REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Glasu ljudstva z »zdravstvenim resničnostnim šovom« prikazali tragikomedijo slovenskega zdravstva

V Glasu ljudstva z »zdravstvenim resničnostnim šovom« prikazali tragikomedijo slovenskega zdravstvaV pobudi Glas ljudstva so se potem, ko so njihovi predlogi zdravstvenih zakonov v Golobovi vladi naleteli na hladen odziv, odločili, da katastrofalno stanje na področju slovenskega zdravstva ponazorijo z »resničnostnim šovom«. Vir: Posnetek zaslona, X
Aleš Šabeder je po izgubi funkcije državnega sekretarja, zadolženega za zdravstvene investicije na Ministrstvu za zdravje začel delati za mednarodno investicijsko firmo, ki kupuje zdravstvena koncesionarska podjetja v Sloveniji.

V pobudi Glas ljudstva so se potem, ko so njihovi predlogi zdravstvenih zakonov v vladi premierja Roberta Goloba naleteli na hladen odziv, odločili, da katastrofalno stanje na področju slovenskega zdravstva ponazorijo z »resničnostnim šovom«.

V torek se je tako v okviru kampanje »Ustavimo rušenje javnega zdravstva« pred upravno enoto Bežigrad v Ljubljani odvil resničnostni šov: KDO SI ŽELI IMETI OSEBNEGA ZDRAVNIKA?

»Namesto dveh milijonov evrov, ki jih je Ministrstvo za obrambo nameravalo vložiti v promocijo vojske, smo za manj kot 20 evrov izvedli resničnostni nagradni kviz, s katerim smo ponazorili katastrofalno situacijo v zdravstvu in realne stiske pacientov.

Trije 'srečni zavarovanci' so se z odgovarjanjem na aktualna vprašanja o trenutni zdravstveni situaciji v Sloveniji potegovali za vse bolj luksuzno glavno nagrado: priložnost imeti osebnega zdravnika.

S satirično intervencijo smo odprli skrajno resno problematiko načrtnega rušenja javnega zdravstva ter širšo javnost povabili k oddaji overjenih podpisov za naš interventni zakon,« so zapisali v svojem sporočilu.

»Nekaj primerov realnega stanja v zdravstvu, ki smo jih omenili v današnjem kvizu:

 • Glavarinski količnik, oziroma minimalno število pacientov, ki jih morajo sprejeti družinski zdravniki v Sloveniji je najnižji v Evropi.
 • Zdravstveno diagnostični center MEDILAB je imel v preteklem letu 8 milijonov prihodkov (večino tega denarja je prejel preko koncesij), od tega je bilo 3 milijone čistega dobička.
 • Zdravnica rekorderka, ki ima v Sloveniji največ soglasij za popoldansko delo, ima skupno 13 soglasij.
 • Aleš Šabeder je po izgubi funkcije državnega sekretarja, zadolženega za zdravstvene investicije na Ministrstvu za zdravje začel delati za mednarodno investicijsko firmo, ki kupuje zdravstvena koncesionarska podjetja v Sloveniji.

V okviru kampanje zbiramo podpise za vložitev Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nujnih ukrepih za stabilizacijo zdravstvenega sistema (ZNUZSZS-B), ki smo ga pripravili v civilni iniciativi Glas ljudstva.

Zdravstveno diagnostični center MEDILAB je imel v preteklem letu 8 milijonov prihodkov (večino tega denarja je prejel preko koncesij), od tega je bilo 3 milijone čistega dobička.

Z našim predlogom zakona ponujamo hitre in izvedljive rešitve za ključne težave javnega zdravstvenega sistema v Sloveniji:

 • dostop do izbranega osebnega zdravnika za vse zavarovanke in zavarovance
 • Administrativne razbremenitve in kadrovske okrepitve celotnih ekip družinske medicine ter 10% dvig minimalnega števila pacientov na posameznega zdravnika v primarnem zdravstvu.
 • omejitev dvojnih praks in prvi korak k izkoreninjenju dvoživkarstva
 • Določitev začasnih delovnih normativov za zdravnike in zdravnice na sekundarni ravni, na podlagi dejansko opravljenega dela, in prevetritev dovoljenj za popoldansko delo, nagrajevanje zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih, ki normative presegajo
 • konec vladavine kapitala v javni mreži
 • omejitve in jasne kriterije za podeljevanje koncesij
 • krajšanje vrst namesto daljšanja in konec večletnega čakanja na diagnostiko in posege
 • Pripravo akcijskih načrtov za skrajševanje čakalnih vrst v sodelovanju z javnimi zavodi, ki kot izvajalci odgovarjajo za uspešno izvedbo načrtov.

Javnost si zasluži vsebinsko in poglobljeno predstavitev ključnih vprašanj, ki bodo oblikovala vso našo zdravstveno oskrbo v prihodnjih letih in desetletjih,« so zapisali v svojem sporočilu.

Ker so na polovici kampanje, so z 8. 11. 2023 začeli z vseslovensko akcijo zbiranja podpisov.

Njihovi prostovoljci in prostovoljke bodo zbirali podpise v Ljubljani, Mariboru, Celju, Radovljici, Kranju, Izoli, Kopru, Slovenj Gradcu, Murski Soboti, Novi Gorici, Domžalah in Vrhniki.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek