REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški analitik: Zahodni mediji krivi za radikalizacijo in atentat na Fica

Ameriški analitik: Zahodni mediji krivi za radikalizacijo in atentat na FicaTa incident kaže, da lahko lažne novice radikalizirajo ljudi, da zagrešijo gnusne zločine. Vir: Posnetek zaslona, X

Ko voditelja vedno znova obrekujejo kot »izdajalskega proruskega diktatorja z nedolžno ukrajinsko krvjo na rokah«, bo to neizogibno vplivalo na duševno nestabilne člane družbe, tudi do te mere, da jih bodo želeli ubiti, da bi »rešili državo« in »vzeli pravico v svoje roke,« piše geopolitični analitik Andrew Korybko na Substacku v svoji analizi atentata na slovaškega premierja Roberta Fica.

Slovaški premier Robert Fico je preživel atentat, potem ko ga je politični skrajnež, ki je bil jezen zaradi prekinitve oborožene pomoči Ukrajini, večkrat ustrelil iz neposredne bližine.

Medtem ko nekateri sumijo, da »volk samotar«, ki je ustrelil Fica, morda ni deloval sam, saj si je slovaški premier med svojim zadnjim mandatom pridobil zelo močne sovražnike po vsem svetu, ta incident vsaj dokazuje, da lažne novice lahko radikalizirajo ljudi, da zagrešijo gnusne zločine, poudarja Korybko.

Gre za lažne novice - toda v vodilnih medijih v državi.

Navsezadnje se je strelec sam prepričal, da je šlo za legitimno obliko protesta proti po njegovem mnenju »proruskemu fašističnemu diktatorju v njegovi državi«, čigar percepcijo so v celoti krojile lažne novice, ki so jih širili nekateri mediji tako na Slovaškem kot osrednji mediji v večini držav Evropske unije.

Slovaški notranji minister je kmalu po napadu opozoril, da je, »kar se je sprožilo, zasejano sovraštvo, danes postalo vihar«.

Dejal je še, da je država »na robu državljanske vojne, atentat na premierja pa je potrditev tega«.

Nekdanji ruski predsednik in sedanji namestnik predsednika ruskega Varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev je tvitnil, da Fico »ni proruski voditelj, ampak samo pragmatik«, a zahodni mediji, ki poročajo o atentatu na predsednika vlade Slovaške, še naprej trdijo nasprotno.

»'Sky News' je celo poskušal upravičiti napad na Fica z namigovanjem, da je morilca radikalizirala njegova politika in ne lažne novice, kar je nakazovalo, da je pri atentatu šlo za legitimno obliko protesta,« opozarja analitik.

Kot v analizi navaja Korybko, noben zahodni medij, »nevladna organizacija« ali »aktivist« ne bo prevzel odgovornosti za radikalizacijo slovaške opozicije, vsi pa zdaj zahrbtno manipulirajo z navedbami, da so bila njihova prejšnja poročila o Ficovi politiki »poštena in uravnotežena «, toda resničnost je taka, da so ves čas dobro vedeli, kaj počnejo.

»Kar so naredili Ficu, je bilo isto, kar že leta počnejo Trumpu, in sicer so vsiljevali najbolj skrajne trditve, ki vzbujajo strah o njegovi politiki v upanju, da bodo nekoga radikalizirali, da bi ga ubil.«

Korybko pojasnjuje, zakaj Fico moti Zahod, zahodne medije in nevladne organizacije.

»Fico je njihov sovražnik zaradi njegovega pragmatičnega odnosa do ameriške posredniške vojne med Natom in Rusijo v Ukrajini, zato nihče na Zahodu ne bo pozval k cenzuri dediščine in družbenih medijev po tem, kar se je pravkar zgodilo, zagotovo pa bi, če bi bil eden od njihovih hujskačev tarča političnega skrajneža,« poudarja Korybko.

Dodaja, da bi bilo »zdravilo v tem primeru hujše od bolezni«.

»Gre za to, da so njihova dvojna merila na polno vidna po vsemu svetu, kar diskreditira njihove trditve, da so nedolžni in niso sodelovali pri tem, kar se je (Ficu) zgodilo.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek