REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Evropi testirajo, v Sloveniji žalijo, zapirajo in centralizirajo

V Evropi testirajo, v Sloveniji žalijo, zapirajo in centralizirajoJanša in prvorazredni. Vir: Twitter

»Države so pri omejevanju drugega vala Covida-19 pričele uporabljati hitre teste.«

Tako se glasi naslov enega od zadnjih člankov Reutersa, ki iz Nemčije, Švice in drugih mest po Evropi poroča, kako se države soočajo s ponovnim vzponom števila okužb.

Že samo to povsem jasno kaže, kje je eden od resnih problemov Slovenije, pri katerem je Janševa vlada padla na izpitu.

Ne samo, da v Sloveniji hitrega testiranja ni, naše poizvedovanje na NIJZ, ministrstvu za zdravje in še dveh pristojnih institucijah je pokazalo, da o hitrih testih v Sloveniji pristojni dobesedno ali ne vedo nič, ali pa hitrih testov sploh ne nameravajo nabaviti.

Popoln molk ministrstva za zdravje in NIJZ, Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter Nacionalnega laboratorij za zdravje, okolje in hrano ob tem pa tudi dr. Miroslava Petrovca na naša vprašanja o dostopnosti hitrih testov v Sloveniji kaže, da v vrhu slovenskega zdravstva vlada popoln kaos.

In namesto da bi oblast s hitrimi testi – pa tudi z bolj obsežnimi PCR testiranji – odkrivala zgolj prenašalce okužb, se je vlada odločila znova za najbolj preprosto, toda tudi najbolj škodljivo vrsto ukrepov: skoraj popolno zapiranje družbe in države, le da je tokrat gibanje omejila na »statistične regije.«

Tako počnejo zgolj tisti, ki so nesposobni.

Kajti prepoved gibanja je najbolj preprosta rešitev, ki je lahko, če je drastična tudi učinkovita, toda le ob podpori ostalih ukrepov – testiranju, iskanju obolelih, uporabi aplikacij in podobno.

Hitri testi
Hitri testi. Vir: Twitter

V Sloveniji pa so novi ukrepi po eni strani drastični (prekinitev šolskega pouka, nošenje mask celo na prostem), po drugi strani pa luknjičavi (gibanje je še vedno dovoljeno na velikem prostoru in brez omejitev.)

Znova se sprejemajo ad hoc, NIJZ jih znova ni v celoti potrdil, glede pouka na daljavo pa je med vlado in NIJZ nastal celo »šum v komunikaciji« glede vprašanja, ali to velja za učence od petega ali šestega razreda.

Vlada je medtem v tišini sprejela še druge ukrepe, ki nimajo zveze s pandemijo, vse to pa pod okriljem »boja proti koronavirusu.«

Prepovedala je objavo vrednosti nepremičnin v javnih evidencah, centralizirala je nadzorne agencije tako, da jih je spravila pod nadzor dveh krovnih agencij, še prej pa si je s svojo izbranko podredila vodstvo Nacionalnega preiskovalnega urada, ki preiskuje nepravilnosti – prav te vlade.

Če bi se vlada resnično borila zoper epidemijo, potem se ne bi ves čas ukvarjala s kadrovanjem, spreminjanjem strukture državnih organov in nastavljanjem svojih zaupnikov na vodilna mesta v gospodarstvu in državni upravi.

Popoln molk ministrstva za zdravje in NIJZ, Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) ter Nacionalnega laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ob tem pa tudi dr. Miroslava Petrovca na naša vprašanja o dostopnosti hitrih testov v Sloveniji kaže, da v vrhu slovenskega zdravstva vlada popoln kaos, ter da si je vlada do te mere podredila vse zdravstvene institucije, da le-te niso sposobne odgovoriti niti na najbolj enostavno vprašanje.

Medtem ko torej v vsem svetu za boj proti drugemu valu koronavirusa že uporabljajo hitre teste (obenem pa so mnoge države ustanovile nove laboratorije, certificirane za izvajanje PCR testov!), v Sloveniji o tem čudesu tehnike še vedno ne vemo nič.

Predvsem pa ni v vsakodevni uporabi.

Bunker Janša
Vir: Twitter

Nemčija si je, v nasprotju s Slovenijo, že zagotovila 9 milijonov antigen testov, ki rezultate pokažajo v nekaj minutah in stanejo okoli 5 evrov.

Samo s tem bi lahko »pokrili« okoli 10 odstotkov populacije.

Tudi ZDA kupujejo na milijone hitrih testov, italijansko javno naročilo za 5 milijonov testov pa je privabilo tudi ponudbe 35 proizvajalcev hitrih testov.

Nemški inštitut Robert Koch (RKI) sedaj priporoča, da se poleg bolj zanesljivih molekularnih PCR testov izvajajo tudi hitri testi.

PCR testi sicer bolj natančno detektirajo genetski material, antigen testi pa le proteine na površini virusa.

Ob tem obstajajo še testi na antitelesa, ki lahko odkrijejo odziv telesa na infekcijo s Covidom-19.

Nemčija si je že zagotovila 9 milijonov antigen testov, ki rezultate pokažajo v nekaj minutah in stanejo okoli 5 evrov. Samo s tem bi lahko »pokrili« okoli 10 odstotkov populacije.

Antigen testi enako kot PCR testi zahtevajo neprijetno jemanje vzorca iz nosu ali žrela.

Lahko tudi pokažajo »lažno pozitivne« rezultate, kljub temu pa so lahko zelo pomembno dodatno sredstvo za preprečevanje širjenja okužb.

»Ti testi bi lahko pomenili veliko razliko,« ocenjuje Gerard Krause, direktor oddelka za epidemiologijo v nemškem centru za raziskovanje infekcij Helmholtz.

Na ta način bi lahko številne paciente najprej testirali z antigen testi in nato tiste, ki bi kazali znake okužb preverili še z bolj natančnimi PCR testi. S tem bi privarčevali PCR teste in omogočili, da s testi dosežemo veliko večje število prebivalcev.

Antigen teste že uporabljajo v letalstvu. Italijansko podjetje Alitalia ponuja polete Rim - Milano izključno potnikom z negativnimi testi, Lufthansa pa je napovedala podobne ukrepe.

Brez testov – ne bo poletov.

Podobne probleme imajo v Franciji, kjer naredijo milijon testov tedensko, kljub temu pa ljudje na testiranje čakajo v dolgih vrstah.

Toda sedaj imajo na voljo test, ki rezultate pokaže v 40 minutah.

Italija uspe narediti 800.000 – 840.000 testov tedensko, toda znanstveniki ocenjujejo, da bi jih morali narediti najmanj 2 milijona, da bi uspeli zajeziti virus.

Na Nizozemskem bodo število testov s sedanjih 280.000 povečali na 380.000 naslednji teden. To je šele začetek. Do decembra želijo izdelati pol milijona testov, februarja naslednje leto pa 600.000 testov tedensko.

Švicarsko podjetje Roche ROG.S bo do konca leta izdelalo test, ki ga bo mogoče prebrati strojno in bo lahko obdelal 300 primerkov na uro. Podobne rešitve ponujajo tudi Siemens Healthineers, Abbott Laboratories in Becton Dickinson.

Na ta način hitre teste, kot je poudarilo švicarsko ministrstvo za zdravje, »integrirajo v strategijo testiranj.«

Država koronavirus nadzora

In v Sloveniji?

V Sloveniji so še avgusta čez teden opravili le okrog tisoč dnevno, čez vikend pa se je številka gibala okrog 300.

Povsem obratno.

V Sloveniji so še avgusta čez teden opravili le okrog tisoč dnevno, čez vikend pa se je številka gibala okrog 300.

Na vrhuncu epidemije so jih izvedli 1.500, kar je, kot so trdili še pred dvema mesecema, za zdaj tudi največja zmogljivost, jeseni so povečali kapacitete tako, da so jih lahko opravili dnevno okoli 2500, torej okoli 17.500 testov tedensko.

