REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaos ameriških volitev: Trump načrtuje »razglasitev zmage«, Biden pa se pripravlja, da »prevzame nadzor«

Kaos ameriških volitev: Trump načrtuje »razglasitev zmage«, Biden pa se pripravlja, da »prevzame nadzor«Biden in Trump. Vir: Twitter

Današnji dan je usoden tako za ZDA kot v veliki meri tudi za svet.

Bo položaj obdržal Donald Trump, s pomočjo »tihih volivcev«, ki so anketarjem morda še v večji meri lagali kot leta 2016, ali pa bo volitve dobil Joe Biden?

Odgovor na to bomo dobili deloma danes, deloma pa v naslednjih dnevih.

Približno jasno je tudi, kaj bi se lahko zgodilo.

V primeru, da volitve izgubi, je zato povsem mogoče, da Donald Trump ne bo čakal do januarja, pač pa bo celo sam odstopil, s tem pa omogočil podpredsedniku Miku Pencu, da postane vršilec dolžnosti predsednika države, ki bi ga s tega mesta lahko »pomilostil« oziroma mu odredil imuniteto.

Ameriški predsednik Donald Trump je dolge mesece trdil, da je glasovanje po pošti neverodostojno.

Sodelavcem je tudi večkrat povedal, kako bo ravnal danes – najprej bo, ne glede na rezultate, razglasil zmago (in tedaj bo res kazalo, da je zmagal) nato pa »bodo šli not s pravniki«, kot je napovedal.

V trenutku, ko se bodo šele šteli glasovi po pošti, kjer se pričakuje večji priliv glasov za demokrate, bi Donald Trump lahko že javno izpodbijal veljavnost teh glasovnic.

Mediji so sedaj v težavah, ker ne vedo, kako se odzvati na to.

Samorazglasitve zmage s strani Donalda Trumpa ne morejo ignorirati, toda če bo lažna, bi lahko sprožila kaos.

Prav zato javnost opozarjajo, da bo preštevanje glasov še trajalo in ne bo končano istega dne.

Trump in Biden
Na nasprotnih bregovih: Joe Biden in Donald Trump. Vir: Twitter

Kaj se bo zgodilo potem ne ve nihče.

Končno besedo bi lahko, če bodo razlike majhne, imelo Vrhovno sodišče.

Toda prav v to sodišče je Donaldu Trumpu doslej, v času svojega mandata uspelo imenovati celo tri vrhovne sodnike.

Narasla je tudi prodaja orožja. Vendar se ne oborožujejo več samo pristaši republikancev, vse več je bolj levo usmerjenih volivcev, ki v trgovinah z orožjem doslej niso bili prav pogosto.

Pri njihovi zaprisegi je bil osebno prisoten in zagotovo upa, da mu bodo v primeru spora stali ob strani, tudi zato, ker imajo konservativni sodniki v tem sodišču sedaj večino.

Kaj se bo zgodilo zatem, ne ve nihče.

V številnih mestih ZDA je prebivalce strah nemirov, če Donald Trump ne bi priznal rezultatov. Zato z lesenimi opaži že ščitijo pročelja trgovin.

Narasla je tudi prodaja orožja. Vendar se ne oborožujejo več samo pristaši republikancev, vse več je bolj levo usmerjenih volivcev, ki v trgovinah z orožjem doslej niso bili prav pogosto.

Če bo zmagal Donald Trump, potem je jasno, kaj sledi – še štiri leta približno enake politike, kot jo je vodil že doslej.

Barack Obama in Donald Trump
Barack Obama in Donald Trump. Vir: Twitter

In če zmaga Joe Biden, potem se bo politika vsaj deloma vrnila tja, kjer je bila že v času Baracka Obame.

Vendar pa bodo nekatere posledice Trumpove politike ostale, to pa velja predvsem za politiko pritiskov do Kitajske.

Donald Trump si, kot priznavajo številni analitiki, želi obdržati na oblasti tudi zaradi številnih morebitnih tožb in sodnih procesov, ki si jih je nabral v zadnjih letih.

Pred temi postopki ga je doslej ščitila predsedniška imuniteta, zelo pa mu je pomagal tudi pravosodni minister.

Donald Trump si, kot priznavajo številni analitiki, želi obdržati na oblasti tudi zaradi številnih morebitnih tožb in procesov, ki si jih je nabral v zadnjih letih.

Postopki zaradi obrekovanja, spolnih napadov, oviranja izvajanja zakonov in podobno pa bi se lahko leta 2021 znova sprožili.

V primeru, da volitve izgubi je zato povsem mogoče, da Donald Trump ne bo čakal do januarja, pač pa celo sam odstopil, s tem omogočil podpredsedniku Miku Pencu, da postane vršilec dolžnosti predsednika države, ki bi ga s tega mesta lahko »pomilostil« oziroma odredil imuniteto za vse morebitne postopke, ki so bili sproženi proti Trumpu v času njegovega predsedovanja ali bili povezani z opravljanjem njegove funkcije.

Po drugi strani pa namerava Biden, če bo razglašen za zmagovalca, takoj oblikovati svojo vlado in začeti »delovati predsedniško.«

Kot poroča Axios, naj bi Biden ignoriral Trumpovo samorazglasitev »zmage« in naj bi ljudstvo kot zmagovalec volitev nagovoril takoj, ko bo to mogoče in to iz Wilmingtona, v zvezni državi Delaware.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek