REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ali bo Ivan Kramberger, "dobri človek iz Negove" sedaj končno dobil spomenik?

Ali bo Ivan Kramberger,

V starosti 68 let je v Jurovskem Dolu umrl Peter Rotar, ki je bil v devetdesetih obsojen umora nekdanjega kandidata za predsednika republike Ivana Krambergerja.

Peter Rotar je bil spoznan za krivega, da je 7. junija leta 1992 na predvolilnem zborovanju v Jurovskem Dolu pri Lenartu z natančno odmerjenim strelom iz lovske puške ustrelil Ivana Krambergerja, ki je bil znan tudi kot "dobrotnik z Negove". Krivdo je takrat najprej priznal, pozneje pa zanikal.

Zaradi atentata je bil pravnomočno obsojen na 12 let zapora, po vrnitvi na prostost pa izjav o dogodku ni želel dajati, kar je o Krambergerjevem umoru sprožilo številne teorije zarot, ki krožijo še danes.

V Jurovskem dolu, prijetni vasici sredi Slovenskih goric, na majhnem in lično urejenem vaškem trgu, danes prav nič ne spominja na to, da se je tam pred 25 leti na tem mestu zgodil prvi in doslej edini uboj kakšnega pomembnega politika pri nas. Ivan Kramberger je namreč to vsekakor bil. Na volitvah za predsednika predsedstva SR Slovenije spomladi 1990 mu je glas zaupal skoraj vsak peti volivec, bržkone še večjo podporo pa bi dobil tudi na volitvah leta 1992, če bi jih doživel.

Ivan Kramberger v Ljubljani Foto:Tone Stojko

Nekoč je krogla, izstreljena v idiličnem Jurovskem Dolu, končala politično kariero Ivana Krambergerja, znanega tudi kot “Dobrotnik iz Negove“. Več kot četrt stoletja kasneje pa je postavitev spominskega obeležja pokojnemu predsedniškemu kandidatu ustavilo morilčevo nasprotovanje.

Na volitvah za predsednika predsedstva SR Slovenije spomladi 1990 mu je glas zaupal skoraj vsak peti volivec.

Ivan je zmeraj trdil, da je predvsem nasprotnik komunizma. "Kučana visoko spoštujem, on je velik človek. Če bom predsednik, mu bom naredil še večji spomenik, kot ga ima Kardelj, ker si ga zasluži. Volivce pa opozarjam, ne volite ga, ker je komunist. V ozadju so komunisti. To je nevarnost. Kramberger komunistov ne mara. On spoštuje Cerkev, vero, Boga, komunisti pa tega ne spoštujejo. Samo to je razlika," je Kramberger izjavil v intervjuju za Val 202.

Svojim podpornikom je obljubil, da se bo boril za delavce in kmete, invalide ter otroke. “Po vsem svetu komunizem propada – od Romunije do Madžarske -, edino v Jugoslaviji se še držijo stolčkov. Držijo se jih kot pijanec plota,” je dejal. Opozoril je tudi, da so v predelih Slovenije, kjer živijo komunisti, ceste “asfaltirane”, kmetje pa se morajo voziti po pesku.

Ivan je zmeraj trdil, da je predvsem nasprotnik komunizma

Smrt Ivana Krambergerja je zaradi malomarno vodenega kriminalističnega postopka in izjemno hitrega sojenja vse do danes ostala kontroverzna in vir številnih špekulacij o morebitnem političnem ozadju uboja. Če bi bile vsaj nekatere špekulacije lahko dokazane, bi uboj lahko označili za atentat.

Indici v tej smeri so v kriminalistični preiskavi izginulo sedalo stola z odtisom vojaškega čevlja, nikoli najdena krogla, naboji v hiši prijatelja, ki so se najprej pojavili in nato izginili itd. Posredni dokazi zoper Rotarja bi tudi morali sestavljati sklenjen krog dokazov, ki ne bi dopuščal drugačnih možnih interpretacij dogodka. Tega pa vsaj po umiku priznanja s strani obsojenca Petra Rotarja ni več mogoče trditi.

