REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanska jedrska podmornica se je pričela potapljati v nevarne globine, posadka preprečila katastrofo

Britanska jedrska podmornica se je pričela potapljati v nevarne globine, posadka preprečila katastrofoVanguard. Vir: Posnetek zaslona, X

Britanski mediji so razkrili nov in zelo nevaren incident na eni od štirih jedrskih podmornic britanske mornarice.

Poveljnik podmornice v tistem trenutku ni vedel, da se podmornica še naprej potaplja v nevarne globine.

Jedrska podmornica britanske kraljeve mornarice se je namreč zaradi okvare začela potapljati pregloboko, ker je odpovedal glavni globinomer, a je posadka še pravočasno reagirala in preprečila katastrofo, je potrdil vir z britanskega obrambnega ministrstva.

Incident se je zgodil na neimenovani podmornici razreda Vanguard, ki nosi britanske jedrske rakete Trident II.

Na srečo pa je sekundarni merilnik globine še vedno deloval in je pokazal na okvaro, je poročal BBC.

Poveljnik podmornice v tistem trenutku ni vedel, da se podmornica še naprej potaplja v nevarne globine.

Podmornica naj bi bila še v mejah varnega delovanja, vendar naj bi se že potapljala pregloboko.

Napako je odkril tehnik v zadnjem delu podmornice na drugem globinomeru, nevarno pa je bilo to zato, ker preverjanje globine sicer ni bilo njegovo redno delo.

Preiskavo incidenta je izvedla kraljeva mornarica.

Podrobnosti o incidentu na podmornici so bile prvič objavljene v časopisu The Sun.

Podmornice Vanguard imajo sedež v Faslanu na Škotskem in imajo po navedbah kraljeve mornarice običajno posadko 132 častnikov in mornarjev.

V začetku januarja letos je britansko vojno mornarico pretresla podobna afera, ko je bilo razkrito, da je sedem vijakov razpoke na jedrskem reaktorju popravilo kar s »sekundnim lepilom.«

Naloga inženirjev ni nadzorovati globine podmornice, »vendar so videli, kako globoko so bili, in ugotovili, da je nekaj narobe,« pravi vir, ki je dodal, da je bila težava ugotovljena »na globini, kjer vemo, da podmornica lahko deluje,« čeprav, če bi se potop nadaljeval, »ni vredno razmišljati o tem«, kaj bi se lahko zgodilo.

The Sun je opozoril, da zaradi varnosti ne more imenovati podmornice ali nevarne globine, na katero se je spustila.

Po navedbah tabloida bi, če bi se podmornica še naprej spuščala, »takšna katastrofa sprožila tudi reševalno misijo iz nočne more, da bi vrnili strogo zaupno plovilo in njegov jedrski reaktor, preden bi Rusi prišli na prizorišče.«

Štiri jedrske podmornice razreda Vanguard – Vanguard, Victorious, Vigilant in Vengeance – je Združeno kraljestvo zgradilo od leta 1986 do 1999. Oborožene so z jedrskimi raketami Trident II.

Vendar sta trenutno operativni le dve, ena je trenutno v nadgradnji, druga pa je po popravilu v preskusih na morju.

V začetku januarja letos je britansko vojno mornarico pretresla podobna afera, ko je bilo razkrito, da je sedem vijakov razpoke na jedrskem reaktorju popravilo kar s »sekundnim lepilom.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek