REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»To je cena vojne«: Izraelski časnik na naslovnico postavil fotografije palestinskih otrok, ubitih v Gazi

»To je cena vojne«: Izraelski časnik na naslovnico postavil fotografije palestinskih otrok, ubitih v GaziZavržno: Izraelska vojska krivdo za lastne vojne zločine poskuša naprtiti Palestincem, češ da so številne palestinske otroke, umrle v Gazi, ubili »napačno usmerjeni projektili palestinskih skrajnežev«. Vir: Posnetek zaslona, naslovnica Haaretza

Na naslovnici izraelskega dnevnika Haaretz so objavili fotografije 67 palestinskih otrok in najstnikov, ki so izgubili življenje v zadnjih spopadih med Izraelom in palestinskim uporniškim gibanjem Hamas v Gazi.

»To je cena vojne«, piše na naslovnici časnika ob portretih ubitih palestinskih malčkov.

Haaretz, sicer najstarejši dnevnik v Izraelu, je v sodelovanju z New York Timesom objavil fotografije, letnico rojstva in tragične zgodbe žrtev izraelskega bombardiranja, otrok starih od šest mesecev do 17 let.

Po navedbah zdravstvenega ministrstva v Gazi je bilo v izraelskem bombardiranju ubitih 254 Palestincev, četrtina mrtvih pa so bili otroci.

Haaretz je zgodbe ubitih otrok objavil manj kot teden dni po začetku veljavnosti premirja, s čimer se je končalo zadnje stopnjevanje izraelsko-palestinskega konflikta, in prav v času, ko Tel Aviv pretresa huda politična kriza zaradi četrtega zaporednega neuspešnega poskusa premierja Benjamina Netanjahuja, ki ga politični zavezniki ljubkovalno imenujejo Bibi, da v zadnjih dveh letih sestavi vlado.

Tako je tudi Haaretz skupaj z ameriškim časnikom šokiral svoje bralce in spremenil optiko poročanja zahodnih medijev o dejanskih žrtvah izraelskega bombardiranja ter s prstom pokazal na storilce vojnih zločinov zoper civilno prebivalstvo.

Netanjahuju, ki mu po sestopu z oblasti grozi večletna zaporna kazen zaradi korupcije, medtem znova ni uspel niti tokratni poskus sestaviti koalicijsko vlado kljub dejstvu, da (še vedno) uživa podporo tako Združenih držav Amerike kot judovskih skrajnežev, priseljencev, ki so zanetili tudi zadnji krvavi spor s Palestinci.

Ne nazadnje naj bi prav nov spopad s Hamasom in v posledici tega mobilizacija narodne zavesti Izraelcev, na katero je Netanjahu upal, pripomogla k lažji sestavi koalicijske vlade, toda zdi se, da se je vedno zmuzljivi Bibi v tej računici tokrat krepko uštel.

Ameriški raziskovalni novinarji poročajo o fašistični stranki, ki jo tvorijo judovski priseljenci iz ZDA, poimenovani Kahanisti, ki si je prizadevala zaradi Netanjahuja priti tudi v izraelski Kneset (parlament).

Izraelska vojska je v svoje opravičilo in obrambo bombardiranja civilistov, kar je vojni zločin, izdala sporočilo, v katerem je dejala, da so številne palestinske otroke, umrle v Gazi, ubili »napačno usmerjeni projektili palestinskih skrajnežev«.

V Izraelu je bilo v zadnjem spopadu ubitih 13 ljudi, vključno s 5-letnim otrokom in 16-letnikom.

Torej tudi v Izraelu zaradi Hamasa umirajo civilisti, toda razlika med številom žrtev med obema stranema je ogromna.

Dogajanje je spodbudilo tudi številne poslance Kneseta, da se začnejo boriti za pravice Palestincev.

Med njimi izstopa Izraelec Ofer Cassif, ki za Netanjahuja trdi, da je piromanski psihopat, sam si pa prizadeva za socializem in osvoboditev Palestine.

Spomnimo, premier Janez Janša, sicer tesen Bibijev politični zaveznik je v času, ko se je razvnel zadnji spopad med Izraelom in Palestinci na okupiranih območjih, odredil, da naj se na poslopjih slovenske vlade izobesijo izraelske zastave.

Janša, tako kot njegov oče, rad služi okupatorjem
Janez Janša je v imenu Slovenije že izbral stran v spopadu med Izraelom in Palestinci na okupiranih območjih. Vir: Twitter

Prav tako je slovenska policija v času, ko so celo v Tel Avivu, Jeruzalemu in drugih izraelskih mestih potekale demonstracije samih Izraelcev proti terorju nad Palestinci, v Ljubljani preganjala palestinske begunce in se znesla nad protestniki, ki so želeli izraziti nestrinjanje s politiko apartheida v Izraelu.

Tako je policija na Slovenskem grobo obračunala s protestniki, ki so dvignili glas zoper morilski pohod izraelskih sil nad prebivalci Gaze.

Delite članek