REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evroustaštvo: Hrvati v Evropski parlament poslali poslanko, ki malikuje ustaštvo

Evroustaštvo: Hrvati v Evropski parlament poslali poslanko, ki malikuje ustaštvoPoslanka Ruža Tomašević in ustaški plakat

Evropske volitve so v Evropski parlament prinesle celo vrsto zelo nenavadnih likov.

Na Hrvaškem si je nov mandat ponovno prislužila evroparlamentarka Ruža Tomašić. V mladosti je živela, kot pojasni sama, v Kanadi, v družini, ki »je bila ustaška«.

To dokazuje tudi fotografija Ruže Tomašić v ustaški uniformi, ki jo je objavil tednik Srbskega narodnega sveta na Hrvaškem in je še enkrat razburkala politično sceno v naši južni sosedi.

Ustaško gibanje je eno, NDH pa nekaj drugega.

Sama Ruža Tomašić ob tem sploh ni poskušala niti demantirati, da je v mladosti nastopala na proslavah Hrvaškega osvobodilnega gibanja (HOP) in recitirala pesmice, ki so v časopisu NDH podpisane z njenim imenom.

Te pesmice pa poveličujejo marionetno ustaško državo zločinske NDH in njenega voditelja Anteja Pavelića. Ob tem pa novinarjem Novosti ni zamolčala niti tega, da še danes čuti simpatije do »ustaškega gibanja«, ki ga sicer strogo ločuje od NDH.

»Nič ne bi naredila proti ustaškemu gibanju do leta 1941 in ne odrekam se navadnim ustašem, ki so se borili za Hrvaško, ki pa niso delali zločinov. Zakaj bi se jih odrekla?«, je dejala Tomaševićeva in poudarila, da je »ustaše potrebno ločiti od tistega, kar se je dogajalo v NDH.«

Ruža Tomašević v ustaški uniformi

»Ustaško gibanje je eno, NDH pa nekaj drugega. Po veliko prebranih knjigah in pogovori z ljudmi, kot so na primer Vinko Nikolić sem doumela, da je bilo ustaško gibanje odgovor na šestojanuarsko diktaturo. V času druge svetovne vojne se je zgodilo veliko zločinov. Absolutno je potrebno obsoditi tiste, ki so na vseh straneh izvajali zločine, ne odrekam pa se navadnim ustašem, ki so se borili za svoj dom,« je dejala za Novosti.

Ne odrekam e navadnim ustašem, ki so se borili za svoj dom.

Glede voditelja marionetne Hitlerjeve NDH Anteja Pavelića pa pravi, da je ugotovila, da je bil »zelo narcisoiden« in da bi veliko stvari lahko naredil drugače.

»Ne bi mu bilo potrebno pristati na rasne zakone, ampak dobro. Ne bi mu bilo potrebno imeti taborišč, toda vendarle je bila vojna. Potrebno je bilo živeti v tistem času,« je dejala evropska poslanka, katere mandat v Evropskem parlamentu je potrdilo 70.000 volivcev.

Ruža Tomašević in ustaški plakati

Za zagrebški portal 24sata je celo izjavila, da bi, če bi bile njene fotografije v ustaški uniformi objavljene prej, dobila celo 200.000 glasov. Je pa pristavila, da je bil »takšen čas v teh letih« in da tega danes ne bi več ponovila.

Paveliću ne bi bilo potrebno pristati na rasne zakone, ampak dobro.

»Danes imamo svojo Hrvaško, suvereno in svobodno. Tedaj pa je bil takšen čas. Živela sem v Kanadi, moja družina je bila pri ustaših, dva strica pa so mi tudi ubili. To se je tedaj izvajalo in recitiralo, danes pa tega nikoli več ne bi naredila,« je dejala Tomaševićeva za 24sata.

Predsednik srbskih organizacij na Hrvaškem Milorad Pupovac pa v izjavah Ruže Tomašić in njenemu uspehu na volitvah vidi dokaz, da številni hrvaški državljani ne vedo, kaj je bilo ustaško gibanje.

»Najprej je v Evropski parlament prišla oseba, ki je kot poslanka v Saboru govorila, da je Hrvaška za Hrvate in da so drugi tu gostje. Zdaj pa vidimo, da obstajajo elementi biografije, ki kažejo, da to ni bilo naključje in opozarjajo na nekaj še bolj drastičnega, to pa je klanjanje ustaški ideologiji in ustaškemu gibanju,« je dejal Pupovac.

Delite članek