REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Zavarovanec ZZZS je oseba zgolj do plačila, od takrat pa je zdravstveni sistem le še veselica za sistemske igralce!«

»Zavarovanec ZZZS je oseba zgolj do plačila, od takrat pa je zdravstveni sistem le še veselica za sistemske igralce!«Vir: Zajem zaslona, Twitter

Alojz Ihan, dr. medicinskih znanosti, imunolog, pisatelj in publicist je v Delu objavil zanimivo razmišljanje z naslovom »Da jim ni nerodno pred nezdravljenimi bolniki«, ki ob vseh razpravah o hibah slovenskega zdravstva razkriva še eno Ahilovo peto le-tega.

Za vse, ki želijo razumeti, kje se skrivajo prave težave slovenskega zdravstva kolumna ponuja obilo gradiva za razmišljanje in kaže na enega od najbolj perečih problemov.

Ta pa je, da ZZZS pravzaprav sploh ni – prava zavarovalnica in da v središču njenega delovanja v resnici ni skrb za bolnika.

Alojz Ihan - Delo
Dr. Alojz Ihan. Vir: Zajem zaslona

Takole razmišlja: »Za 'novico', da je sistemska (ne)organiziranost ZZZS ključna za stagnacijo našega zdravstva, gotovo ni bil potreben sestanek na Brdu – to mnogi utemeljujemo že desetletja. Vsakoletni načrt ZZZS (splošni dogovor) je orodje, ki ne glede na potrebe bolnikov že desetletja namensko zamejuje število zdravstvenih storitev zato, da finančni minister ostaja zadovoljen in da po drugi strani ZZZS v primeru pomanjkanja denarja ni treba razmišljati o zdravstveni stroki (prilagajanje optimalne košarice storitev v okviru možnosti), ampak lahko kar počez, po birokratsko 'reže' število storitev in brezbrižno prepušča 'presežne' bolnike vrstam in divjemu trgu samoplačniških storitev.

Splošni dogovor je pravzaprav avtomatski generator za ustvarjanje vrst, katerega najpomembnejši namen je, da nikomur od sistemskih zdravstvenih igralcev (politika, ZZZS, izvajalci) ni treba biti nerodno ali celo odgovarjati pred nezdravljenimi bolniki, ki ostanejo v vrstah zunaj sistema.

Ker je trend proračunskega varčevanja pri zdravstvu veljal desetletja, posledično tudi v bolnišnicah ni bilo zaželeno imeti direktorje, ki bi povečevali produktivnost in si prizadevali za poslovno uspešnost, saj bi sistemu le povečevali stroške. Zdaj živimo posledice.«

Sistemski, izvirni greh je, da ZZZS v resnici ni zavarovalnica, ki bi bila za izvedbo zdravstvenih storitev odgovorna konkretnemu zavarovancu – bolniku.

In nato preide h glavnemu problemu: »ZZZS torej nikoli ni imela sistemske odgovornosti za to, če njeni zavarovanci ostajajo na cesti, ko potrebujejo zdravljenje.

Njeni direktorji so odgovorni izključno skupščini ZZZS za morebitni presežek finančne porabe nad predvideno, zato so zaman vse tožbe nezdravljenih bolnikov. Zavarovanec ZZZS je oseba natančno in zgolj do trenutka, ko plača denar ZZZS, od takrat pa je zdravstveni sistem le še veselica za sistemske igralce, njihov poker za denar pa interna igra, ki nima zveze s potrebami bolnika, ki kot zavarovanec vse to plača.«

Vir: Zajem zaslona, Twitter

»Kakorkoli bo minister za zdravje želel preurediti ZZZS, ne bo mogel mimo sanacije njenega temeljnega sistemskega 'greha' – da ZZZS v resnici ni zavarovalnica, ki bi bila za izvedbo zdravstvenih storitev odgovorna konkretnemu zavarovancu – bolniku.

Pa bi bilo vse skupaj tako enostavno, če bi državljan tudi po tem, ko mu ZZZS izpuli denar iz rok, ohranil ime in priimek ter bi ostal osebni lastnik svoje zavarovalne police. Če plača zavarovanje, mu mora ZZZS jamčiti, da bo on osebno pravočasno dobil zdravljenje, sicer pa mora slediti avtomatizem odškodninske odgovornosti in/ali zdravljenja v tujini.

Vodstvo ZZZS bi bilo v tem primeru pod težo finančne odgovornosti primorano vsakemu zavarovancu v okviru njegove zavarovalne 'košarice' aktivno urediti zdravljenje in bi seveda samodejno, brez političnega opozarjanja, pridno sklepalo ustrezne pogodbe s katerimkoli izvajalcem, ki bi za ugodno ceno opravil korektno storitev.«

Izvajanja ministra Loredana in ostalih vladnikov so popolnoma zmedla volivce. Vir: Zajem zaslona, Twitter

In ni prvič, da Alojz Ihan opozarja na ta problem.

Poleg problema »dvoživkarstva« gre torej za še eno resno sistemsko napako, za katero v načrtih vlade Roberta Goloba za rešitev perečega problema zdravstva - še ni razvidne preproste rešitve.

Dr. Alojz Ihan pa jo ponuja in zdi se, da mu komentarji na družbenih omrežjih pritrjujejo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek