REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Irska obsoja izraelsko »dejansko priključitev« Palestine, Slovenija z zastavo Izraela pozdravlja okupacijo

Irska obsoja izraelsko »dejansko priključitev« Palestine, Slovenija z zastavo Izraela pozdravlja okupacijoPodpora Palestincem v Dublinu na Irskem. Vir: Twitter

Prva od držav Evropske unije je naredila korak, ki ga mnogi že smatrajo za zgodovinskega in bi lahko preglavice v prihodnje lahko povzročil tudi sedanji slovenski vladi.

Gre za jasno opredelitev Irske, da ta država odslej smatra Izrael za okupatorja tuje države - Palestine.

Po nedavnem izraelskem neusmiljenem bombardiranju Gaze je namreč irski parlament sprejel deklaracijo, ki obsoja izraelsko »dejansko priključitev« oziroma de facto priključitev Palestine Izraelu.

Gre dejansko za jasno opredelitev Irske, da ta država odslej smatra Izrael za okupatorja tuje države - Palestine.

Predlog, ki ga je vložila opozicijska stranka Sinn Fein, je bil sprejet v sredo, potem ko je v nacionalnem parlamentu prejel večstrankarsko podporo.

Zaradi tega je Irska postala tudi prva država Evropske unije, ki je uporabila besedno zvezo »dejanska aneksija« v zvezi z izraelskimi dejanji na zasedenih palestinskih ozemljih.

Po glasovanju v parlamentu je voditeljica stranke Sinn Fein Mary Lou MacDonald na Twitterju zapisala, da mora predlog predstavljati »prelomno točko odločnega in doslednega nasprotovanja izraelskim zločinom proti Palestini.«

Med žrtvami izraelskih sil so večinoma otroci. Vir: Twitter

Jilan Wahba Abdalmajid, palestinska veleposlanica na Irskem je dejala, da je odločitev irskega parlamenta »velika podpora« Palestincem ob soočanju z aneksijo.

»Dogaja se. Irska je prva država EU, ki je zavzela takšno stališče,« je dodala.

Zdaj bi morale slediti posledice … tako, da Izrael ne bo mogel še naprej nekaznovano kršiti človekove pravice palestinskega ljudstva.

John Brady, tiskovni predstavnik stranke Sinn Fein za zunanje zadeve, je predlog pozdravil kot »zgodovinski« in izrazil upanje, da bodo druge države sledile vzgledu Irske.

»To je začetek,« je v video posnetku, objavljenem na Twitterju, dejal Brady in dodal, da se je potrebno sedaj osredotočiti na to, »da bo Izrael odgovarjal za svoje kršitve mednarodnega prava.«

»Zdaj bi morale slediti posledice … tako, da Izrael ne bo mogel še naprej nekaznovano kršiti človekove pravice palestinskega ljudstva

Ob tem so v irskem parlamentu predlagali tudi uvedbo sankcij proti Izraelu in izgon izraelskega veleposlanika.

Vendar ta dva amandmaja nista bila sprejeta.

Vrtovec in Janša podpirata napade Izraela na Gazo
Minister Vrtovec iz kvote NSi in njegov šef v vladi Janez Janša, SDS, sta z izobešanjem izraelskih zastav v resnici podprla napade Izraela na Palestince v Gazi. Vir: Twitter

Je pa Irska že pred leti priznala Palestino in ima v državi tudi palestinsko veleposlanico.

Irski zunanji minister Simon Coveney je v torek dejal, da odločitev parlamenta jasno kaže na »globino občutkov ljudi na Irskem« glede položaja Palestincev.

»Obseg, hitrost in strateška narava izraelskih ukrepov glede širjenja naselitev in njihov namen so nas pripeljali do točke, ko moramo biti iskreni glede tega, kaj se dejansko dogaja na terenu … Dejansko gre za priključitev je v parlamentu povedal Coveney iz desnosredinske stranke Fine Gael.

»To ni nekaj, kar jaz ali po mojem mnenju ta hiša rečemo z lahkoto. Smo prva država EU, ki je to storila. Toda to odraža veliko zaskrbljenost glede namena izraelskih ukrepov in njihovih posledic,« je dejal zunanji minister Irske.

Coveney, ki je Irsko v zadnjih tednih zastopal tudi v Varnostnem svetu OZN je istočasno vztrajal tudi pri obsodbi nedavnih raketnih napadov na Izrael, ki jih je izvajalo uporniško palestinsko gibanje Hamas.

»Teroristična dejanja Hamasa in drugih militantnih skupin pri neselektivnem izstreljevanju raket proti Izraelu ... ne morejo in ne smejo biti nikoli upravičena,« je dejal Coveney.

Levo usmerjena stranka Sinn Fein pa ni hotel podpreti vladnega amandmaja, ki obsoja napade Hamasa.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo sicer v 11-dnevnih napadih Izraela na Gazo ubitih najmanj 254 Palestincev, vključno s 66 otroki, približno 2000 pa jih je bilo ranjenih.

Palestinska veleposlanica na Irskem. In v Sloveniji?
Palestinska veleposlanica na Irskem. In - kdaj bomo to doživeli tudi v Sloveniji? Vir: Twitter

V Izraelu je bilo ob napadih z raketami Hamasa ubitih najmanj 12 ljudi, od tega dva otroka.

In - Slovenija?

V času Cerarjeve vlade je država skorajda že priznala Palestino, potem pa so si politiki vzeli še nekaj časa za premislek.

Danes pa izraelske zastave, zastave okupatorja, še vedno visijo z zgradbe slovenske vlade.

Izraelske zastave, zastave okupatorja, visijo z zgradbe slovenske vlade.

Predsednik vlade Janez Janša to podpira, predsednik države Borut Pahor pa, s pisarnami samo nekaj metrov naprej, to molče gleda in mirno prenaša.

Ob tem zavzdihne, češ da to »ni primerno«.

In nič več.

Zapisal je namreč, da »ni naklonjen izražanju stališč države glede mednarodnih vprašanj z izobešanjem zastav drugih držav.«

Ampak v tem primeru ne gre zgolj za izražanje stališč – ampak za obešanje zastave države, ki si priključuje ozemlje druge države.

Gre za okupacijo.

Za podporo okupatorju.

Ali predsednik države, nekoč že okupirane, ni sposoben o nesprejemljivosti okupacij, apartheida in teptanja človekovih pravic napisati niti enega samega stavka?

Očitno res ne.

Delite članek