REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Devet držav suspendiralo uporabo cepiva AstraZenece, na Hrvaškem se že množično izogibajo cepljenju s tem cepivom

Devet držav suspendiralo uporabo cepiva AstraZenece, na Hrvaškem se že množično izogibajo cepljenju s tem cepivomCepivo AstraZeneca, s katerim se bo menda cepila tudi Janševa vlada. Vir: Twitter

Že devet držav, od tega osem evropskih se je zaradi morebitnih stranskih učinkov v primeru cepiva AstraZenece odločilo, da s tem cepivom ne bo cepilo svoje populacije.

Vse več zaskrbljenosti je tudi v soseščini Slovenije, čeprav je nekaj odzivov tudi v Sloveniji.

Potem ko so se pojavile informacije o krvnih strdkih in smrtnih primerih po prejemu cepiva farmacevtskega podjetja AstraZeneca so tudi v sosednji Hrvaški, kot poroča Jutarnji list, Hrvati pričeli množično zavračati cepljenje s tem cepivom britansko-švedskega proizvajalca.

Čeprav je Krunoslav Capak, direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje in član nacionalnega štaba za boj proti koronavirusu SARS-CoV-2 dejal, da Hrvaška ne namerava prekiniti dobave tega cepiva in da na Hrvaško ni prišla »sporna serija« cepiva so državljani, kot je videti – izgubili zaupanje.

Vesna Potočki-Rukavina, zdravnica družinske medicine iz Zagreba je povedala, da se je od 20 naročenih pacientov danes pet odreklo cepljenju.

Cepivo AstraZeneca Vir:Twitter
Cepivo AstraZeneca. Vir: Twitter

»Poklicali smo naslednjih pet pacientov, toda to, kar se dogaja, ni dobro. Tudi kolegi mi pravijo, da se od 20 pacientov cepljenju odreče dva do pet pacientov,« je dejala zdravnica, ki cepivu sicer verjame in trdi, da je potrebno verjeti stroki.

Vesna Potočki-Rukavina, zdravnica družinske medicine iz Zagreba je povedala, da je od 20 naročenih pacientov danes pet odreklo cepljenju.

Tudi družinska zdravnica Vikica Krolo je prepričana, da je bilo v zvezi s cepivom AstraZeneca že od začetka vse »napačno zastavljeno«, saj so zgodbe o nižji učinkovitost cepiva glede na Pfeizerjevo zmedle ljudi, ki o tem nimajo dovolj znanja.

Toda dejstvo je, da je zaradi pojavljanja krvnih strdkov devet držav vsaj začasno suspendiralo uporabo tega cepiva.

Avstrijska regulatorna agencija (BASG) je na primer suspendirala uporabo ene od serij cepiv potem, ko je bilo v primeru štirih pacientov ugotovljeno nevarno stanje nastanka krvnih strdkov.

Ob tem je 49-letna medicinska sestra v mestu Zwettel umrla.

Časnik Österreich pa medtem poroča še o enem primeru, prav tako iz bolnišnice v Zwettlu.

Še ena, 35-letna medicinska sestra, kolegica preminule, je po cepljenju prav tako morala v bolnišnico, kjer so ji diagnosticirali pljučno embolijo.

Cepivo AstraZeneca Vir:Twitter
Cepivo AstraZeneca. Vir: Twitter
Avstrijska regulatorna agencija je suspendirala uporabo ene od serij cepiv potem, ko je bilo v primeru štirih pacientov ugotovljeno nevarno stanje nastanka krvnih strdkov.

V BASG so potrdili, da preiskujejo oba primera.

Poudarili so, da sta obe medicinski sestri bili cepljeni s cepivom iz iste serije, da pa strjevanje krvi ni pričakovan stranski učinek cepljenja.

V AstraZeneci so v stikih z avstrijskimi oblastmi in preiskavo podpirajo.

Kleine Zeitung piše, da so s celovškega sejmišča, kjer so cepili učitelje in medicinske delavce s cepivom AstraZenece, ljudi poslali domov brez cepljenja.

Gerd Kurath iz deželne službe za odnose z javnostmi je dejal, da so tako storili iz »previdnostnih razlogov.«

Sporna serija cepiv – milijon odmerkov - je bila ob tem poslana v še 17 evropskih držav.

Uporabo cepiva je ob tem suspendirala tudi Danska.

Poleg Avstrije in Danske so cepivo suspendirali še v Luksemburgu, Estoniji, Litvi, Latviji, Norveški, Islandiji in Bolgariji.

V Aziji je cepivo začasno suspendirala Tajska.

V AstraZeneci so pojasnili, da vedo za 30 poročil o »tromboemboličnih dogodkih«, torej  poročil o nastajanju krvnih strdkov in podobnih stanjih ljudi, ki so prejeli cepivo, pri čemer je cepivo v Evropi prejelo že pet milijonov ljudi.

V Nemčiji so regulatorji na podlagi preučevanja podatkov o 360.000 ljudeh, ki so prejeli cepivo AstraZenece prepričani, da so stranski učinki cepiva v skladu s pričakovanji in opisom kliničnih preiskav.

Kljub temu pa je nenavadno, da v Sloveniji Janševa vlada ne razmišlja niti o začasni ustavitvi cepljenja s tem cepivom.

Še več - vlada pod taktirko premierja Janeza Janše napoveduje, da se bo cepila prav s tem cepivom.

Toda zdi se, da ji državljanov ni uspela prepričati ...

Delite članek