REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tri na mah: Kitajska vojna mornarica v samo enem dnevu dobila tri nove ladje, v ZDA zaskrbljeni

Tri na mah: Kitajska vojna mornarica v samo enem dnevu dobila tri nove ladje, v ZDA zaskrbljeniAmfibijska ladja PLA. Vir: Twitter

Kitajska v zadnjem času pospešeno gradi vojaško ladjevje in v tem pogledu po številu ladij že presega celo ZDA, ugotavljajo v American Military News.

Prav za Washington postaja to resen problem.

V ZDA je namreč vse manj ladjedelnic, ki bi lahko dovolj hitro izdelovale vojaške ladje, da bi država lahko »parirala« Kitajski.

Število ladij sicer ni edini pomemben podatek, ko gre za prevlado na morju.

Pomembna je tudi opremljenost in velikost, kjer so ameriške ladje še vedno v prednosti.

Toda kar se števila tiče je Peking znova presenetil ta petek, ko so ladjedelnice vojni mornarici Kitajske ljudske armade (PLA) istega dne predale kar – tri ladje istočasno.

Leta 2019 je namreč kitajska vojna mornarica prehitela ZDA po številu ladij v aktivni uporabi, saj jih je imela v začetku leta 2020 že 350, ZDA pa 293.

Vojna mornarica je tega dne dobila novo jedrsko podmornico, oboroženo z balističnimi izstrelki, rušilec z vodenimi raketami in ladjo za prevoz helikopterjev.

Svečani ceremoniji je prisostvoval kitajski voditelj Xi Jinping.

V ZDA to dogajanje napeto spremljajo.

Leta 2019 je namreč kitajska vojna mornarica prehitela ZDA po številu ladij v aktivni uporabi, saj jih je imela v začetku leta 2020 že 350, ZDA pa 293.

Še posebej pomembno je, da je ena od ladij razreda 075 Yushen oziroma amfibijska ladja, ki je podobna letalonosilkam, vendar lahko prevaža različne tipe helikopterjev ter napada ali podpira druge enote pri pristajanju in prodiranju na obalo.

Takšne ladje bi bile zelo pomembne pri, na primer, operaciji reintegracije Tajvana.

Podobna je ameriškim ladjam Wasp.

Nova nosilka helikopterjev Hainan pa je celo prva v svojem razredu.

Po poročanju časnika SCMP bi lahko nosila do 30 helikopterjev, okoli 1200 vojakov in amfibijska vozila, potrebna za izkrcanje.

Ob tem na Kitajskem v ladjedelnicah Šanghaja gradijo še najmanj dve ladji tipa 075.

Nova podmornica 094 razreda Jin je znana pod imenom Changzheng 18 in je šesta svoje vrste.

Nosila naj bi 12 balističnih raket z dosegom preko 8000 kilometrov.

Delite članek