REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tudi Kobal »avtorski honorar« prejel na račun svojega društva

Tudi Kobal »avtorski honorar« prejel na račun svojega društva

Potem, ko je bilo razkrito, da je Boris Kobal prevedel delo tujega dramaturga in to komedijo predstavljal kot svoje delo, je na dan prišla še ena zanimiva podrobnost – kako je prejel avtorski honorar za to komedijo. 

Kot pri državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca Petru Vilfanu se je namreč pokazalo, da je tudi Kobal avtorski honorar prejel na račun svojega društva. 

Avtorski honorar za komedijo »Profesionalci sp« v višini 13.000 evrov je Slovensko ljudsko gledališče Celje nakazalo Kulturno umetniškemu društvu Pod topoli, katerega edini zastopnik je prav Kobal. 

Avtorski honorar za komedijo »Profesionalci sp« v višini 13.000 evrov je Slovensko ljudsko gledališče Celje nakazalo Kulturno umetniškemu društvu Pod topoli, katerega edini zastopnik je prav Kobal. 

Erar tako razkriva, da je društvo, ustanovljeno leta 2004, do vključno lanskega leta prejelo skoraj pol milijona evrov, natančneje 479.043,25 evrov.

Največji vplačnik društva je javna RTV Slovenija, ki je Kobalovemu društvu nakazala skoraj 110 tisoč evrov; druga dva plačnika na vrhu sta še, že omenjeno celjsko gledališče (82.584,67 evrov) in nato Mestno gledališče ljubljansko (68.287,98 evrov). 

Na seznamu se nahajajo še različna gledališča (v Kopru, Mariboru, Ptuju, …), javni kulturni in mladinski zavodi, občine, knjižnice, osnovne šole, kot tudi Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana. 

Obrnili smo se na Slovensko ljudsko gledališče Celje za pojasnitev, zakaj so nakazovali Kobalov avtorski honorar nakazali njegovemu društvu in ne njemu neposredno, kot fizični osebi. V gledališču so potrdili nakazila društvu, »ker smo sklenili pogodbo z društvom 'Pod topoli' kot zastopnikom Borisa Kobala. Zastopnik avtorja je lahko tudi pravna oseba kot agencija, društvo, s.p. itd.« 

Pogodbo z njim so oblikovali v upravi gledališča »po vzorih pogodb z zastopniki avtorjev«, v imenu gledališča pa jo je podpisala upravnica Tina Kosi.

Pogodbo z njim so oblikovali v upravi gledališča »po vzorih pogodb z zastopniki avtorjev«, v imenu gledališča pa jo je podpisala upravnica Tina Kosi. Pri tem so izpostavili, da »večino pogodb za pravice do uprizarjanja dramskih del« sklepajo preko zastopnikov dramatikov. 

Prav zadnjo izplačilo iz Celja Kobalu je tudi predmet kazenske prijave, ki jo je proti Kobalu podalo gledališče, saj je Kobal plagiat predstavljal kot svoje avtorsko delo, ga prodal gledališču in s tem neupravičeno pridobil premoženjsko korist.
 

Delite članek