REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Inštruktorji zveze NATO urijo ukrajinske tankiste s pomočjo - muzejskih tankov

Inštruktorji zveze NATO urijo ukrajinske tankiste s pomočjo - muzejskih tankovDanska je priznala uporabo muzejskih eksponatov za urjenje ukrajinskih posadk na nemških tankih Leopard 1. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Vsaj šest težkih oklepnikov je bilo izposojenih iz več muzejev, da bi zadovoljili potrebe po usposabljanju Ukrajincev v začetku tega leta.

Danska je potrdila, da je Kijevu dostavila serijo težkih oklepnikov, čeprav je en strokovnjak opozoril, da bi lahko »hitro postali odpadki«.

Danska je nato priznala uporabo muzejskih eksponatov za urjenje ukrajinskih posadk na nemških tankih Leopard 1.

Po navedbah danskih funkcionarjev je bilo vsaj šest težkih oklepnikov izposojenih iz več muzejev, da bi zadovoljili potrebe po usposabljanju Ukrajincev v začetku tega leta.

Kopenhagen je namreč februarja sklenil dogovor z Nizozemsko in Nemčijo o skupnem nakupu približno 100 tankov Leopard 1A5 za ukrajinsko vojsko.

Projekt je vključeval tudi usposabljanje ukrajinskih posadk.

Danska je imela tanke Leopard 1A5 do leta 2005.

Kopenhagen jih je leta 2010 približno 100 prodal nemškemu podjetju FFG, medtem ko je nekaj kosov težke opreme končalo v muzejih.

Danska vojska se je nato odločila, da si jih bo sposodila nazaj, da bi lahko začela uriti ukrajinske tankiste takoj po sprejetju odločitve o dobavi tankov Ukrajini, piše v izjavi.

»Danska je skupaj z Nemčijo Ukrajini dobavila skoraj 100 tankov,« je izjavil danski obrambni minister Troels Lund Poulsen.

Po navedbah danske vojske so bili tanki potrebni prenove, saj so bili »več let v mirovanju.«

Napoved je prišla le dan po tem, ko je priznani nemški vojaški strokovnjak izrazil skepticizem glede morebitne vloge teh tankov na bojišču.

Težki oklepniki bi lahko bili »v pomoč«, a težko bodo »spremenili igro«, je Ralph Thiele, upokojeni polkovnik, ki je služil v štabu za načrtovanje nemškega obrambnega ministra in uradu vrhovnega poveljnika Nata, (bil pa je tudi pa tudi vodja osebja na Natovi obrambni akademiji), povedal za švicarsko televizijo SRF.

»Stari tanki Leopard imajo nekaj slabosti, zlasti bočno zaščito,« je opozoril Thiele, ki trenutno predseduje nemškemu politično vojaškemu društvu.

Dodal je, da jih je »lahko zadeti ... od strani in njihova kakovost streljanja je nižja kot pri modelih naslednikov.«

Upokojeni polkovnik je tudi razkril, da omenjeni nemški tanki lahko postanejo »ranljivi«, takoj ko se sovražnik nauči, kako se boriti proti njim.

Na vprašanje, ali bi lahko rekli, da Zahod Ukrajini dobavlja »staro železo«, je Thiele odgovoril, da »če bi se posmehljivo izrazil, [potem] da

Vojaški strokovnjak je ob tem opozoril, da »če se nepravilno uporabljajo, lahko celo novi sistemi hitro postanejo odpadno staro železo.«

Na ukrajinski fronti so doslej ruske sile uničile že večje število tudi najbolj sodobnih tankov Leopard 2 in dva sodobna britanska tanka Challenger 2.

Rusija ima prevlado v zraku, močnejše protioklepne sisteme in večje število tankov in topov kot Ukrajina, ki se skoraj v celoti zanaša le še na pomoč zaveznic iz zveze NATO.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek