REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Borrell: Rusije ne moremo izključiti iz sistema Swift, pripraviti se moramo na težke trenutke v odnosih z Moskvo

Borrell: Rusije ne moremo izključiti iz sistema Swift, pripraviti se moramo na težke trenutke v odnosih z MoskvoJosep Borrell. Vir: Twitter

Januarja letos je evropski parlament ob sprejemu resolucije o samovoljni aretaciji in pridržanju Alekseja Navalnega zahteval od držav članic EU in Evropskega sveta, da proti Rusiji uvedejo nove sankcije.

Voditelji držav EU ne bi smeli eno govoriti v Bruslju, ko pa se vrnejo v svoje prestolnice, pa da delajo nekaj drugega.

Med drugim je evropski parlament zapisal, da »obžaluje in obsoja taktiko hibridnega vojskovanja, ki jo uporablja Kremelj, ter poziva Svet, naj Rusiji onemogoči dostop do sistema SWIFT in uvede nove ciljno usmerjene sankcije.«

Toda ob ponovni razpravi o tem problemu v evropskem parlamentu se je izkazalo, da to ni tako enostavno.

Vodja evropske diplomacije Josep Borrell je sedaj priznal, da imajo institucije EU omejena sredstva pritiska na Rusijo in da zunanja politika »ostaja v pristojnosti držav-članic.«

»Države EU morajo varovati svojo enotnost. V prestolnicah EU se odreja politika do Rusije. Mi v EU poskušamo zgraditi skupno zunanjepolitično linijo, ampak, če nam je to všeč ali ne, zunanja politika ostaja v pristojnosti držav-članic. Če ne bo enotnosti, ne bo niti skupne evropske politike… Voditelji držav EU ne bi smeli eno govoriti v Bruslju, ko pa se vrnejo v svoje prestolnice, pa da delajo nekaj drugega,« je poudaril Borell.

Odzval se je tudi na zahteve, da se Rusija izključi iz plačilnega  prometa Swift in da se ustavi izgradnja Severnega toka 2.

Severni tok 2 - plinovod
Severni tok 2 - plinovod. Vir: Twitter
Swift je mednarodna zasebna organizacija in EU nad njo nima pristojnosti.

»Swift je mednarodna zasebna organizacija in EU nad njo nima pristojnosti… 'Severni tok' pa je kontroverzna tema. Evropska komisija je že sporočila, da ta projekt ne prispeva k diverzifikaciji energetskih virov EU. Toda, tu gre za odgovornost zasebnih podjetij in EU nima instrumentov, da bi sprejemala odločitve o usodi tega zasebnega projekta,« je dejal evropski diplomat.

Dejal je, da bodo tedaj, ko bo Severni tok 2 začel delovati zahteval, da deluje transparentno in brez diskriminacije, s primernim nadzorom.

Glede Rusije pa je dejal, da so njeni uspehi na področju gospodarstva »zelo skromni in prihodnost prav tako ni rožnata.«

»Da, oni imajo vojaško silo, ki jo uporabljajo, ko to smatrajo za potrebno: V Siriji, Libiji, na Kavkazu. Iz zornega kota gospodarstva pa se Rusija lahko primerja z Italijo, in le malo pred Španijo je dejal Borrell.

Ocenil je tudi, da se je potrebno izogniti konfliktom z Rusijo, da pa je to težko, ker sama povečuje napetosti in obnaša do EU kot do nasprotnika.

»Moramo se pripraviti na težke trenutke v odnosih z Rusijo,« opozarja vodja evropske diplomacije.

Delite članek