REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

To je fotografija, ki bi jo Benjamin Netanjahu najraje kar zažgal

To je fotografija, ki bi jo Benjamin Netanjahu najraje kar zažgalDogovor izraelske opozicije. Vir: Twitter, Haaretz

To je fotografija, na kateri sedijo skupaj voditelji Mansour Abas, Jair Lapid in Naftali Benett, ki se smejijo, saj so pravkar podpisali sporazum o sodelovanju.

Jair Lapid je namreč manj kot eno uro pred iztekom roka predsedniku države sporočil, da ima podporo opozicijskih strank za »vlado sprememb.«

»Zgodovina«, je napisala je Noa Landau, novinarka časnika Haaretz.

Jair Lapid je namreč manj kot eno uro pred iztekom roka predsedniku države sporočil, da ima podporo opozicijskih strank za »vlado sprememb.«

Lapid ne bo takoj prevzel visoke funkcije.

Namesto njega naj bi bil prvi dve leti predsednik vlade njegov nekdanji rival, desničar Naftali Benett.

Že prej je Lapid dosegel ključni dogovor, da bi prvi dve leti vlado vodil šef desnega zavezništva Jamina Naftali Bennett, ki ima sicer le šest poslancev, a brez njih noben politični blok ne more do večine 61 glasov v parlamentu, saj so marčevske volitve, četrte v približno dveh letih, spet prinesle izredno razdrobljen parlament.

Netanjahu je bil znan po svoji skrajno neusmiljeni in zločinski politiki do Palestincev, toda njegov naslednik Benett je v tem pogledu še slabši.

Po dogovoru z Bennetom bi bil Lapid prvi dve leti zunanji minister, potem pa bi položaja zamenjala.

Lapid si je uspel zagotoviti tudi podporo manjše stranke arabskih islamistov, ki je podpisala dogovor dve uri pred iztekom roka.

S tem je Združena arabska lista postala prva stranka arabskih manjšin v Izraelu, ki se je pridružila vladi.

Njen voditelj Mansour Abas je pragmatik, zato je zahteval več virov in pravic za palestinske državljane Izraela.

Sedaj mora dogovor potrditi še parlament.

Netanjahu - Onion
Netanjahu je bil znan po svoji skrajno neusmiljeni in zločinski politiki do Palestincev, toda njegov naslednik Benett je v tem pogledu še slabši. Tako se je pred leti iz Netanjahuja ponorčeval satirični časnik Onion, ki je zapisal, da je Netanjahu »razglasil dan žalovanja za ograjo, poškodovano v včerajšnjem incidentu.« In res je tako, da izraelske varnostne sile bolj skrbijo za ograje, kot pa ljudi, Palestince, s katerimi postopajo skrajno nečloveško. Vir: Twitter

Med tem časom - do potrditve parlamenta - pa si bo Netajahu seveda krčevito prizadeval zrušiti ta dogovor.

Netanjahu si zato prizadeva, da bi na svojo stran pridobil oziroma kupil še kakšnega od poslancev nove koalicije.

Netanjahu je bil na oblasti skupaj 15 let - od leta 1996 do leta 1999, nato pa znova od leta 2009 naprej.

Izrael je medtem dobil tudi novega predsednika.

Večinoma protokolarno vlogo bo sedem let opravljal Isaac Herzog, šestdesetletni levosredinski politik, čigar oče je bil predsednik Izraela pred tridesetimi leti.

Herzog je bil v parlamentu, ki v Izraelu izbere predsednika, izvoljen s 87 glasovi, njegova protikandidatka, ki je po smrti dveh sinov med služenjem v izraelskih obrambnih silah postala predavateljica sionizma in življenja z izgubo, sicer nestrankarska vzgojiteljica Miriam Peretz, pa jih je dobila le 26.

Herzog bi na čelu države nasledil Reuvena Rivlina.

Delite članek