REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najboljši kitajski lovec pokazal, da lahko kot edini na svetu naredi isti manever kot ameriška lovca F-22 in F-35

Najboljši kitajski lovec pokazal, da lahko kot edini na svetu naredi isti manever kot ameriška lovca F-22 in F-35J-20 Vir: Screenshot YouTube

Kitajsko vojaško letalstvo je te dni praznovalo svoj praznik, ob tem pa so v zraku predstavili tudi sposobnosti najnovejših letal Kitajske ljudske armade.

Zelo pomemben je bil predvsem prikaz tega, kako lahko njihova letala izstreljujejo rakete tudi pri zelo visokih hitrostih.

Tega ne zmorejo niti Su-57, najnovejši ruski lovci.

Tudi po oceni časnika SCMP gre za demonstracijo sile oziroma za dokazovanje, da ima Kitajska enako moderna oziroma celo modernejša letala od ZDA, ki so seveda še vedno vojaško najmočnejša država sveta.

Na letalskem mitingu »Airshow China« sta bila tako prikazani tudi dve letali J-20.

Dve letali, ki sta leteli nad mestom Zhuhai sta pri tem med poletom z nadzvočno hitrostjo odprla svoj trup tako, da sta pokazala pregrade z raketami.

J-20 Vir:YouTube
J-20   Vir: Screenshot YouTube

Vsak od reaktivcev je pokazal po štiri rakete srednjega in dolgega dosega, ki jih ima spravljene v trupu.

Vrata na trupu letala so se brez težav odprla takoj in to v trenutku, ko je J-20 vzdrževal zelo visoko hitrost poleta.

Ta manever je lahko usodnega pomena v primeru zračnih bojev.

Ta manever je lahko usodnega pomena v primeru zračnih bojev.

Ni sicer bilo prikazano, kako letalo zares izstreljuje rakete pri velikih hitrostih, vendar je namestnik poveljnika letalskih sil Kitajske Ljudske armade Xu Anxiang dejal, da omenjeni manever vsekakor dokazuje, da ima J-20 »začetno operativno sposobnost.«

»Spodobnost odpiranja vrat na skladišču z raketami med poletom z velikimi hitrostmi predstavlja izzivov polno in napredno tehnologijo, še posebej glede na to, da niti ruska letala najnovejše generacije Su-57 ne morejo narediti kaj takšnega,« je za SNCP dejal eden od virov iz kitajske vojske, ki je želel biti neimenovan.

Delite članek