REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Egipt kupil ruske lovce Su-35, proizvodnja že v teku, ZDA pa grozijo s sankcijami

Egipt kupil ruske lovce Su-35, proizvodnja že v teku, ZDA pa grozijo s sankcijamiSu-35 Vir: Twitter

Ruski mediji poročajo o novih napetostih med Egiptom in ZDA.

Egipt naj bi se menda odločil za nakup najmodernejših ruskih lovcev Su-35, to pa ni všeč politikom v Washingtonu, ki Egiptu grozijo s sankcijami na podlagi »zakona o nasprotovanju ameriškim nasprotnikom s pomočjo sankcij« (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA).

Su-35 predstavlja resno nevarnost za ameriška letala v zračnih bitkah.

Na podoben način so ZDA grozile že Indiji, Turčiji in tudi Kitajski, večinoma zaradi nakupov ruskih protiletalskih sistemov S-400.

Vendar te države od svojih nakupov ruske vojaške tehnike niso odstopile. Ankara je celo tvegala do te mere, da so jo ZDA izključile iz programa proizvodnje svojega najboljšega letala F-35.

Su-35 in S-400
Letala Su-35 in protizračni sistemi S-400.

Ruski časnik Rossiyskaya Gazeta je tudi razkril, zakaj se ZDA, ki sicer tudi finančno (v skladu z mirovnim sporazumom med Izraelom in Egiptom) vsako leto z več milijardami dolarjev podpirajo Egipt,  tako zelo nasprotujejo nakupu teh letal.

Analize in virtualne simulacije bojev letal Su-35 zoper ameriške F-15 in F-22 so namreč pokazale, da je ruski lovec projektiran tako, da premaga in porazi svoje najbolj verjetne nasprotnike.

Predvsem v boju iz bližine menda ameriška lovca »nimata možnosti« zoper ruskega konkurenta.

Analize in virtualne simulacije bojev letal Su-35 zoper ameriške F-15 in F-22 so namreč pokazale, da je ruski lovec projektiran tako, da porazi svoje najbolj verjetne nasprotnike.

F-35 je zaradi svoje nevidnosti letalo povsem drugačne vrste, toda ni verjetno, da bi ZDA ta letala sploh želela prodati Egiptu, saj z njimi oskrbujejo samo svoje najbolj tesne zaveznike.

Na Bližnjem vzhodu pa je to Izrael.

Situacija je na Bližnjem vzhodu znova napeta tudi zaradi napovedi Izraela, da bo anektiral palestinska ozemlja.

Resno opozorilo, ki kaže na to, da tudi sosednji Jordan ne bo mogel sedeti prekrižanih rok, je te dni prišlo tudi s strani jordanskega kralja.

Ruska agencija TASS je medtem poročala, da je iz diplomatsko-vojaških virov izvedela, da je Rusija že pričela proizvajati zadnjo generacijo letal Su-35 za Egipt, na podlagi pogodbe, ki je podpisana z Egiptom.

F22 Rusija in Sirija
Ameriške F-22 so ZDA uporabile tudi v svoji nezakoniti intervenciji nad Sirijo. Desno sirski in ruski predsednik.

Dokument na uradni strani v Rusiji, kjer se objavljajo javni razpisi ob tem razkriva razpis za proizvodnjo električnih kablov in komponent, ki bodo uporabljena pri proizvodnji »novega orožja za Egipt« na podlagi pogodbe, ki jo je rusko vojaško podjetje Rosoboronexport podpisalo z Egiptom leta 2018.

Situacija je na Bližnjem vzhodu znova napeta tudi zaradi napovedi Izraela, da bo anektiral palestinska ozemlja.

Su-35 predstavlja resno nevarnost za ameriška letala v zračnih bitkah.

Pripada tako imenovani generaciji 4++ in lahko tekmuje z ameriškimi konkurenti in po sposobnostih brez težav preseže letala, kot so ameriški F-15 Eagle, F/A-18 in podobna.

Ob določenih pogojih lahko ogrozi tudi letala pete generacije F-35.

Gre za nadgrajeno različico legendarnega letala Su-27, ki so ga pričeli izdelovati leta 1988.

Rusko letalo je tudi bolj okretno od podobnega F-22 in doseže višjo hitrost 2.500 kilometrov na uro ter se lahko dvigne v višino 20 kilometrov.

Na voljo ima vse vrste vodenega orožja, rakete zrak-zrak dolgega dosega, protiladijske rakete, lasersko in satelitsko vodene bombe ter 30-milimetrski top s 150 naboji.

Politika ZDA pri nakupih orožja svojih tekmecov je sicer znana, vendar ni ravno učinkovita, obenem pa je precej škodljiva za imidž države.

Ko namreč države kupujejo rusko orožje, ZDA grozijo. Ko pa ZDA prodajajo svoje orožje - Rusija ne grozi. Vtis je na koncu vendarle porazen za ZDA; videti je, da prodajajo slabo blago, za katerega ne bi bilo nakupov brez groženj in izsiljevanja. In da Rusija prodaja orožje, ki se kar samo prodaja, tako da morajo ZDA posegati po sankcijah, da ga ne bi prodali še več.

To pa je za državo, ki prisega na svoboden trg - propagandna katastrofa na kvadrat.

Delite članek