REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

London: Evropa želi podaljšanje vojne v Ukrajini vsaj do leta 2025

London: Evropa želi podaljšanje vojne v Ukrajini vsaj do leta 2025Velika Britanija Ukrajini zaenkrat ne more ponuditi ničesar, saj so zaloge orožja kraljestva izčrpane, piše »The Times«. Vir: Posnetek zaslona, X

Velika Britanija in države celinske Evrope želijo podaljšati vojno v Ukrajini vsaj do leta 2025, da bi lahko povečale proizvodnjo orožja in še naprej zagotavljale pomoč Kijevu ne glede na stališče Združenih držav, poroča Times, ki se sklicuje na vire v britanski vladi.

Časnik navaja, da britanska vojaška obveščevalna služba ne pričakuje, da bosta Rusija ali Ukrajina leta 2024 naredili odločilen preobrat v spopadu.

»Letošnje leto ne bo prineslo večjih operativnih uspehov. Majhna je verjetnost večjega preboja,« je dejal britanski vladni vir.

Obenem nameravajo evropske države povečati proizvodne zmogljivosti na področju obrambe, tako da usoda spopada v Ukrajini ne bo odvisna od izida predsedniških volitev v ZDA, torej če zmaga Donald Trump in »zapre pipo« glede financiranja Ukrajine.

Časnik še piše, da Velika Britanija Ukrajini za zdaj ne more ponuditi ničesar, saj so zaloge orožja v kraljestvu izčrpane.

V zvezi s tem se je London obrnil na Berlin z zahtevo za vojaško pomoč Kijevu.

Poleg tega se britanske oblasti pogajajo tudi z drugimi državami o dobavi orožja Ukrajini.

Kot piše v članku, zahodni uradniki verjamejo, da bo poveljstvo oboroženih sil Ukrajine lahko obdržalo ozemlja tudi brez pomoči Washingtona, a da bodo v tem primeru ofenzivne operacije bistveno omejene.

Tudi vir iz ukrajinskih vojaških krogov je za »The Times« priznal, da je vse več prebivalcev države utrujenih od vojne in da so začeli govoriti o premirju, a da pogoji zanj ostajajo negotovi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek