REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Netanjahuju se v Izraelu maje stolček, razvpitega Bibija bo odplaknila nova koalicija

Netanjahuju se v Izraelu maje stolček, razvpitega Bibija bo odplaknila nova koalicijaNasprotnika: Netanjahu in Lapid. Vir: Twitter

Vse kaže, da je po preobratu, v katerem si je sredi napadov na Palestince v Gazi izraelski predsednik vlade Benjamin (za prijatelje Bibi) Netanjahu najprej zagotovil podporo za še en mandat, naposled prišlo do še enega preobrata, zaradi katerega se bo končala 12-letna Bibijeva neprekinjena vladavina (na tri leta podlage pred tem...).

Za aktualnega predsednika izraelske vlade bi to bilo zelo slabo, saj se sooča s sodnim postopkom zaradi korupcije in zlorabe položaja, sodiščem pa bi se lažje izmikal z imuniteto, ki mu jo nudi vladni položaj.

Dva Bibijeva politična nasprotnika, ki ju druži le nasprotovanje Benjaminu Netanjahuju sta namreč podpisala kompromis.

Izraelske opozicijske stranke so že sklenile sporazum, ki nakazuje, da prvič po letu 2009 izraelske vlade ne bo vodil premier z najdaljšim stažem Benjamin Netanjahu.

»Imeli bomo pete volitve ali pa našo vlado enotnosti

Na mestu premierja naj bi se izmenjala Jair Lapid in Naftali Bennett.

»Danes sporočam, da si nameravam z vsemi močmi prizadevati za vzpostavitev vlade s predsednikom Ješ Atida Jairom Lapidom,« je v nedeljo zvečer dejal Bennett v govoru.

»Imeli bomo pete volitve ali pa našo vlado enotnosti,« je dodal.

Dokončen dogovor sta oba morala doseči do srede, sicer Izrael čakajo nove volitve.

Opozicijski voditelj Jair Lapid, nekdanji televizijski voditelj, popularen med pripadnki srednjega razreda v Izraelu je imel namreč do srede čas, da oblikuje vlado.

Izraelski mediji poročajo, da je 57-letni Lapid naredil velik korak nasproti svojemu političnemu sovražniku, 49-letnemu Naftaliju Bennettu, verskemu skrajnežu in nacionalistu, ki želi Izraelu pripojiti večino palestinskega Zahodnega brega.

Bennett je sicer ideološko bliže Netanjahuju kot Lapidu, toda dogovor bi mu lahko zagotovil visok položaj.

Netanjahu se sooča s sojenjem zaradi korupcije. Vir: Twitter

V skladu z dogovorom bi Bennett, milijonar, ki je pred tem vodil obrambno in šolsko ministrstvo, za dve leti postal predsednik vlade, nato pa bi ga Lapid nadomestil v naslednjih dveh letih.

Če bo Lapidu uspelo tudi ostale stranke koalicije prepričati v smiselnost tega dogovora in o tem informirati predsednika Izraela, potem bi lahko Izrael kmalu dobil novo vlado brez Benjamina Netanjahuja.

Netanjahujeva stranka Likud je sicer marca dobila največ sedežev v parlamentu, toda Netanjahu s podobnim dogovorom z Benettom ni uspel oblikovati vlade do 5. maja, zato je naslednjo priložnost dobil Lapid.

Vendar bo težava Lapidove vlade, če jo uspejo sestaviti, v zelo raznoliki koaliciji različnih strank, saj bi v isti vladi, v kateri si bo Benett prizadeval za nadaljevanje procesa okupacije Palestine, morali sedeti laburisti in člani stranke Meretz, ki pa nasprotujejo okupaciji Palestine.

Kako bodo te stranke lahko sodelovale z na primer Avigdorjem Liebermanom, ki je nekoč dejal, da bi bilo potrebno »nelojalno« arabsko prebivalstvo Izraela, ki predstavlja 20 odstotkov prebivalstva, preprosto »obglaviti« pa še vedno ni jasno.

Sedaj pa ta skupina potrebuje tudi podporo arabskih članov parlamenta, med njimi tudi islamistov, da bi pridobili večino 61 sedežev v izraelskem parlamentu.

Če se omenjeni načrt ne posreči, pa čakajo Izrael – že pete predčasne volitve.

Medtem se žalostne razmere znotraj Izraela in politika apartheida, ki jo država izvaja nad palestinskim ljudstvom, še nadaljuje.

Družbena omrežja so na primer objavila posnetek dečka, ki so ga izraelski vojaki pretepli in terorizirali samo zato, ker je imel na kolesu obešeno palastinsko zastavo.

Tako kot so to sredi Ljubljane počeli slovenski policisti.

In ob vseh dogovaranjih v Izraelu se mnogi sprašujejo, ali je takšna država res - lahko demokracija?

Delite članek