REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Aleksandar Vučić: »Pozabite na priznanje, Srbija nikoli ne bo priznala Kosova!«

Aleksandar Vučić: »Pozabite na priznanje, Srbija nikoli ne bo priznala Kosova!«Nikoli ne bomo priznali Kosovo, opozarja Aleksandar Vučić. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kosovski Srbi so na vhodu v zaselek Banjska na Kosovu postavili dva tovornjaka, ko ju je kosovska policija želela odstraniti pa je prišlo do streljanja. Incident je bil po oceni predsednika Srbije zrežiran vnaprej, saj je v nedeljo zjutraj že bilo pripravljenih 420 albanskih specialcev, ki na sever Kosova, kjer so večinski Srbi ne bi smeli brez dovoljenja mednarodnih sil (KFOR).

V streljanju je bil najprej ubit Albanec, pripadnik kosovske policije, dva pa sta bila ranjena, nato pa so bili v streljanju policije ubiti še trije Srbi, več pa jih je bilo ranjenih.

Srbi so bili v maskirnih uniformah, ki pa niso bile enake uniformah srbske vojske in policije, bili pa so tudi dobro oboroženi.

O terorju kosovsko-albanske policije nad Srbi na Kosovu je srbski predsednik že obvestil veleposlanika Rusije.

»Padli so trije Srbi s Kosova in Metohije. Dva sta bila ubita z ostrostrelsko puško, ko ni bilo treba. Obstaja bojazen, da je bila ubita tudi četrta oseba,« je dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije je rekel, da imajo zvočne posnetke, kjer se Albanci smejijo in govorijo za enega od ranjenih Srbov, da naj umre.

Prav tako se vidi, da so v vojno šli ob pesmih, ki so slavile nekdanjo Osvobodilno vojsko Kosova (teroristično UČK).

Policija iz Prištine sicer po dogovorih doseženih ob posredovanju EU ne bi smela delovati na severu Kosova.

»Spremljali smo, kaj je albanska policija naredila z eno osebo, vprašanje je, ali je preživela, ker ji niso hoteli pomagati. Imamo zvočne posnetke albanskih policistov, ki se smejijo in pravijo, da nimajo razloga, da bi mu pomagali, naj umre,« je dejal Vučić.

»ADEM, Adem ne skrbi«, se zasliši moški glas v albanščini. »In če umre, nič,« pravi glas v video posnetku.

Te besede si izmenjujejo kosovski policisti, ki govorijo o ranjenem Srbu, ki so ga isti policisti ustrelili v bližini samostana Banjska na Kosovu in Metohiji.

Vučić je ob tem obsodil odzive zahodne mednarodne skupnosti, ki redno in brez razlogov obsojajo zgolj Srbijo, čeprav je Beograd opozarjal, da se bodo Srbi zatekli k skrajnim dejanjem, če bodo kosovske začasne oblasti v pokrajini nadaljevale z terorjem.

»Ves čas so iskali razlog in vedno bodo iskali razlog, da bi Srbijo karkoli obtožili. Dokler ne priznamo Kosova, je to bistvo. Pritisk na Srbijo, dokler ne priznamo Kosova. Udarili so na nas z dveh strani. Na eni strani imate pri nas celoten NATO sektor, ki bo rekel, 'Kdo so ti Srbi, moramo se distancirati od njih, kakšna zločinska država je Srbija za nas', in lahko ste videli, kako so danes skočili.

Na drugi strani pa imamo enako neodgovorne, toda prištinska stran je lagala, da so na Kosovu in Metohiji določeni ljudje, ki nikoli niso prišli na Kosovo in Metohijo. In ta pritisk se bo nadaljeval. Moje najpomembnejše sporočilo nocoj - tistim, ki mislijo, da bodo izvajali največji pritisk na Srbijo, da prizna neodvisno Kosovo, ne samo jaz, ampak celoten srbski narod se je utrdil v prepričanju, da vam povem - ne bomo nikoli priznali neodvisno Kosovo.

Kurti. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Lahko nas vse pobijete, potolčete in počnete, kar hočete - nikoli ne bomo priznali neodvisnega Kosova, Srbija ne bo nikoli priznala neodvisnega Kosova, monstruozne stvaritve, ki ste jo naredili z bombardiranjem Srbije, ki ste jo naredili z vsemi možnimi lažmi. In ali smo se pripravljeni pogovarjati – da, vedno se bomo pogovarjali. Nenehno. A na priznanje Kosova, formalno ali neformalno – kar pozabite,« je dejal predsednik Srbije po incidentu in odgovornost zanj pripisal zgolj predsedniku kosovske vlade Aljbinu Kurtiju.

Kosovo je leta 2008, kljub temu da je bilo pod upravo OZN, razglasilo neodvisnost od Srbije, ki enostranske odcepitve ne priznava, podobno kot večina članic OZN.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek