REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Govorimo o milijonih mrtvih«: Bobni vojne »vse glasnejši,« avstralski strokovnjak opozarja, kaj to pomeni za svet

»Govorimo o milijonih mrtvih«: Bobni vojne »vse glasnejši,« avstralski strokovnjak opozarja, kaj to pomeni za svetAvstralski in kitajski vojaki. Vir: Twitter

Vse večje napetosti med Kitajsko in sosednjimi državami, predvsem pa ZDA, ter rožljanje orožja v okolici Tajvana je sprožilo tudi burne razprave med strokovnjaki za mednarodne odnose.

Govorimo o milijonih mrtvih, vključno z Avstralci. Prišlo bi do globalne ekonomske katastrofe.

Vse več je ocen, da bi v naslednjih letih, v kolikor predvsem Washington in Peking ne najdeta neko novo pot koeksistence, ZDA in Kitajska svet lahko popeljali v novo vojno svetovnih razsežnosti.

Nekateri še vedno upajo, da bi celo v tem primeru spopadi bili le kratkotrajni in omejeni na morska prostranstva Južnega kitajskega morja, toda tudi v Avstraliji, ki ima vse bolj napete odnose s Kitajsko že opozarjajo, da so takšne ocene zmotne.

James Laurenceson, direktor Inštituta za avstralsko-kitajske odnose poudarja, da medtem ko na novo imenovan obrambni minister Avstralije Peter Dutton že pripravlja Avstralce za vpletenost nacije v potencialen vojaški konflikt v indo-pacifični regiji, le redki opozarjajo na grozljive posledice, ki bi lahko bile posleica te vojne.

»Govorimo o milijonih mrtvih, vključno z Avstralci. Prišlo bi do globalne ekonomske katastrofe. V celoti je potrebno pojasniti, kakšna bi bila takšna vojna,« je pojasnil strokovnjak.

ZDA za obrambne stroške še vedno porabijo veliko več denarja kot druge države.

Vojaški stroški ZDA in drugih držav  Vir: SIPRI Inst.Peter G.Peterson
Vojaški stroški ZDA in drugih držav. Vir: SIPRI, Inst. Peter G. Peterson
Tajvansko vprašanje je povsem kitajska notranja zadeva. Kitajska nikoli ne bo dovolila katerikoli državi, da se v to vmešava na kakršenkoli način.

Konkretno po ocenah Stockholmskega mednarodnega inštituta za raziskovanje miru (SIPRI) Združene države Amerike porabijo letno 732 milijard dolarjev za orožje, kar je več kot deset drugih največjih porabnic denarja za orožje – in to skupaj.

Vendar je tudi Kitajska v zadnjem času zelo povečala svoje obrambne izdatke.

Lani jih je povečala za 6,8 odstotkov zaradi »varnostnih groženj v regiji.«

Pri tem je avstralski obrambni minister Peter Dutton javnost svoje države nekoliko vznemiril s trditvijo, da možnosti vojaškega konflikta s Kitajsko v prihodnosti »ni mogoče izključiti.«

Predvsem zato, kar naj bi Kitajska vztrajala pri uresničevanju svojih načrtov reunifikacije in integracije Tajvana, ki pa dejansko formalno pripada Kitajski, čeprav je otok dejansko in de facto samostojen že od konca druge svetovne vojne.

Peter Dutton je tudi dejal, da bodo avstralske sile »pripravljene za akcijo«, v kolikor bo to potrebno.

Kitajski protimanervi
Kitajski protimanervi. Vir: Twitter

Na podoben način je notranji minister Mike Pezzullo ob »Anzac dnevu« dejal, da se v zadnjem času »bobni vojne« slišijo v regiji in da so »vse glasnejši in veliko bližje« kot nekoč, ter da se mora ves narod pripraviti na to, da gredo »v smer vojne.«

V zadnjem času se 'bobni vojne' slišijo v regiji in so vse glasnejši in veliko bližje, kot nekoč.

Tudi profesor Laurenceson opozarja, da so omenjena opozorila utemeljena, kajti »nevarnost spopada je od časov pred petimi leti pa do danes narasla.«

In medtem ko avstralska vlada izraža svojo »zaskrbljenost« zaradi kitajskih stališč glede Tajvana, Peking ostaja neomajan.

»Tajvansko vprašanje je povsem kitajska notranja zadeva. Kitajska nikoli ne bo dovolila katerikoli državi, da se v to vmešava na kakršenkoli način,« je odločen tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Delite članek