REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Američani v težavah: Potrebujejo nove tanke za vojno na Pacifiku, a »Abramsi« niso dovolj dobri

Američani v težavah: Potrebujejo nove tanke za vojno na Pacifiku, a »Abramsi« niso dovolj dobriTanki iz sedemdesetih let niso več primerni za bojevanje na več frontah, predvsem v Tihem oceanu, ugotavlja Vojaški znanstveni odbor ZDA. Vir: Posnetek zaslona, X

Je lahko en tank dovolj dober na dveh ali več bojiščih z različnimi lastnostmi? To je dilema, s katero se soočajo ZDA pri razvoju tankov nove generacije, ki naj bi se borili tako v Evropi kot na Pacifiku.

Tekmeci na obeh frontah - predvsem Kitajska in Rusija - so preučili ameriška oklepna vozila in načine za boj proti njim. Zato se glavni ameriški tank M1 Abrams zdaj sooča z dvema resnima težavama, piše Business Insider.

Ena je njihova zastarela zasnova iz obdobja hladne vojne. »’M1 Abrams’ leta 2040 ne bo prevladoval na bojišču,« je v nedavnem poročilu o oklepnih vozilih naslednje generacije opozoril Army Science Board, znanstveni svetovalni organ ameriške vojske.

XM-1 Abrams, ki bo nadomestil tank M60, posnet v Fort Knoxu v Kentuckyju leta 1979. Vir: Posnetek zaslona, X

»Vse prednosti M1 v mobilnosti, ognjeni moči in zaščiti so ogrožene,« navajajo.

Druga težava je, da je bilo 70-tonsko vozilo zasnovano za boj v ravninah Evrope, ne pa v džungli in na izoliranih otokih v Tihem oceanu.

»Logistika in podpora, ki sta zahtevni na obeh prizoriščih, sta poslabšani zaradi daljših razdalj Indo-Pacifika in manj razvite infrastrukture, vključno s pristanišči in letališči,« piše v poročilu.

M1 je bil prvotno zasnovan sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja in ga je treba zamenjati, saj se ameriška vojska prilagaja obdobju, ko orožje, kot so brezpilotna letala in pametne topniške granate, predstavlja novo grožnjo oklepnim vozilom, navaja Insider.

Ameriški tank Abrams, ki je bil po navedbah iraških uradnikov uničen v spopadih južno od Bagdada aprila 2003. Vir: Posnetek zaslona, X

A medtem ko tekmeci izboljšujejo svoje tanke in protitankovsko orožje, je velik izziv za ameriške načrtovalce doseči dogovor o tem, kakšen naj bi bil tank, primeren za globalne operacije.

Tanki so se vedno uporabljali in razvijali predvsem v Evropi in Severni Ameriki, predvsem v Rusiji, Nemčiji in ZDA. Toda v pacifiških vojnah 20. stoletja so imeli tanki pogosto drugotno vlogo v bitkah na neizprosnem terenu, kot so plaže ali džungle.

Ameriška vojska pa se danes popolnoma zaveda pomena tankov kot dela združenih oborožitev, tudi na bojnih območjih, ki niso najbolj primerna za oklepna vozila.

»Zmogljivosti tankov in oklepnih vozil na Pacifiku so nujno potrebne za izvajanje operacij na omejenem terenu,« je septembra dejal general Charles Flynn, poveljnik ameriške vojske na Pacifiku. »In tukaj je veliko omejenega terena.«

To ne pomeni, da morajo biti »vozila prilagojena za posamezna bojna prizorišča,« je pripomnil Vojaški znanstveni odbor (Army Science Board).

Toda če se Pentagon resno pripravlja za spopad v Tihem oceanu, bodo morala biti bojna vozila pete generacije - zamenjava za Abrams in bojno vozilo pehote Bradley - dovolj lahka za prevoz po morju in zraku.

Ta opis komajda velja za sedanje oklepne sile vojske ZDA, ki so zasnovane za soočenje z velikim številom sovjetskih tankov na meji nekdanje Vzhodne in Zahodne Nemčije.

Ne glede na obračanje Washingtona proti Pacifiku so bili Abramsu zagotovo šteti dnevi, poudarja »Insider«.

Ti tanki so ranljivi za napade brezpilotnih letal, pa tudi za neposredne udarce protitankovskih raket, njihov oklep pa lahko prebije 125 mm strelivo iz ruskih T-90 in kitajskih tankov tipa 99.

Seznam groženj kot jih vidi Vojaški znanstveni odbor ZDA, ki so ovira za prevlado tanka Abrams na bojišču. Vir: Posnetek zaslona, Army Science Board

Preveč Abramsov ni v uporabi zaradi težav z vzdrževanjem, a tudi če bi jih bilo dovolj, »M1 od 70 in več ton ni taktično, operativno ali strateško mobilen,« piše v poročilu.

M1A1 Abrams na bencinski točki v kuvajtski puščavi blizu iraške meje decembra 2002. Vir: Posnetek zaslona, X

Posodabljanje tankov z novimi tehnologijami, kot sta robotika in avtomatizacija, bi bilo tako zaman kot tudi pričakovati, da bo »nova tehnologija maksimalno izboljšala osebno vozilo iz osemdesetih let prejšnjega stoletja,« trdi poročilo.

Dodajanje nove tehnologije staremu tanku bi prav tako malo vplivalo na zmožnosti zoperstavljanja napredku protitankovskih vodenih izstrelkov, kot je kitajska Red Arrow 12.

Vendar pa ameriški vojaški strokovnjaki ne verjamejo, da bodo avtonomni robotski tanki izvedljiva alternativa do leta 2040.

To pomeni, da bo morala biti naslednja generacija ameriškega tanka vozilo s posadko, ki bo lažje od Abramsa, vendar z boljšo zaščito pred naprednimi grožnjami.

Vojaški znanstveni odbor ZDA je ocenil različne alternative. 60-tonski tank s 130 mm topom in tričlansko posadko? Ni dovolj mobilen. 40-tonski lahki tank s težkim topom? Ni dovolj zaščite.

Zdi se, da se je študija zanimala za koncept 30-tonskega »robotskega podpornega« vozila, oboroženega s hiperhitrostno raketo, ki bi spremljalo tanke s posadko, sklene časnik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek