REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

4000 evrov za črko Z: Nemčija se z drakonskimi kaznimi poslavlja od svobode govora, ji bo sledila Golobova vlada?

4000 evrov za črko Z: Nemčija se z drakonskimi kaznimi poslavlja od svobode govora, ji bo sledila Golobova vlada?Cenzura medijev pod krinko pregona sovražnega govora po nemško - ji bo sledila Slovenija?

Cenzura in pregoni tistih, ki imajo o vojni v Ukrajini drugačno mnenje kot večina zahodnih medijev so v nekaterih članicah Evropske unije že dosegli prav zastrašujoče razmere.

To velja tudi za Nemčijo, ki je dolgo časa veljala za vzoren primer, ko gre za novinarske svobode.

Toda sedaj se razmere v Nemčiji hitro spreminjajo in že spominjajo na tiste iz časa vzpona nacizma.

Po poročanju nemškega časnika Welt je bil nek voznik v Hamburgu kaznovan z globo 2400 evrov, ker je na zadnje steklo svojega avtomobila nalepil list papirja s simbolom "Z".

62-letnik se je na odločitev sodišča pritožil in mora zdaj plačati - bistveno višjo kazen.

Okrožno sodišče v Hamburgu ga je namreč obsodilo na denarno kazen v višini 80 dnevnih tarif po 50 evrov (4000 evrov).

Konj na brisači
Za obisk policije je v eni od evropskih držav poskrbel tudi - konj na brusači...

Obtoženi ni zanikal, da je simbol pritrdil na svoj avto, trdil pa je, da je »Z preprosto črka latinske abecede.«

V nasprotju s tem pa ga je sodišče obsodilo zaradi podpore ruski agresiji v Ukrajini.

A to ni edini takšen primer.

Novinarji iz Nemčije, ki poročajo iz Donbasa ali drugače, kot to zapoveduje nemška vlada, so soočeni z blokado tekočih računov in kazenskim pregonom, z blokadami računov se soočajo celo njihovi sorodniki.

​Vse to se je namreč zgodilo nemški novinarki Alini Lipp.

Ker v živo poroča iz Donbasa in se njena poročila ne skladajo z lažmi, ki jih objavlja večina nemških medijev, je v Nemčiji že razglašena za 'Putinovo info bojevnico.'

Alina Lipp, neodvisna nemška novinarka in blogerka, se tako na primer doma v Nemčiji sooča s kazensko preiskavo zaradi njene domnevne »podpore« ruski »nezakoniti agresivni vojni« proti Ukrajini.

Lippova je ruskim medijem povedala, da sicer počne le to, kar bi počel vsak novinar – dokumentira, kaj se dogaja okoli nje.

Če bo spoznana za krivo, ji grozi denarna kazen ali do tri leta zapora.

Novinarka je za nemške medije dejala, da zgolj »dela intervjuje z ljudmi v Donecku in njihova pričevanja zgolj prevaja v nemščino.«

»Preprosto snemam vse, kar vidim okoli sebe,« je dodala Lippova.

Novinarka vztraja, da nobeno njeno gradivo ni bilo zrežirano in da ji nihče ne govori, o čem naj poroča.

Kljub temu pa je od organov pregona dobila uradne dokumente, ki kažejo, da je proti njej uvedena preiskava.

Po poročanju nemške novičarske spletne strani T-online nemški organi pregona menijo, da je Lippova 'nenehno izkazovala svojo solidarnost z vojno Rusije proti Ukrajini', poleg tega pa naj bi 'spodbujala razkol v nemški družbi.'

Po poročanju nemške novičarske spletne strani T-online nemški organi pregona menijo, da je Lippova »nenehno izkazovala svojo solidarnost z vojno Rusije proti Ukrajini«, poleg tega pa naj bi »spodbujala razkol v nemški družbi.«

Njeno poročanje so oblasti opisale kot »izkrivljeno, delno lažno.«

Oblasti so zasegle njen bančni račun in ji blokirale 1600 evrov, blokirali so tudi račun njenega očeta, enako pa je storil tudi PayPal, ki ima prav tako novo poslovno politiko in zaradi »širjenja dezinformacij« grozi uporabnikom s kaznijo 2500 dolarjev.

Najprej so po protestih uporabnikov trdili, da gre za napako, nato pa so kazen oziroma zaplembo sredstev potihoma znova uvedli.

Ob tem je tudi nemški parlament pravkar nenadoma brez napovedi zaostril kazensko zakonodajo.

Bundestag je namreč zaostril kaznivo dejanje »hujskanja ljudstva« in to z vrtoglavo hitrostjo in brez javne razprave – v popolnoma netranaparentnem postopku.

Vse kaže, da se ob pomoči EU tudi Evropska unija sama vse bolj 'ukrajinizira.' Gre seveda za popolno zanikanje Evropske konvencije o človekovih pravicah in civilizacijski padec Nemčije in celotne EU.

Po novem bo vsak primer objektivnega ali drugačnega poročanja od »uradnega« že obsojen in to ne le s prepovedjo predvajanja ali poročanja, pač pa tudi z zaporom.

V novi normalni Nemčiji ste zdaj lahko zaprti do 3 leta za »zanikanje ali zmanjševanje« nečesa, za kar se vlada odloči, da je »ruski vojni zločin.«

V novi normalni Nemčiji je »zanikanje ali trivializacija ruskih vojnih zločinov v Ukrajini« zdaj kaznivo dejanje (tj. »spodbujanje sovraštva«).

Bundestag je torej v noči na 21. oktober revidiral zakon o »sovražnem govoru« - tiho, brez javne razprave.

Zakonodaja je bila skrita med ostale zakonodajne akte, prav tako ni jasno, kdo naj bi določal, kaj so vojni zločini, katerih zanikanje naj bi bilo prepovedano.

To omogoča zelo širok pregon domnevnih storilcev kaznivih dejanj.

Toliko o »evropskih vrednotah«, ki jih je odplaknila že nekajmesečna vojna v Ukrajini.

Vse kaže, da se ob pomoči EU tudi Evropska unija sama vse bolj »ukrajinizira.«

Gre seveda za popolno zanikanje Evropske konvencije o človekovih pravicah in civilizacijski padec Nemčije in celotne EU.

Tudi zato so zahteve po pregonu »sovražnega govora« v Sloveniji - ki jih je očitno sprožil primer Nike Kovač - dvorezen meč.

Tudi Slovenija bi namreč lahko hitro sledila vzgledu Nemčije, tako kot ji slovenska vlada že pridno sledi na njeni poti v gospodarsko samouničenje.

Uradna tarča bodo desničarski mediji, prava pa popoln, cenzorski nadzor nad objavljanjem informacij, ki niso v skladu s pričakovanji držav, ki se bodo zaradi sankcij proti Rusiji znašle pod vse hujšim gospodarskim pritiskom in bodo zato želele popoln nadzor nad mediji in komunikacijskimi kanali.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek