REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Romunski študent ovaden podpore ruski vojski zaradi črke »Z« na svojem oknu, a policisti našli…

Romunski študent ovaden podpore ruski vojski zaradi črke »Z« na svojem oknu, a policisti našli…Črka Z - razlog za paniko? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pregon črk »Z« in »V« (črka »O« je iz neznanega razloga ušla cenzorjem) je v številnih evropskih državah poskrbela za zelo tragikomične dogodke.

Izjemno previden študent iz romunskega Iaşija je tako na primer nedavno osupel ugotovil, da se na oknu ene od študentskih sob v kampusu Tudor Vladimirescu nahaja simbol ruske vojaške invazije na Ukrajino - črka Z!

Študentska soba, ki je promovirala agresijo
Okno študentske sobe, ki naj bi promoviralo agresijo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pravoveren študent je takoj poklical policijo in ovadil študentskega kolega.

Policisti so v kratkem prišli na kraj dogodka.

Po preiskavi je policija odkrila, da je bila vir sumov kaznivega dejanja razširjanja manifestacije ruske propagande, črke Z, simbola invazije na Ukrajino, v resnici brisača, na kateri je bil naslikan konj, ki gleda preko ograje hleva.

Konj na brisači
Konj in razvpita črka Z na brisači. Vir: Posnetek zaslona Twitter

Brisača nič hudega slutečega romunskega študenta se je sušila prepognjena na pol in tako so bile naslikane deske na vratih videti kot – preganjana črka Z.

To pa ni edini primer.

Tudi v številnih mestih po Evropi so se podali v lov na čarovnice in na vse kriplje preganjajo črki »Z« in »V«.

Ni šala: medtem je nemški tisk ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega že preimenoval v Wolodymyrja Selenskyja, da bi se izognil osovraženima črkama V in Z. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po drugi strani pa so v nemških Kauflandih še nedavno brez težav prodajali – zastave neonacističnega Azova.

V nemški trgovski verigi Kaufland so tudi OnLine prodajali – zastave neonacističnega Azova. Vir: Posnetek zaslona

Nekateri so se celo pošalili, da se odslej ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski piše Olodimir oziroma Ladimir Elenski, saj se je zaradi protesta proti ruski invaziji odrekel črkama V in Z v svojem imenu in priimku.

Nemci so ime predsednika Ukrajine že pričeli pisati z dvojnim W in S namesto V in Z.

Ker so na Zahodu tako pravoverni, so nekateri komentatorji na družbenih omrežjih Rusom hudomušno predlagali, da naj pričnejo izmenoma uporabljati vse črke latinice, saj bodo tako v Nemčiji kot Evropski uniji, pa tudi ves svet, ki uporablja latinično pisavo – ostali brez črk!

Skratka, brez črk bo Zahod obsojen, da bo ostal - nepismen.

Vrhovna rada (parlament) Ukrajine je sicer sprejela zakon o prepovedi javnega kazanja črk Z i V.

Z zakonom se prepoveduje »vsaka propaganda ruskega režima in ruske posebne vojne operacije v Ukrajini«, poroča agencija TASS.

Zato je prepovedano javno razkazovanje teh simbolov in drugih, povezanih z oboroženimi silami Rusije vključno s črkami Z in V.

In njihovim ekvivalenti v cirilici.

Hkrati pa se ti simboli lahko uporabljajo, a le v medijskih poročilih, ki ne opravičujejo ruske akcije.

Delite članek