REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je bil zaigran lažni "kemični napad" v Dumi: datlji, piškoti in riž za polivanje z vodo

Kako je bil zaigran lažni lazni napad /plin

Zgodbe o »kemičnem napadu v Dumi«, zaradi katerih so ZDA, Velika Britanija in Francija izvedle 13 aprila kratkotrajni raketni napad s 105 izstrelki na Sirijo, so se že nekaj dni po napadu sesule kakor hišica iz kart.

Priče, ki potrjujejo, da se napad sploh nikoli ni zgodil in da je šlo le za zaigrano provokacijo tako imenovanih »Belih čelad«, se kar vrstijo. Potem ko je Robert Fisk prvi razkril, kako so pripadniki Belih čelad vdrli v prostore bolnišnice, začeli polivati ljudi z vodo in vpiti »Plin!« so tudi nekateri zahodni mediji začeli objavljati zgodbe o organizaciji lažnega »kemičnega napada«, ki je bil povod za napad na Sirijo. Pri tem so viri v njihovih zgodbah vedno razkriti, za razliko od poročil zahodnih medijev o »kemičnem napadu«, ki so se sklicevali na »neimenovane vire.«

Kljub temu pa to za večino najpomembnejših, t. i.»mainstream« medijev ne prepriča, saj se še vedno držijo očitno neresnične »uradne« različice zgodbe, ki jo je odobril ameriški Pentagon. In to velja, kot je to že v navadi in na žalost, tudi za večino slovenskih »osrednjih« medijev.

Bele čelade »igralcem« v žalnem filmu razdelile datlje, piškote in riž

Vendar so dejstva neizpodbitna. Sirska agencija SANA je tako na primer objavila intervju z Bara Badranom, zdravnikom oddelka ER bolnišnice v Dumi, znani tudi kot »zdravniška točka 1«. Po njegovem pripovedovanju so zaradi zračnega napada na Dumo v bližnjem področju nastali požari, zaradi česar so se oblikovali oblaki prahu in dima. Številni ljudje so zaradi težav z dihali iskali zdravniško pomoč, saj so imeli respiratorne probleme zaradi inhalacije plina in prahu. In prav to je bil trenutek, v katerem so se v bolnišnici pojavili pripadniki »Belih čelad«.

»Ko smo oskrbovali bolnike, je v prostor vstopila skupina tujcev. Začeli so kričati 'kemični napad' in povzročili nemir v vsej bolnišnici. Ti tujci so nato z vodo polivali vse in sprožili razburjenje in paniko, pri tem pa so ves čas poskusili še podžigati strah,« je povedal zdravnik. Dodal je, da v zadnjih sedmih letih, ko je delal v bolnišnici, ni videl niti enega primera kemične zastrupitve.

Ko smo oskrbovali bolnike, je v prostor vstopila skupina tujcev. Začeli so kričati 'kemični napad' in povzročili nemir v vsej bolnišnici

Že po zračnih napadih zaradi očitno neresničnega »kemičnega napada« so nato področje, kjer naj bi se zgodil, obiskali tudi člani organizacije za preprečevanje uporabe kemičnega orožja (OPCW), ki pa po navedbah ruskih virov na terenu niso našli nikakršnih sledi kemičnega orožja. Zagovorniki teorije o napadih te dokaze zato sedaj zavračajo z novimi argumenti in trdijo, da prebivalci ne morejo govoriti »svobodno« in da zaradi preteklega časa po napadih pripadniki OPCW seveda niso mogli najti ničesar.

Da bi izpodbila takšne navedbe, je ruski predstavnik zahteval, da pred strokovnjaki te organizacije priča deček, ki so ga na posnetkih, ki so obkrožili svet, polivali z vodo. Novinarji so nato ugotovili, da je fant na teh posnetkih Hasan Diab. Za ruski kanal Rossiya 24 je povedal nekaj podrobnostih o tem, kako so nastali omenjeni posnetki. Po njegovih navedbah je bil skupaj z materjo v kleti v Dumi, ko jim je nekdo zaklical, da naj gredo v bolnišnico. Ko so prišli tja, ga je nekdo zgrabil, začel polivati z vodo in ga nato položil na bolniško posteljo skupaj z drugimi ljudmi, da bi lahko posnel video. Tudi Hasanov oče je spregovoril o incidentu in dejal, da »ni bilo kemičnega orožja« ter da so jim džihadisti zaradi sodelovanja v tem filmu dali »datlje, piškote in riž.«

Kako zavajajo Times in drugi zahodni mediji

Vendar pa so prav to, kar je povedal oče Hasana Diaba – da so namreč pripadniki Belih čelad ljudem, ki so jih posneli v bolnišnici dali datlje, piškote in riž – v Timesu spremenili tako, da je bilo videti, kakor da je bil Hasan z datlji, piškoti in rižem »plačan«, nagrajen in »prevaran« (tricked) tako, da je dal lažno izjavo za Rossiya 24. Kar je seveda popolna neresnica in dokaz, da poskušajo zahodni mediji z »lažnimi novicami« za vsako ceno prikriti resnico o dogajanju v Dumi.

Duma -bolnišnica
Zdravnik, priča polivanja z vodo brez razloga, slika verjetno zaigranega prizora izhajanja plina iz domnevne jeklenke, oznaka OPCW na tleh in bolnišnica, kjer naj bi zdravili "zastrupljene s plinom".

To kaže tudi dejstvo, da iskanje zgodbe o Hasanu Diabu in njegovem očetu na spletnih straneh New York Timesa, Wall Street Journala in Washington Posta ne daje nikakršnih rezultatov. Te zgodbe v zahodnih medijih preprosto ni. Kljub temu da vsi ti mediji želijo biti »neodvisni.« Na podoben način o dejstvih, ki izpodbijajo »uradno resnico« molčijo tudi britanski mediji, čeprav v Veliki Britaniji veljaven kodeks Ofcoma za vse medije (Ofcom Broadcasting Code) določa, da so mediji dolžni poročati »točno in nepristransko.« Navajanje zgolj obtožb, ne pa dokazov, ki obtožbe izpodbijajo, pa seveda ni niti točno niti nepristransko.

Predstavnik Rusije je nato v Haagu dejansko priredil še tiskovno konferenco, na kateri je 17 prič omenjenega dogodka potrdilo, da ni šlo za nikakršen napad. Sky News je poročal, da Rusija »paradira s pričami« in da naj bi bile lažne navedbe prič, ne pa dejstva o kemičnem napadu.