REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Plačali boste ceno!« Rusija bo odgovorila na ameriške sankcije, blokirala pa je tudi dve ukrajinski pristanišči

»Plačali boste ceno!« Rusija bo odgovorila na ameriške sankcije, blokirala pa je tudi dve ukrajinski pristaniščiRuske ladje v Črnem morju. Vir: Twitter

Samo dva dni po telefonskem pogovoru Biden - Putin, ko se je zdelo, da se bodo odnosi med ZDA in Rusijo začeli vsaj umirjati je prišlo do nove eskalacije.

Zaveznica ZDA Ukrajina bo do oktobra ostala brez stika dveh svojih pristanišč v Azovskem morju z odprtim morjem, ker je Rusija blokirala Kerški preliv.

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi domnevne ruske vpletenosti v kibernetske napade preko podjetja SolarWinds Rusiji uvedel nove sankcije in zahteval izgon vrste ruskih diplomatov.

Gre za prvi povračilni ukrep ZDA zaradi vdora v sistem podjetja SolarWinds in okužbe programske opreme, ki jo uporabljajo ameriške vladne agencije.

Na ta način naj bi Rusija dobila dostop do podatkov najmanj devetih ameriških vladnih agencij.

Rusija obtožbe zanika, Washington pa za njih ni ponudil dokaze.

Cartooning for peace - karikatura ruskega nadzora kerške ožine
Cartooning for peace - karikatura ruskega nadzora Kerške ožine. Vir: Twitter

Sankcije ZDA so usmerjene proti 32 osebam, med njimi tudi sodelavcem Vladimirja Putina, desetim uradnikom in šestim entitetam, omejujejo pa tudi kupovanje ruskih obveznic od 14. junija naprej.

Kmalu po objavi novih sankcij proti Rusiji in izgonu ruskih diplomatov pa je Joe Biden pozval »k umiritvi napetosti med ZDA in Rusijo« ter »izrazil željo po stabilnih in predvidljivih odnosih.«

Po njegovem pot naprej vodi skozi premišljen dialog in diplomatski proces, ZDA pa so pripravljene na konstruktivno pot naprej.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je v četrtek obvestil ameriškega veleposlanika v Moskvi Johna Sullivana, da bo Rusija v odgovor na nove ameriške sankcije sprejela povračilne ukrepe.

V zadnjem telefonskem pogovoru je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu večkrat ponovil, da bo odgovoril z enako mero, če se bo Rusija še naprej vpletala v ameriške volitve in ogrožala Ukrajino.

Vendar je Moskva hitro odgovorila.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je v četrtek obvestil ameriškega veleposlanika v Moskvi Johna Sullivana, da bo Rusija v odgovor na nove ameriške sankcije sprejela povračilne ukrepe.

Zaveznica ZDA Ukrajina pa bo do oktobra ostala brez stika dveh svojih pristanišč v Azovskem morju z odprtim morjem, ker je Rusija blokirala Kerški preliv.

Biden in Putin  Vir:Twitter
Biden in Putin. Vir: Twitter

S tem sta ukrajinski pristanišči Mariupol in Berdjansk odrezani od sveta, saj je v Azovsko morje prepovedan vstop in izstop vseh tujih in tudi ukrajinskih ladij.

Dan pred tem so ZDA preklicale napotitev dveh ameriških rušilcev pred obale Rusije v Črno morje, pred tem pa je Rusija izdala resno opozorilo svoji nasprotnici in v isto morje napotila 15 dodatnih ladij.

Kijev je takoj zatrdil, da gre pri blokadi ukrajinskih pristanišč za še eno kršitev mednarodnega prava.

Zaharova: 'Ameriško agresivno obnašanje bo vsekakor privedlo do odločilnega odziva; zagotovo bo prišlo do neizogibnega odgovora na sankcije.'

Toda tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministra Maria Zaharova je ob tem dejala: »Ameriško agresivno obnašanje bo vsekakor privedlo do odločilnega odziva; zagotovo bo prišlo do neizogibnega odgovora na sankcije. Washington se mora zavedati, da bo za poslabšanje dvostranskih odnosov plačal ceno. Odgovornost za to je izključno na ZDA.«

V odgovor na ameriške sankcije pa je Margarita Simonjan, odgovorna urednica ruske televizije RT zapisala: »Bi bila vrnitev Donbasa domov lahko smatrana kot asimetričen odgovor? Na primer.«

Po poročanju ruskih virov se je tudi Vladimir Putin v pogovoru z ameriškim predsednikom Bidnom sicer strinjal, da se je potrebno še naprej pogovarjati, vendar je bilateralno srečanje odklonil.

Pa si bodo ZDA upale prekršiti rusko prepoved pred ruskimi obalami? Rokavica je vržena, žoga je znova v ameriškem dvorišču.

Kot je rekla tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva ravnanje ameriške administracije kaže nekaj drugega kot pa to, kar javno sporoča ameriški predsednik.

Vse kaže, da je Putin takoj za Bidnom nevarno dvignil stavo.

ZDA sedaj lahko s svojimi ladjami poskusijo vstopiti skozi Kerško ožino, na podlagi svobode plovbe, ki jo rade zagovarjajo po vsem svetu.

Ukarajina si bi gotovo želela prav takšnega prebijanja blokade.

Pa si bodo ZDA upale prekršiti rusko prepoved plovbe pred ruskimi obalami?

Rokavica je vržena, žoga je znova v ameriškem dvorišču.

Delite članek