REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša predvolilno koalicijo z Jankovićem označil za napako

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša predvolilno koalicijo z Jankovićem označil za napakoFranc Jurša, foto: STA.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je predvolilno koalicijo, ki jo je z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem sklenil predsednik DeSUS Karl Erjavec, označil za napako. Glede na slab volilni rezultat stranke in dejstvo, da je Erjavec v nedeljo ostal brez poslanskega stolčka, je Jurša dejal, da bi na Erjavčevem mestu ponudil odstop.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je dejal, da z nedeljskim volilnim izidom stranke ni zadovoljen. Kot je povedal, je pričakoval, da bo stranka na volitvah osvojila najmanj sedem poslanskih mandatov.

Jurša je predvolilno koalicijo z Jankovićem ocenil kot napako, odgovornost zanjo pa pripisal tudi predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu. Ta sicer za pojasnila ni bil dosegljiv.

V stranki so si po navedbah Jurše obetali, da bodo s prisotnostjo Jankovića v Ljubljani verjetno dosegli boljši rezultat. V prestolnici je DeSUS vedno imel razmeroma nizek rezultat, a tudi s podporo ljubljanskega župana se zadeve niso spremenile, je opozoril Jurša. "Če bi dobili več kot sedem poslancev, bi nam Janković nekaj prinesel, če pa manj kot sedem, pa nam je Janković nekaj odnesel. Na žalost se je zgodilo zadnje," je dejal. Po navedbah obeh medijev sicer Jurša ni nasprotoval odločitvi večine, da gre DeSUS v koalicijo z Jankovićem.

"Vodstvo in predsednik stranke se morajo sami pri sebi odločiti, kako bodo ravnali. Ker sega zahodna demokracija tudi v Slovenijo, bi kazalo, da predsednik organom stranke ponudi odstop, ti pa naj se odločijo. V vsakem primeru moramo začeti obnovo in ureditev stranke," je še povedal Jurša.

Na vprašanje, ali bi se na Erjavčevem mestu odločil za odstop z vrha stranke, je odgovoril pritrdilno. "V vsakem primeru bi ponudil odstop," je poudaril.

Iz stranke DeSUS so sicer sporočili, da bodo analizo volitev v prihodnjih dneh opravili tudi organi stranke.

DeSUS je na nedeljskih volitvah osvojila 4,91 odstotkov glasov in s tem dobila pet poslanskih sedežev v novem sklicu DZ. Letošnji volilni rezultat stranke je bistveno slabši kot na volitvah leta 2014, ko je stranka osvojila 10,14 odstotka glasov in 11 poslanskih stolčkov.

Erjavec pa se je danes že sestal z vodjo stranke LMŠ Marjanom Šarcem glede sestave morebitne koalicije. Šarec je srečanje z Erjavcem, kot so za STA pojasnili v njegovi stranki, označil za konstruktiven pogovor o možnosti sestave vlade.