REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Reševanje zvestega vojaka Vilfana ali kako Šarec ustvarja vlado 2.0

Reševanje zvestega vojaka Vilfana ali kako Šarec ustvarja vlado 2.0

Novo leto se bo zelo dobro začelo za nekdanjega poslanca Petra Vilfana, saj bo s 1. januarjem zasedel (novo ustvarjeno) delovno mesto – državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, zadolžen za področje športa

Na dopisni seji 27. decembra lani je namreč vlada imenovala Vilfana kot sedmega državnega sekretarja v kabinetu Marjana Šarca.

Vilfan je postal že drugi nekdanji poslanec DeSUS-a, ki je dobil stolček v kabinetu, potem ko ni našel druge zaposlitve.

Vilfan je postal že drugi nekdanji poslanec DeSUS-a, ki je dobil stolček v kabinetu, potem ko ni našel druge zaposlitve.

Potem, ko ni bil izvoljen v državni zbor – prejel je le 442 glasov, je namreč prejemal nadomestilo plače kot bivši poslanec. Decembra je tako prejel nadomestilo v bruto znesku 3.513 evrov

Menjal stranke, zbil občana


Po uspešni športni karieri in karieri športnega komentatorja, kar je opravljal še kot poslanec, je leta 2006 pričel svojo politično kariero in sicer kot ljubljanski mestni svetnik na listi Zorana Jankovića. Mestni svetnik je bil vse do februarja 2014, ko je odstopil, uradno zaradi vedno večje »obremenjenosti« Jankovića z aferami. 

Takrat je bil namreč že (od leta 2011) poslanec državnega zbora, pri čemer je bil izvoljen na listi Pozitivne Slovenije. Po razkolu znotraj Pozitivne Slovenije na stroju Jankovića in Alenke Bratušek je bil Vilfan eden izmed poslancev, ki so zapustili konec aprila 2014 poslansko skupino PS in potem v začetku naslednjega meseca ustanovili svojo poslansko skupino nepovezanih poslancev.

A 11. maja je Vilfan nepreklicno odstopil kot poslanec, saj je povzročil prometno nesrečo, v kateri je zadel pešca na prehodu za pešce, ki je utrpel več poškodb (zlom roke, podplutbe, odrgnine). Vilfan je povedal, da je »očitno popil pivo preveč«. Formalno mu je mandat prenehal 14. maja in 20. maja je še razkril, da ni bil uradno pod vplivom alkohola. 

Konec junija 2015 je bil nato obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. 

Predstojnik inštituta za sodno medicino Jože Balažič je ob tem dejal, da so opravili štiri meritve prisotnosti alkohola v Vilfanovi krvi, pri čemer je bila najnižja vrednost 0,49 grama alkohola v kilogramu krvi.

A ker je od dogodka do odvzema krvi minila dobra ura, bi morali h končnemu rezultatu prišteti še najmanj 0,15 grama, kot se alkohola povprečno izloči iz krvi v urin v eni uri. Konec junija 2015 je bil nato obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. 

Leta 2014 se je ponovno vrnil v poslanske klopi, zahvaljujoč predčasnim parlamentarnim volitvam, tokrat kot predstavnik Zavezništva Alenke Bratušek. A v ZaAB-u je zdržal le do decembra istega leta, ko je izstopil iz članke, a je še ostal v poslanski skupini. Julija 2015 pa je dokončno prekinil z ZaAB, ko je prestopil k DeSUS, s čimer je koalicija Mira Cerarja pridobila še en glas. 

V tem mandatu je Vilfan uspel, kot prvopodpisani, s predlogom o zakonu o dodatku k pokojnini za delo in izjemne športne dosežke. Seveda bo do tega dodatka, ki znaša najmanj 70 odstotkov in največ 100 odstotkov razlike med starostno ali invalidsko pokojnino, ki jo prejema upravičenec, in zneskom starostne pokojnine moškega, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe, nekoč upravičen tudi Vilfan, zahvaljujoč medaljam iz košarkarskih prvenstev. 

Leta 2018 se mu ni uspelo (ponovno) vrniti v državni zbor, saj ni dobil niti 500 glasov podpore in je tako pristal na podpori za nekdanje poslance. 

Leta 2018 se mu ni uspelo (ponovno) vrniti v državni zbor, saj ni dobil niti 500 glasov podpore in je tako pristal na podpori za nekdanje poslance. 

Šarčeva vlada 2.0


V začetku decembra, le dan po lokalnih volitvah, so ministri Šarčeve vlade želeli povečati število svojih državnih sekretarjev še za šest sekretarjev.

Preko svojih poslancev so želeli spremeniti zakon o vladi, s čimer bi ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu (Peter J. Česnik) ter za kohezijo (Iztok Purič) dobila po enega dodatnega državnega sekretarja, kot tudi minister za izobraževanje, znanost in šport (Jernej Pikalo) ter za gospodarstvo (Zdravko Počivalšek). Minister za zdravje (Samo Fakin) pa bi potreboval kar dva dodatna državna sekretarja. 

A zaradi nasprotovanja poslancev znotraj lastne koalicije, vključno z Levico, Šarcu ta poteza ni uspela, zato se je odločil, da bo nove državne sekretarje postavil kar v svoj kabinet, kar mu dovoljuje zakon. Vilfan se bo tako pridružil šesterici dosedanjih državnih sekretarjev in sicer Vojmirju Urlepu, Igorju Mallyju, Romanu Kirnu, Urošu Priklu, Anji Kopač Mrak in Damirju Črnčecu

Z Vilfanovim imenovanjem je Šarec postal predsednik vlade z največjim številom državnih sekretarjev v kabinetu v zgodovini Slovenije, s čimer se pojavlja ideja, da je Šarec pričel oblikovati svojo drugo vlado. 

Z Vilfanovim imenovanjem je Šarec postal predsednik vlade z največjim številom državnih sekretarjev v kabinetu v zgodovini Slovenije, s čimer se pojavlja ideja, da je Šarec pričel oblikovati svojo drugo vlado.

Drugi pa v tem vidijo le reševanje političnih kadrov, ki na volitvah niso uspeli. 

Komentarji