REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija v odgovor na ameriške sankcije izgnala 10 ameriških diplomatov in veleposlanika ZDA

Rusija v odgovor na ameriške sankcije izgnala 10 ameriških diplomatov in veleposlanika ZDA

Moskva bo v odgovor na ameriški izgon desetih ruskih diplomatov in sankcije ZDA izgnala iz Rusije deset ameriških diplomatov in uvedla sankcije za ameriške predstavnike, je sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Lavrov je novinarjem dejal, da bodo odgovorili z enakimi povračilnimi ukrepi na ukrepe, ki jih je pred tem uvedel Washington.

Ameriškemu veleposlaniku v Moskvi Johnu Sullivanu je ruska stran že dejala, da naj odide v Washington »na resne posvete.«

To pomeni, da so ga praktično izgnali in odnose med državama znižali na raven odpravnikov poslov.

Ruskega veleposlanika v ZDA ne morejo več izgnati, ker ga je Rusija že sama umaknila po izjavi predsednika Joeja Bidna, češ da je predsednik Vladimir Putin morilec.

Kot povračilni ukrep Varšavi pa je Moskva napovedala izgon petih poljskih diplomatov.

Ruskega veleposlanika v ZDA ne morejo več izgnati, ker ga je Rusija že sama umaknila po izjavi predsednika Joeja Bidna.

Ameriška vlada je v četrtek uvedla nove sankcije proti Rusiji zaradi računalniških vdorov in vpletanja v ameriške volitve.

ZDA so izgnale deset ruskih diplomatov in kaznovale več deset oseb in podjetij.

Rusija je obenem doživljenjsko prepovedala vstop v državo med drugim pravosodnemu ministru ZDA Merricku Garlandu, ministru za domovinsko varnost Alejandru Mayorkasu, direktorju FBI Christopherju Wrayju, nacionalni direktorici za obveščevalne dejavnosti Avril Haines ter direktorici Sveta Bele hiše za notranjo politiko Susan Rice.

ZDA in Rusija
ZDA in Rusija. Vir: Twitter

Vstop v Rusijo je prepovedan celo direktorju nacionalnega urada za zapore ZDA Michaelu Carvajalu, nekdanjemu direktorju agencije CIA Jamesu Woolseyju in nekdanjemu svetovalcu za nacionalno varnost pri Donaldu Trumpu Johnu Boltonu.

Rusko zunanje ministrstvo je zatrdilo, da so vsi ti posamezniki vpleteni v razvoj in uveljavljanje proti-ruske smeri v ZDA.

Rusija bo ob tem začela s postopkom razveljavitve sporazuma z ZDA, po katerem lahko diplomati delajo tudi zunaj mest, v katerih so stacionirani in prepovedala ameriškim podjetjem in entitetam, da za delo najemajo ruske in tuje državljane.

Moskva bo zmanjšala tudi število kratkoročnih vizumov za diplomate ter prepovedala delovanje ameriških organizacij, katerih cilj je »vmešavanje v notranje zadeve Rusije.«

Direktorica ruske televizije RT je na primer dejala, da Rusija pravzaprav nikoli ne bo dosegla pravega sporazuma z ZDA, ker so ZDA država, zgrajena na nasilju in mislijo, da lahko z nasljem vladajo vsem.

Če se bo »kratkovidna« politika ZDA nadaljevala, pa nameravajo od Washingtona zahtevati, da naj v ameriškem veleposlaništvu namesto 450 ljudi zaposluje samo še 350, kolikor je ruskih diplomatov v ZDA, kar praktično pomeni izgon še 100 ameriških diplomatov.

Ob tem je po ruskih ocenah bistvo spora veliko globje.

Direktorica ruske televizije RT je na primer dejala, da Rusija pravzaprav nikoli ne bo dosegla pravega sporazuma z ZDA, ker so Združene države Amerike država, zgrajena na nasilju in mislijo, da lahko z nasiljem vladajo vsem, Rusija pa se ne more odreči svoji zgodovini, kulturi, jedrskemu orožju in ne bo nikoli postala lutka, ki bi izvrševala to, kar želijo ZDA.

Poudarila je še, da Rusija prav tako ne more pristati na to, da Rusi kot narod propadejo in da se naslednje generacije počutijo kakor da gre za povsem drugačen narod, predvsem pa ne more pristati na to, da bi se odrekla svojim nacionalnim interesom - kar je očitno želja ZDA.

Delite članek