REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

TV Z1: migranti v Slovenijo prihajajo nemoteno zaradi dogovora Cerarja in Plenkovića

TV Z1: migranti v Slovenijo prihajajo nemoteno zaradi dogovora Cerarja in Plenkovića

V oddaji hrvaške televizije Z1, v oddaji »Bujica«, ki se je 23 maja ukvarjala z vprašanjem migrantskih tokov iz BiH proti Hrvaški in Sloveniji, (v njej je sodeloval tudi slovenski komentator Boštjan Turk) so novinarji objavili pogovore z migranti, ki se nahajajo v BiH. Gre za ljudi, ki prihajajo večinoma iz muslimanskih dežel, od njih pa so novinarji znova slišali to, kar sicer ni velika skrivnost – da je večina vprašanih res namenjena v Slovenijo.

Nekateri sogovorniki so opozarjali tudi na nevarnosti, ki bi lahko nastale, v kolikor bi reka migrantov – omenja se tudi številka 50 000 njih, ki naj bi bili v BiH – v času turistične sezone krenili proti Hrvaški, kar bi lahko povzročilo škodo tudi hrvaškemu turizmu in vplivalo na poslabšanje varnostne situacije.

Iz visokih političnih krogov je bilo redakciji Bujice potrjeno, da gre za tajni dogovor Plenkovićeve in Cerarjeve administracije, ki po navodilu iz Bruslja migrante usmerjajo proti Deželi.

Migranti naj bi v Hrvaško prihajali preko reke Glinice, ki je plitka in jo lahko prestopijo brez težav, nato pa se proti Sloveniji usmerjajo preko Karlovca, druga smer naj bi potekala preko Slunja, tretja pa naj bi šla preko Jastrebarskega.

Bolj zanimivih je nekaj precej obtožujočih izjav na račun visokih funkcionarjev trenutne slovenske vlade. Glede relativno enostavnega prehajanja meje med Hrvaško in Slovenijo s strani migrantov, ki ga opažajo predvsem na Hrvaškem, naj bi šlo, kot trdi Z1, za dogovor na najvišjih ravneh.

Policija in begunci

»Iz visokih političnih krogov je bilo redakciji Bujice potrjeno, da gre za tajni dogovor Plenkovićeve in Cerarjeve administracije, ki po navodilu iz Bruslja migrante usmerjajo proti Deželi.« V oddaji so še navedli, da se je »Cerarjeva tehnična vlada pristala na sprejem migrantov, v zameno pa naj bi od Bruslja dobila zagotovila, da jim ne bo treba privatizirati Ljubljanske banke, kar je od njih Evropska komisija še do nedavnega brezpogojno zahtevala.«

Cerarjeva tehnična vlada naj bi pristala na sprejem migrantov, v zameno pa naj bi od Bruslja dobila zagotovila, da jim ne bo treba privatizirati Ljubljanske banke.

Novinarji televizije, ki se po navedbah samega voditelja oddaje očitno umešča bolj v politično desni spekter, so prav tako ocenili, da »ni nikakršna skrivnost, da je Nova Ljubljanska banka pravzaprav »bankomat slovenske levice, ki ji celo prija, da se migranti naselijo v Ljubljani in okolici,« kajti migranti, ki dobijo državljanstvo, praviloma »glasujejo za leve politične skupine.«

V oddaji so navajali tudi trditev, da naj bi se hrvaška zunanja ministrica Marija Pečinović Burić s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, kot naj bi novinarjem »potrdili na Zrinjevcu«, dogovorila o tem, da bi »hrvaški varčevalci od Nove Ljubljanske banke  lahko dobili največji del svoje starih deviznih vlog ne glede na sukcesijo« pod pogojem, da »dogovor o migrantih ne pride v javnost«.

O tem, da so bili ti dogovori o »zamenjavi migrantov za devizne vloge« med Hrvaško in Slovenijo po navodilih Bruslja res doseženi za zdaj ni nekih bolj otipljivih dokazov. Smo pa prošnjo za komentar medtem poslali tako slovenski vladi oziroma predsedniku vlade v odstopu kot zunanjemu ministru Karlu Erjavcu.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec in hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić, foto: STA

Za zdaj je mogoče z gotovostjo reči zgolj to, da se število migrantov v BiH v zadnjem času povečuje, kar že sproža napetosti tudi med državami v regiji. V BiH so se zato odločili, da zaradi ukinjanja migrantskih centrov v Srbiji in Črni gori tema državama pošljejo diplomatsko noto.

Bosanski minister za notranje zadeve je dejal, da bo 7. junija v Sarajevu poseben sestanek ministrov za notranje zadeve iz regije, kjer naj bi se pogovarjali o problemih z migranti. V BiH so pripravili tudi predlog nujnih ukrepov, s katerimi naj bi policiste prerazporedili v obmejno službo, da bi tako preprečevali nezakonite vstope v migrantov državo.

Svet ministrov BiH je tudi pooblastil bosansko zunanje ministrstvo, da Srbiji in Črni gori pošlje diplomatsko noto, v kateri ti državi pozivajo »na zaustavitev aktivnost na preusmerjanju vala migrantov proti BiH.«