REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Balkan, jedrski sod smodnika? Nekdanji zunanji minister Bolgarije za namestitev jedrskega orožja na Balkanu

Balkan, jedrski sod smodnika? Nekdanji zunanji minister Bolgarije za namestitev jedrskega orožja na BalkanuPershing 2, leta 1983 - tudi na Balkanu? Vir: Wikipedia

Nekdanji minister za zunanje zadeve Bolgarije, Solomon Passsy je za bolgarsko nacionalno televizijo dejal, da bi bilo na Balkanu nujno potrebno namestiti tudi jedrsko orožje v »preventivne namene«.

Passy je še dejal, da jedrsko orožje predstavlja »garancijo miru«.

Kot je sam pojasnil, je on osebno proti jedrskemu orožju, vendar pa je cilj tega orožja »izključno zaščita.«

»Jedrsko orožje je bilo samo enkrat uporabljeno in to proti Japonski, s ciljem, da se konča druga svetovna vojna. Glavni cilj takšnega orožja je izključno zaščita,« je dejal nekdanji zunanji minister.

Passy je še dejal, da jedrsko orožje predstavlja »garancijo miru« in da je bilo tako tudi v času hladne vojne.

Solomon Passy Vir:Sputnik
Solomon Passsy, avtor »solomonske rešitve« za Balkan in svet

Ko gre za Bolgarijo, je prepričan, da so tej državi trenutno najbolj potrebne pomorske baze. »Če bi bilo v njih nameščeno še jedrsko orožje – potem bi to res zagotovilo mir,« je dejal Passy.

Bi se pa lahko Evropi ta želja morda izpolnila prej, kot se zdi.

Samo nekaj tednov zatem, ko so ZDA odpovedale pogodbo o omejevanju jedrskih izstrelkov srednjega dosega z Rusijo (INF), ker naj bi Moskva menda kršila pogodbo z izdelovanjem takšnih raket je v ameriškem proračunu za leto 2020 že kar nekaj takšnih raket.

Če bi bilo v bolgarskih pomorskih oporiščih nameščeno še jedrsko orožje – potem bi to res zagotovilo mir, je dejal Passy

Še sedmega februarja je ameriški podsekretar John Rood dejal, da ZDA ne nameravajo kršiti obveznosti iz pogodbe, ki so jo sicer že odpovedali, njeno prenehanje pa bo uveljavljeno avgusta letos.

Vendar je v ameriškem vojaškem proračunu za leto 2020 že več takih raket. Prve bodo testirane že avgusta, strokovnjaki pa opozarjajo, da jih tako hitro ne bi mogli že testirati, če ZDA ne bi pred tem že same razvijale ta ista orožja – se pravi že v času, ko je bilo to prepovedano.

Obenem pa takšnih raket ZDA ne morejo namestiti na ozemlju ZDA, ker imajo prekratek doseg; primerne so namreč le za druga bojišča – daleč izven ZDA.

Tudi v Evropi.

Komentarji