REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajsko gospodarstvo prehiteva ZDA: Kdaj bo Kitajska postala največja gospodarska sila sveta

Kitajsko gospodarstvo prehiteva ZDA: Kdaj bo Kitajska postala največja gospodarska sila svetaKitajski parlament je sprejel načrt za prehitevanje ameriškega gospodarstva. Vir: Nikkei.com, Twitter

Analitiki ocenjujejo, da ima Kitajska dobre možnosti, da do leta 2035 podvoji velikost svojega gospodarstva.

To pomeni, da bi lahko mimogrede presegla Združene države Amerike kot največjo svetovno gospodarsko silo, poudarja strokovnjakinja za gospodarstvo Azije iz Banke America (Bank of America - BofA) Helen Qiao.

Medtem ko si Kitajska na vse kriplje prizadeva postati vodilna država sveta, je kitajski predsednik Xi Jinping pred kratkim dejal, da je do leta 2035 mogoče podvojiti bruto domači proizvod in dohodek na prebivalca, poroča portal Klix.

Podvojitev kitajskega BDP-ja zahteva povprečno letno stopnjo rasti v višini 4,7 odstotka v naslednjih 15 letih.

To je cilj, za katerega nekateri strokovnjaki menijo, da je težko dosegljiv.

Toda Helen Qiao iz sektorja za preučevanje azijskega gospodarstva pri BofA Global Research po drugi strani meni, da bodo nekateri reformni ukrepi Kitajski pomagali doseči prav ta cilj.

»Menimo, da bi Kitajska to lahko uresničila,« je povedala za ameriško televizijsko mrežo CNBC.

Poleg tega, da bo azijski gospodarski gigant podvojil svoj BDP, bi leta 2027 ali 2028 itak presegel ZDA kot največje svetovno gospodarstvo, napoveduje Qiao.

Kitajska se ponaša z enim redkih svetovnih gospodarstev, ki je leta 2020 raslo kljub izzivom pandemije koronavirusa SARS-CoV-2.

Uradni podatki kažejo, da je kitajsko gospodarstvo lani zraslo za 2,3 odstotka, ob tem pa je Mednarodni denarni sklad za Kitajsko napovedal 8,1-odstotno rast v letu 2021.

Medtem se je ameriško gospodarstvo po najnovejših ocenah vlade Joeja Bidna v letu 2020 zmanjšalo za 3,5 odstotka.

Mednarodni denarni sklad predvideva, da bi ameriško gospodarstvo letos lahko zraslo za 5,1 odstotka.

Delite članek