »teroristi iz vrst talibanov ujeti na območju Dasht-e-Rivet«, odporniške sile ob tem poudarjajo, da so jih ubile 200.

Trdili so, da so zasegli tudi obrambno opremo, ki so jo talibani pustili za seboj, vključno s 1870 vozili. Uporniki so celo sporočili ostalim v državi, da naj se uprejo talibanom.

Na svojem Twitter nalogu je Saleh Registani, afganistanski politik iz Panširja zapisal, da je »zdaj čas, da vzamete orožje z vso močjo«, kajti v vsaki od ostalih pokrajin je ostalo še »po največ sto talibanov.«

Salegh - tvit
Vir: Twitter
Prisilno so vpoklicali za vojsko sposobne moške v Panširju kot orodje za odstranjevanje min in jih poslali na minska polja.

Večina ostalih talibanskih sil naj bi bila poslana v Panšir.

Panšir se je izkazal za velik izziv za talibane.

Poleg ofenzive so talibani prekinili elektriko v provinci in celo ustavili internet, da bi oslabili njihov odpor in jih prisilili k predaji.

Na svojem Twitter računu pa je začasni predsednik države Amrullah Saleh napadel talibane.

Napisal je: »Talibani so blokirali humanitarni dostop do Panširja, naredili rasni profil popotnikov, prisilno vpoklicali za vojsko sposobne moške v Panširju kot orodje za odstranjevanje min in jih poslali na minska polja, prekinili telefonske linije, elektriko in dostavo zdravil.«

Saleh je poudaril, da talibani s tem dokazujejo, da ne spoštujejo mednarodnega humanitarnega prava.

S svojim tvitom je Združene narode in svetovne voditelje pozval, naj to upoštevajo pri svoji oceni dejavnosti talibanov.

Delite članek