REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška naj bi v BiH oboroževala - islamske skrajneže  

Hrvaška naj bi v BiH oboroževala - islamske skrajneže  

Odnosi med Hrvaško in BiH ter med entitetami v sami državi Bosni in Hercegovini se v zadnjem času znova zapletajo.

Tako je minister za varnost Bosne in Hercegovine Dragan Mektić, kot poroča hrvaški Jutarnji list, sprožil nov medijski vihar s trditvijo, da so hrvaški obveščevalci skušali tajno oboroževati skupine islamističnih skrajnežev v BiH, da bi tako podprli trditve hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović o več tisoč skrajnežih, ki da iz BiH grozijo celotni regiji.

Kolinda Grabar-Kitarović je namreč decembra 2016 izjavila, da se v BiH vračajo tisoči pripadnikov skupine Islamska država (IS).

Predsednica hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović je namreč decembra 2016 izjavila, da se je treba soočiti z dejstvom, da se v BiH vračajo tisoči pripadnikov skupine Islamska država (IS) iz bojev v Iraku in Siriji ter da ni zanemarljiv niti vpliv nekaterih drugih držav na BiH. Njene izjave je Mektić takoj zanikal kot "lažne in neutemeljene".

Istočasno je s svojimi navedbami obremenil tudi nekatere politike v Republiki srbski.

Po Mektićevih navedbah je to hrvaško operacijo koordiniral hrvaški konzul v Tuzli Ivan Bandić. Vključene naj bi bile tudi nekatere osebe iz BiH. Izpostavil je novinarja radiotelevizije Republike srbske Mata Đakovića, ki sicer velja za osebo, ki je tesno povezana s predsedujočim predsedstva BiH Miloradom Dodikom.

Zanikal trditve hrvaške predsednice ter menil, da je bila celotna operacija namenjena temu, da bi opravičili njeno izjavo, ki je bila "navadna neumnost in fikcija".

O tem naj bi obvestili tudi hrvaške partnerje, predvsem v zvezi NATO. Pripadniki oboroženih sil iz članic zveze NATO se tudi še danes nahajajo v BiH.

BiH in NATO vojak

Mektić je v sredo za spletni portal faktor.ba povedal, da so varnostne službe BiH po večletnem operativnem delu preprečile poskus hrvaških obveščevalcev, da bi pridobili pripadnike salafističnega gibanja v BiH. Skušali naj bi jih prepričati, da bi skladiščili orožje v islamskih verskih objektih. Potem pa naj bi orožje "našli" in bi se potrdile obtožbe Grabar-Kitarovićeve o na tisoče skrajnežih in terorističnih središčih v BiH.

O domnevni operaciji hrvaških obveščevalno-diplomatskih krogov je poročal tudi spletni portal žurnal.info, ki je omenjal, da je v domnevno oboroževanje skrajnežev vpleten tudi Mektićev namestnik Mijo Krešić.

Cilj te operacije naj bi bil »brutalno diskreditirati BiH in dokazati, da je BiH država, v kateri obstajajo taborišča za urjenje teroristov.

Hrvaška obveščevalna služba (SOA) je v svojem sporočilu za obdobje med junijem 2016 in septembrom 2017 objavila, da v Albaniji, BiH, na Kosovu, v Makedoniji in Srbiji obstaja več kot 10.000 privržencev salafizma, polovica od tega v BiH. Vsi niso pripadniki džihadističnega in takfirskega salafizma, ki podpira teroristične napade, temveč so med njimi tudi "politični salafisti", ki nasprotujejo nasilju, so ocenili jeseni 2017.

SOA je v današnjem sporočilu za javnost zavrnila vse obtožbe, vključno s tistimi, da bi Hrvaška pomagala teroristom. Izpostavili so, da je prav boj proti terorizmu prednostna naloga, ki jo izvajajo v sodelovanju z zaveznicami v Evropski uniji in zvezi Nato. Kot so dodali, so od kolegov iz BiH zahtevali, da se uradno izrečejo "neresničnih navedbah" ter napovedali, da bodo o njih obvestili hrvaške mednarodne partnerje. Šef SOA-e Daniel Markić je prav tako zanikal verodostojnost navedb bošnjaškega ministra.

Hrvaški premier Andrej Plenković je med obiskom v Neumu v BiH potrdil, da je tudi BiH hrvaška partnerka v boju proti terorizmu, a dodal, da so Mektićeve izjave "zelo ustvarjalna manipulacija". "Gre za popolno neumnost, ki jo v celoti zavračam," je Plenković dejal novinarjem. Domnevno vpletenost hrvaških diplomatov je ocenil kot "še večji nesmisel".

Daniel Markić (šef SOA-e), Andrej Plenković in Dragan Mektić Vir:JR
Daniel Markić (šef SOA-e), Andrej Plenković in Dragan Mektić

Medtem so iz tožilstva BiH sporočili, da so odprli preiskavo o navedbah, da so hrvaški obveščevalci poskusili pridobiti islamske skrajneže za tihotapljenje orožja v BiH. Nameravajo zaslišati vse osebe, ki so posredovale informacije o tovrstnih dejavnostih.

Novinar Đaković naj bi pri tem služil kot nekakšna »zveza z oblastmi Republike srbske«. Tudi v Republiki srbski naj bi namreč želeli »izkoristiti trditve o nevarnosti radikalnih islamistov«. Novinar naj bi uporabljal tudi vozilo konzula Hrvaške z diplomatskimi tablicami.

Zaprepadeni smo zaradi informacij, ki jih je povedal minister za varnost BiH Dragan Mektić o podtikanju dokazov, kar je organiziral konzul Republike Hrvaške.

Đaković naj bi bil ta, ki je posredoval, da naj bi osebe, ki bi jih angažirali hrvaški obveščevalci na ozemlju Republike srbske prevzemali pakete z orožjem.

»To smo spremljali nekaj časa in spregledali njihove namere. Preprečili smo, da bi se to realiziralo. Tukaj je bil celo vključen novinar Mato Đaković, ki je za opravljanje teh del uporabljal diplomatsko vozilo Ivana Bandića« je dejal minister za varnost BiH. Cilj te operacije naj bi bil »brutalno diskreditirati BiH in dokazati, da je BiH država, v kateri obstajajo taborišča za urjenje teroristov.

V stranki SDA, najpomembnejši bošnjaški stranki, ki je na oblasti v BiH so že zahtevali temeljito preiskavo in odziv vlade BiH.

»Zaprepadeni smo zaradi informacij, ki jih je povedal minister za varnost BiH Dragan Mektić o podtikanju dokazov, kar je organiziral konzul Republike Hrvaške (v Tuzli) Ivan Bandić z namero oblikovanja lažne slike o obstoju oborožene, ekstremistične mreže znotraj BiH,« so zapisali v sporočilu.

Odzval se je tudi nekdanji predsednik Hrvaške Ivo Josipović. Dejal je, da je potrebno vse te trditve preiskati, da osebno o tem ne ve nič, da pa bi bilo v primeru če bi bilo to res, šlo za »resno in težko stvar.«

 

Komentarji