Sedaj se vendarle približujemo podvojeni številki 4500-5000 dnevno, kar pomeni okoli 35.000 testiranj tedensko.

Toda Francija ima skoraj 67 milijonov prebivalcev. Če jih Francija testira milijon tedensko, bi jih Slovenija morala že pred časom testirati vsaj 29.000 tedensko, tej številki pa se je približala šele v zadnjih dnevih.

Toda kje so sploh slovenska javna naročila hitrih testov? Nikjer. Znova imamo samo zapiranje.

In če bi morala Italija s svojimi okoli 60 milijoni prebivalcev povečati število testov za več dvakrat, bi Slovenija po istem kriteriju morala tedensko narediti 60.000 testov.

In če bi želela slediti Nemčiji, bi Slovenija morala že zdavnaj naročiti 200.000 hitrih testov.

Da sploh ne govorimo o Kitajski, ki zaradi 12 primerov okužbe da v karanteno 9 milijonov prebivalcev in jih testira v petih dnevih.

Toda zato njihovo gospodarstvo še naprej deluje, evropsko in ameriško pa z velikimi težavami.

Toda kje so sploh slovenska javna naročila hitrih testov?

Nikjer. Znova imamo samo zapiranje. 

To je v primerjavi s Francijo, Italijo, Nemčijo in podobnimi državami bistveno manj testov in manj aktivnosti vlade.

Vlada je medtem v tišini sprejela druge ukrepe, ki nimajo zveze s pandemijo, vse to pa pod okriljem »boja proti koronavirusu.«

Teste v Sloveniji opravljajo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), kjer ob Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo v Ljubljani (IMI) izvajajo testiranja na prisotnost virusa v vzorcih zgornjih dihal. Največkrat bris jemljejo v nosno-žrelnem predelu.

»Največkrat se v Sloveniji uporabljajo testi, katerih izvedba skupaj s pripravo vzorca na preiskavo zahteva čas od tri do pet ur,« so za Siol odgovorili na NLZOH.

Ob tem imajo tudi hitrejše teste, ki pa so, kot so zatrdili, »dražji in jih zaradi trenutne epidemiološke situacije na tržišču ni dovolj.«

Sklep je jasen – vse to je prepočasno, predrago in daleč za sodobnimi trendi v Evropi. Pravzaprav je celo popolnoma obratno kot v Evropi.

»Zato njihovo uporabo omejujemo na nujne vzorce za bolnike, ki so življenjsko ogroženi. Stopnjo nujnosti ocenijo zdravniki, ki obravnavajo bolnika, ki poznajo njegovo zdravstveno stanje in pridružene bolezni,« so dodali.

V zdravstvenih ustanovah (UKC Ljubljana, nekatere bolnišnice in zdravstveni domovi) je sicer mogoče tudi samoplačniško testiranje na novi koronavirus, cena testa pa se razlikuje in se gibljejo med 80 in 100 evri.

To je pa bistveno dražje od cene pet evrov za hitri test.

Sklep je jasen – vse to, kar se izvaja v Sloveniji, je prepočasno, predrago in daleč za sodobnimi trendi celo v Evropi, da o Aziji sloh ne govorimo.

Pravzaprav je v Sloveniji celo popolnoma obratno kot marsikje v Evropi.

Slovenija je zdravstveno tudi v epidemiji postala slepo črevo Evrope.

Vlada ni poskrbela ne za povečanje kapacitet laboratorijev, ne za nove laboratorije, ne za hitre teste, ne za dodatna ležišča, medicinsko osebje in ne za posebne »Covid« bolnišnice.

Kadar prvorazredni vladni funkcionarji (Janša, Hojs, Kustec, Pahor ...) kršijo odloke, se zgolj opravičijo, navadne državljane, drugorazredne, pa oglobijo.

Ob tem vlada ni poskrbela, da bi delo lahko zaradi okrepljenega zdravstva in testiranj teklo kar se da normalno.

Nasprotno.

Zna samo groziti, zapirati in žaliti prebivalstvo, kar je povsem neodgovorno.

Delite članek