REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Italija in Malta zavrnili pristanek še ene ladje z migranti

Italija in Malta zavrnili pristanek še ene ladje z migrantiLifeline in Acquarius - begunci

Italija in Malta sta ponovno zavrnili pristanek ladje z migranti, ki sedaj čaka na morju za razplet dogodkov. Ladja nemške nevladne organizacije Mission Lifeline je v četrtek rešila 239 migrantov.

Potem, ko je Italija zavrnila pristanek ladje, je zaprosila Malto, da naj jo sprejme, a je slednja tudi zavrnila izkrcanje migrantov. So pa malteške oblasti ladjo oskrbele s hrano in drugimi potrebščinami.

Ladja Lifeline, ki pluje od nizozemsko zastavo, je rešila migrante kljub temu, da jih je italijanska obalna straža opozorila, da bo migrante rešila libijska obalna straža.

Ladja Lifeline, ki pluje od nizozemsko zastavo, je rešila migrante kljub temu, da jih je italijanska obalna straža opozorila, da bo migrante rešila libijska obalna straža.

Ker so nemški nevladniki ignorirali ukaz, jim je Italija prepovedala vstop v pristanišča (ter v nasprotnem primeru zagrozila z zasego ladje) ter jih napotila proti Malti. Malta se tudi strinja, da Lifeline ne bi smela poseči v koordinirano reševalno akcijo in da tudi oni niso pristojni za sprejem rešenih migrantov.

Malteški premier Joseph Muscat je včeraj dejal, da je italijanska vlada imela prav pri zavrnitvi, saj je Lifeline delovala v reševalni coni libijske obalne straže in da je nevladna organizacija kršila napotke libijske obalne straže. Dalje je še mnenja, da ker ladja pluje pod nizozemsko zastavo, je zdaj na Nizozemski, da sprejme migrante.

V nejasni prihodnosti pa je tudi danska tovorna ladja Alexander Maersk, ki je prav tako v četrtek iz morja rešila 113 migrantov, tudi s pomočjo ladje Lifeline. Zdaj tudi ta ladja čaka na razplet dogodkov.