REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Italija: zaradi smrti 16 afriških priseljencev protesti proti izkoriščanju migrantov

Italija: zaradi smrti 16 afriških priseljencev protesti proti izkoriščanju migrantovProtesti migrantov, Neapelj, Italija, junij 2018

Na jugu Italije danes potekajo sindikalni protesti proti izkoriščanju delavcev v kmetijstvu. Proteste so sprožile smrti 16 afriških priseljencev v prometnih nesrečah, ko so se peljali z dela v nasadih paradižnikov. Italijanski minister za notranje zadeve Matteo Salvini je že napovedal boj proti mafiji, ki je pogosto posrednik pri zaposlovanju.

Pomaranče, paradižnike, oljke in druge pridelke, značilne za italijansko kmetijstvo, največkrat obirajo tujci, ki so pogosto ilegalno v državi. Posredništvo pri njihovi zaposlitvi in tudi prevozu na delo pa je posel v rokah organiziranega kriminala, ki pobere tudi del njihovega zaslužka. Delavce, ki za težaško delo v vročini prejemajo borna plačila, na delo prevažajo s starimi in pogosto nevarnimi vozili.

To je skupno tudi prometnima nesrečama, ki sta se na širšem območju mesta Foggia v južnoitalijanski pokrajini Apulija zgodili v soboto in ponedeljek. V prvi so umrli štirje nezakoniti tuji sezonski delavci, v drugi pa kar 12. Kar nekaj je bilo še poškodovanih, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pomaranče, paradižnike, oljke in druge pridelke, značilne za italijansko kmetijstvo, največkrat obirajo tujci, ki so pogosto ilegalno v državi

Italijanska sindikalna konfederacija USB je po drugi nesreči danes organizirala protestni shod, ki so ga poimenovali Pohod rdečih čepic, po rdečih čepicah, ki jih med obiranjem paradižnikov nosijo sezonski delavci na poljih. Podoben shod za popoldne napovedujejo tudi tri velike italijanske sindikalne centrale Cgil, Cisl in Uil.

Protestniki USB so dopoldne v karavani krenili iz kraja San Severo, kjer v getu živijo tudi številni migranti, proti Foggii, kjer se bodo ustavili pred sedežem prefekture. Na transparentih nosijo napise, kot so "Dovolj je mrtvih na delu" in "Sužnji nikoli", poroča Ansa.

Podobni protesti so bili tudi junija letos, ko so migranti protestirali proti uboju Sumaja Sacka, migranta iz Malija, ki je bil ustreljen v trenutku ko so njegovi prijatelji iz zapuščene tovarne vzeli nekaj majic. 

Protestnemu shodu pridružili tudi mnogi migranti. Sindikati so opozorili, da delavci, ki obirajo paradižnike, prejmejo "sramotno plačilo enega evra na 100 kilogramov obranih paradižnikov".

Italijanski premier Giuseppe Conte in notranji minister Matteo Salvini sta v torek obiskala Foggio. Conte je potem na Facebooku izpostavil, da je osrednja usmeritev vlade, tudi pri soočanju z migracijami, zagotoviti dostojno življenje in delo ljudem.

Conte je glede organiziranega posredništva ilegalnih delavcev - v Italiji temu pravijo "caporalato" - napovedal okrepitev nadzora in preventive, predvsem pa podporne ukrepe za kmete, ki zaradi velike konkurence iščejo čim cenejšo delovno silo.

Salvini pa je po srečanju z regionalnimi oblastmi v Foggii kot eno od prioritet napovedal "boj proti mafiji in izkoriščanju delavcev". Napovedal je postopno izpraznitev številnih getov, kjer v predmestjih velikih mest živijo ilegalni migranti. Napovedal je tudi povečanje števila inšpektorjev, ki bodo nadzorovali zaposlovanje.

Delavci, ki so preživeli prometni nesreči, težave celo s tem, da bi jih sprejeli v bolnišnici

Guverner Apulije Michele Emiliano pa je obljubil sredstva za organizacijo bolj dostojnih in varnih prevozov delavcev v kmetijstvu na delo, čeprav bodo za javne prevoze najprej morale same zaprositi kmetije, ki delavce zaposlujejo.

Državni tožilec iz Foggie Ludovico Vaccaro je za Anso tudi potrdil, da v zvezi z zadnjo prometno nesrečo, v kateri je umrlo 12 sezonskih delavcev, preiskujejo sum, ali je bila mafija dejansko vpletena v posredovanje delavcev. "Skušamo ugotoviti, v katerih podjetjih so delali migranti, da bi preverili tudi, v kakšnih razmerah so delali. Preverjamo urnike dela, da bi ugotovili, ali je šlo za izkoriščanje," je pojasnil Vaccaro.

Kot je opozoril, so imeli delavci, ki so preživeli prometni nesreči, težave celo s tem, da bi jih sprejeli v bolnišnici. "Moral sem osebno posredovati, da so jih hospitalizirali v regijskih bolnišnicah," je še povedal Vaccaro.