REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bill Gates napovedal, kdaj se bo pandemija končala

Bill Gates napovedal, kdaj se bo pandemija končalaBill Gates: »Svet, kot smo ga poznali, ne bo več enak«. Vir: Screenshot YouTube

V Veliki Britaniji, v Rusiji in na Kitajskem že potekajo cepljenja proti Covidu-19 in vse več novih cepiv na trgu kaže, da se bo človeštvo vendarle uspelo rešiti smrtonosnega objema pandemije kronavirusne bolezni, ki jo je zagodil virus SARS-CoV-2, v katerem se nahaja skoraj že leto dni.

Toda kdaj se bo pandemija za veliko večino prebivalcev sveta res končala?

O tem je svoje mnenje podal Bill Gates, ki je že doslej slovel po – točnih napovedih.

In če ima prav, potem je dobra novica vsaj to, da se bo za veliko večino sveta pandemija v pretežnem delu končala spomladi leta 2021.

Bill Gates: 'Spomladi bodo številke šle drastično navzdol, to pa bo odprlo možnost, da se vrnemo v normalnost.'

»Spomladi bodo številke šle drastično navzdol, to pa bo odprlo možnost, da se vrnemo v normalnost,« je ocenil za NBC. Ljudem se je zahvalil tudi zaradi nošenja mask in drugih ukrepov, potrebnih za zmanjševanje okužb.

Ne glede na to pa je opozoril, da bo »obdobje naslednjih štirih ali petih mesecev precej mračno,«  predvsem zaradi zimskega časa v severni polobli.

Čeprav obstaja možnost, da se bo pandemija še zavlekla Gates ocenjuje, da bo do pomladi sprememba situacije »drastična« in da se bo najpozneje do konca leta 2021 svet vrnil v popolno normalnost.

Pri tem je potrebno opozoriti, da Gates zelo veliko vlaga v razvoj zdravil in cepiv, s katerimi nato tudi brezplačno pomaga predvsem najbolj prizadetim in revnim državam sveta.

Cepljenje - koronavirus
Cepljenje - koronavirus. Vir: Twitter
Ne glede na pandemijo pa svet ne bo več enak. Bill Gates predvideva, da bo v svetu po pandemiji izginilo 50 odstotkov poslovnih potovanj in 30 odstotkov uradov.

Za to je porabil že na milijarde dolarjev.

Ob tem se je večkrat izkazal kot dober prognostik.

Leta 2015 je na primer opozoril, da bi se svet lahko sočil z virusom, ki bi se hitro širil po zraku in s kontaktom z asimptomatično okuženimi ljudmi, torej nekaj zelo podobnega, kot se je nato res zgodilo ob pojavu koronavirusa Covid-19.

Sredi septembra je tudi ocenil, da bo najverjetneje cepivo Pfizerja prvo, ki bo na voljo za uporabo.

»Ko bomo v decembru ali januarju bosta najmanj dve ali tri cepivi v postopku pridobivanja dovoljenja, če bodo učinkovita. Smo sredi tretje faze. Edino cepivo, ki bo na voljo ob licenci za nujne primere, bi bilo lahko že konec oktobra Pfizerjevo cepivo,« je ocenil.

Prav tako pa naj bi nato sledili tudi cepivo podjetja AstraZeneca in cepivo Univerze Oxford.

Ne glede na pandemijo pa svet ne bo več enak.

Bill Gates predvideva, da bo v svetu po pandemiji izginilo 50 odstotkov poslovnih potovanj in 30 odstotkov uradov.

Delite članek