REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za crknit smešno: Kako je Sašo Hribar tudi s svojim odhodom razkril vso bedo družbe - in uredništva Odmevov

Za crknit smešno: Kako je Sašo Hribar tudi s svojim odhodom razkril vso bedo družbe - in uredništva OdmevovSašo Hribar. Vir: FB, posnetek zaslona

Ob nepričakovani smrti satirika in radijskega voditelja Saše Hribarja se je zvrstila vrsta komentarjev in ocen njegovega dela. V veliki večini - pozitivnih. A ena poteza je presenetila mnoge...

Mnoge je v petek zmotilo ravnanje RTV Slovenija, kjer je Hribar delal.

In še posebej redakcije Odmevov, ki je tudi več ur zatem, ko je novica o smrti Hribarja postala javna nadaljevalo s prezentacijo novic kakor da se ni nič zgodilo.

Novico o Hribarjevi smrti so dali celo na konec oddaje, o njegovem delu pa je na koncu prvi spregovoril tisti voditelj, ki jih je sam Hribar videl kot podtaknjenca in transmisijo politike oziroma stranke SDS.

Toda Sašo Hribar, ki je na izviren, humoren in neponovljiv način neprestano kritiziral in šibal slabe strani družbe je tudi ob svojem odhodu - v petek popoldne, po napornem delu in košarki ter kratkem spancu, v katerem je zaspal za večno - razkril vso bedo družbe, v kateri je živel.

In redakcije Odmevov, ki je morala sporočiti tragično novico o njegovi smrti.

O tem je nekaj krepkih zapisala tudi Anja Zag Golob in k temu res ni mogoče dodati prav nič več: »O stanju stvari (pre)večkrat preveč povedo detajli.

Delal je na isti nacionalki, na kateri uredništvo Odmevov ni bilo sposobno na dan, ko je umrl, prispevka o njem postaviti na prvo mesto osrednje informativne oddaje. To, ta detajl, pove vse o globini dreka, v katerem smo kot družba.

Kdor vsaj od daleč pozna delo Saša Hribarja in njegov angažma za pravice delavk in delavcev na RTVSLO, verjetno ne more razumeti, kako je mogoče, da uredništvo Odmevov nocoj ni zmoglo toliko spoštovanja in vsaj osnovne dostojnosti, etike, da bi prispevek o njegovi prezgodnji smrti umestilo na prvo mesto oddaje, ne na konec.

Popolnoma vseeno mi je za tradicijo, če ta obstaja, in ne briga me, da je moral biti intervju z Janšo dolg 18 minut in da mora po neki logiki tak intervju očitno začeti oddajo - Sašo Hribar je bil in je popolnoma edinstven, neponovljiv, ta človek je, en sam človek, lastnoročno spreminjal podobo te družbe na bolje, teden za tednom je v naš svet vtiskoval podobo potenciala, ko nam je z lastnim zgledom kazal, kaj bi lahko bili.

Imel je pogum, biti drugačen. Bilo mu je vseeno, če gre komu na živce, ni ga brigalo, da gre kdaj čez meje. Bil je genialen in tega ni skrival, nasprotno. In delal je na nacionalki. Več kot 30 let.«

»(Sašo Hribar je delal) Na isti nacionalki, na kateri uredništvo Odmevov ni bilo sposobno na dan, ko je umrl, prispevka o njem postaviti na prvo mesto osrednje informativne oddaje.

To, ta detajl, pove vse o globini dreka, v katerem smo kot družba.

Nisem ga poznala, a sem poslušala Radio Ga Ga in verjetno si vsi, ki smo ga, lahko vsaj približno predstavljamo, kako bi to dejstvo pospremil on sam. Pikro, zbadljivo & za crknit smešno. Ker točno to to je: za crknit smešno. Živel, Sašo Hribar. In hvala,« je zapisala.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek