REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Guverner Mississippija moli in zavrača karanteno: »Zavračamo diktatorske modele, kot je primer Kitajske!«

Guverner Mississippija moli in zavrača karanteno: »Zavračamo diktatorske modele, kot je primer Kitajske!«Tate Reves

Medtem ko se ves svet trudi v boju proti smrtonosnemu koronavorusu in pri tem večina sveta uporablja tudi prastaro metodo »karantene«, izumljeno že v srednjem veku, nekateri, predvsem v ZDA, stopajo po povsem samosvoji poti.

Sam sem prebedel veliko noči ter molil za razum v tem času brez primere, je tvitnil guverner.

Guverner ameriške zvezne države Mississippi, republikanec Tate Reeves, je na Twitterju objavil sporočilo, v katerem je zavrnil »diktatorske modele, kot je primer Kitajske« in to samo dan potem, ko je podpisal izvršni ukaz, ki se nanaša na boj s koronavirusom.

Novi dekret sicer prepoveduje fizično interakcijo med ljudmi, toda kot piše Jackson Free Press, je guverner v dekretu, kot je videti, »večino dejavnosti v Mississippiju opredelil kot bistvene,« vključno z dejavnostjo »javnih in zasebnih podjetij, industrije in institucij.«

Ukrep je seveda sprožil zmedo, saj ni več popolnoma jasno, ali ima večjo težo uredba, da naj vsi ostanejo doma, ali pa da naj gredo v svoja podjetja in ustanove in delajo.

Guverner pa se ne da.

»Sledimo našim strokovnjakom in sam sem prebedel veliko noči ter molil za razum v tem času brez primere,« je tvitnil guverner.

V državi Mississippi so doslej sicer zabeležili 377 primerov okužbe s koronavirusom in pet smrtnih žrtev zaradi Covid-19, vendar bi število okuženih lahko v naslednjih dnevih še precej naraslo.

Da morajo ostati doma so od ljudi sicer zahtevali predvsem guvernerji, ki pripadajo demokratom.

Takšnih je bilo 21, pridružilo pa se jim je tudi pet republikanskih guvernerjev.

Povsem drugače pa medtem ravnajo župani italijanskih mest.

V svojih video odzivih so se ostro spopadli s tistimi, ki kljub dekretom še naprej pohajkujejo naokoli.

Video posnetek s hrvaškimi podnapisi si lahko ogledate zgoraj.

Delite članek