REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako se to zares dela: devet milijonov testov v petih dnevih. Zaradi dvanajstih primerov okužb!

Kako se to zares dela: devet milijonov testov v petih dnevih. Zaradi dvanajstih primerov okužb!Koronavirus na Kitajskem. Vir: Twitter

Ponoven porast števila okuženih s koronavirusom v Sloveniji in praktično v vseh državah EU je znova sprožil zaskrbljenost.

Mnogi se sprašujejo, kako je mogoče, da na Kitajskem 600 milijonov ljudi med prazniki potuje brez težav, da v državi praktično več ni primerov okužbe, medtem ko se drugi deli sveta soočajo z novimi vali epidemije.

Kitajska in druge azijske države so uspešnejše zaradi spleta različnih razlogov – rigorozne uporabe mask, aplikacij za mobilne telefone, ločenih »Covid« bolnišnic, hitrih postopkov in še hitrejših – testiranj.

Vsega tega v državah EU, enako pa tudi v Sloveniji oblasti niso sposobne zagotoviti.

Mesto se že nahaja v karanteni, v ponedeljek pa so že ugotovili, da je 114.486 ljudi, pacientov in zdravniškega osebja negativnih.

Zadnji kitajski primer prihaja iz pristaniškega mesta Qingdao.

V tem kitajskem pristaniškem mestu nameravajo v naslednjih petih dnevih testirati devet milijonov prebivalcev, da bi tako preprečili ponovno širjenje okužb s koronavirusom.

Po dolgih mesecih brez lokalnih okužb so namreč odkrili 12 novih primerov lokalnih prenosov okužb s koronavirusom, ki povzroča Covid-19.

Vsi primeri so bili povezani z bolnišnico, v kateri so imeli in zdravili okužene iz tujine.

Država koronavirus nadzora
Država koronavirus nadzora. Vir: Twitter
Odgovor oblasti je bil takojšen in drastičen – testirati se bo moralo vseh devet milijonov prebivalcev in to v samo naslednjih petih dnevih!    

Odgovor oblasti je bil takojšen in drastičen – testirati se bo moralo vseh devet milijonov prebivalcev in to v samo naslednjih petih dnevih!

Mesto se že nahaja v karanteni, v ponedeljek pa so že ugotovili, da je 114.486 ljudi, pacientov in zdravniškega osebja negativnih.

Množična testiranja so na podoben način pred tem izvedli tudi v Pekingu in drugih mestih, kjer so se pojavljale okužbe.

Zaradi tega stopnje okužb na Kitajskem ostajajo zelo nizke, državi pa je zaradi drastičnega in takojšnjega odziva oblasti in velikih sredstev, ki jih uporabijo pri zatiranju na prvi pogled zelo »majhnih« virov okužb omogočilo, da se večina držužbe vrne v normalnost.

Pri tem je mesto Qingdao na vzhodni obali priljubljena izletniška točka, kjer je veliko plaž in veliko turistov, kar bi lahko še povečalo možnost razširjanja okužb v druge kraje Kitajske.

Povsem podobna situacija je bila, spomnimo se, tudi na Hrvaškem, toda slovenski, nemški, avstrijski in drugi turisti so se kljub okužbam na Hrvaškem brez težav vračali domov.

Kitajska ima doslej le 85.578 potrjenih primerov okužb in 4634 mrtvih, je sporočila Nacionalna komisija za zdravje.

Delite članek