Ivan Kramberger / konstrukcija umora

Zato je razumen dvom v uradno različico zgodbe tudi v Jurovskem Dolu še danes zelo prisoten med ljudmi v Sloveniji. Ker so za uboj obstajali samo posredni dokazi, je bil edini argument, da je Peter Rotar, ki ga je policija prijela dve uri po dogodku, res sprožil morilsko kroglo, zato njegovo pričevanje. Rotar je dejanje pijan priznal, trezen pa zanikal. V krvi so mu namerili 2,5 promila alkohola.

Že med sodnim procesom je Rotarjeva obramba izražala dvom, da bi alkoholiziran s takšne razdalje lahko natančno zadel Krambergerja. Ob tem je puška, nekoč menda povožena s traktorjem, "zanašala" zgoraj desno za okoli 10 centimetrov. Ko je Rotar prišel iz zapora, je za Slovenske novice povedal, da ne ve, ali ga je ubil. »Preveč je nejasnosti,« je dejal. »Skoraj ne verjamem, da sem ga ubil.«

Peter Rotar: Preveč je nejasnosti...Skoraj ne verjamem, da sem ga ubil

To je bilo opazno že ob prvih analizah dogodka ob Krambergerjevi smrti. "Ivan Kramberger ni bil nikoli predsednik, vendar je umrl kot JFK. Jurovski dol ni bil nikoli Dallas, vendar so se včeraj Slovenske gorice zdele kot Texas. Na potezi je Bavčarjeva policija, da najde slovenskega Oswalda," je samo dva dni po uboju Ivana Krambergerja v Mladini zapisal Marcel Štefančič.

Je pa še vedno neverjetno, da spominskega obeležja v čast Ivanu Krambergerju v Jurovskem Dolu ni mogoče videti nikjer.

Peter Škrlec, župan Jurovskega Dola, nam je na terasi gostilne Špindler,, pred katero je pred četrt stoletja umrl Ivan Kramberger, to neprijetno praznino za pred dvema letoma pojasnil takole: "Da, sklepe o tem, da postavimo spominsko obeležje, res že imamo, ampak tega doslej vseeno še nismo naredili. Tudi zaradi miru v vasi. Peter Rotar je prišel k meni na pogovor in dejal, da je proti temu, da se to obeležje postavi. Pojasnil sem mu, da on o tem ne more odločati. To je nekako sprejel, je pa dodal, da bo, tudi če ga postavimo, on poskrbel, da čez noč hitro izgine."

Jurovski Dol - trg Vir:Insajder.com

Že tedaj smo zapisali, da to seveda ni prav in da  »en človek, še posebej pa ne tisti, ki je bil obsojen za uboj Ivana Krambergerja, res ne bi smel imeti pravice do 'veta' na postavitev spomenika« ker je srečen lahko že, »če na spominski plošči ne bo napisano tudi njegovo ime.« prav tako smo vprašali, »od kdaj ima duševni mir morilca prednost pred duševnim mirom družine žrtve in ostalih prizadetih sodržavljanov?«

Neverjetno je, da v vseh teh 27 letih od tragičnega dogodka ni bilo postavljeno vsaj skromno spominsko obeležje na mestu, kjer se je končalo življenje Ivana krambergerja

Toda v Sloveniji, kjer posiljevalce čakajo nenavadno blage kazni, kjer zaporniki brez težav bežijo iz zaporov, kjer pazniki v zaporih popoldne zaradi premajhnih plač raztovarjajo avtomobile, poštenjaki pa na sodiščih ne dosežejo pravičnega sojenja – je vse to seveda še kako mogoče. 

Prav tako je osupljivo in sramotno, da država v tem primeru ni uvidela prav nobene potrebe, da Ivanu Krambergerju v vseh teh 27 letih od tragičnega dogodka postavi vsaj skromno spominsko obeležje na mestu, kjer se je končalo njegovo življenje.

In se mu vsaj na ta način, pa čeprav veliko prepozno, zahvali za dobroto in pogum, ki ju je dobrotnik iz Negove izkazal ob oblikovanju demokratičnih temeljev neodvisne Slovenije.

Komentarji

Štefan Fidler